yaylacorbasi3

Geleneksel Lezzet Yayla Çorbası

Geleneksel lezzetler arasında yer alan yayla çorbasının pek çok faydası bulunuyor. Hem lezzetli hem de doyurucu yönüyle öne çıkan çorba, soğuk kış günlerinde içleri ısıtıyor. Sağlıklı ve besleyici lezzetleri tercih edenlerin vazgeçilmezlerinden olan yayla çorbasını hazırlamak ise oldukça kolay. Sizler de soğuk havalarda içinizi ısıtmak, ana yemek öncesinde midenizi hazırlamak ve lezzetli bir öğün gerçekleştirmek için özel olarak hazırladığımız yayla çorbası tarifini deneyebilirsiniz!

Yayla çorbasını hazırlamak için ilk olarak malzemeleri ve teknikleri özenle seçmeniz gerekiyor. Kullandığınız tüm malzemeler yapacağınız yayla çorbasının lezzeti üzerine etki ediyor. Her damak tadına uyum sağlayan yayla çorbası kalori açısından düşük olması sebebiyle diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler tarafından da tercih ediliyor. Yumurtalı ve yumurtasız yayla çorbası seçenekleri de bu lezzetin farklı damak tatlarına uygun olmasını sağlıyor. Yayla çorbası nasıl yapılır sorusu ve daha fazlasını merak ediyorsanız tarifin devamını okuyabilirsiniz!

yaylacorbasi4

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Yoğurt çorbası olarak da adlandırılan yayla çorbası, pek çok kişi tarafından severek tüketiliyor. Hem hafif hem de lezzetli bir tarif olmasının yanı sıra besleyici yönüyle de öne çıkıyor. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorba, üzerine dökülen nane sosuyla eşsiz bir tat kazanıyor. Bebekler için yayla çorbası yapılacağı zaman nane sosu kullanılmayabiliyor. 
Sizler de yayla çorbası yapmak istiyorsanız ilk aşamada Karaca’dan aldığınız derin tencerenin içine bütün malzemeleri koyabilirsiniz. Yumurta ve diğer malzemeler birbiriyle tamamen karıştıktan sonra 6 bardak soğuk suyun tencerenin içine eklenmesi gerekiyor. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirdiğiniz çorbanın üstüne yıkanmış pirinci ekleyerek kaynamaya bırakabilirsiniz. Bu şekilde yayla çorbası yapımını tamamlayabilir ve Karaca porselen yemek takımları ile sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

yaylacorbasi1

Geleneksel Lezzet Yayla Çorbası

Çorbanın hazırlanacağı tencerenin içine yoğurt, un ve limon suyunu ekleyin. Malzemeler pürüzsüz olana kadar karıştırın. Yumurta sarısını da ve suyu da ekledikten sonra kaynayana kadar pişirmeye devam edin. Bu şekilde lezzetli ve geleneksel yayla çorbasını hazır hale getirin.
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 33 dakika
Toplam Süre 48 dakika
Kategori Çorba
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 6 kişi
Kalori 190 kcal

Geleneksel Lezzet Yayla Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Geleneksel Lezzet Yayla Çorbası Malzemeleri
  

  • 2 sb yoğurt
  • 2 yk tereyağı
  • 1,5 yk un (tepeleme)
  • 2 çk tuz
  • 2 yk limon suyu
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tk pul biber
  • 6 sb su
  • 1 çb pirinç
  • 2 yk zeytinyağı
  • 1 yk kuru nane

Geleneksel Lezzet Yayla Çorbası Nasıl Yapılır
 

  • Çorbayı pişireceğiniz malzemelerin tamamını tencereye aldıktan sonra pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Tüm malzemeler homojen bir hale geldikten sonra 6 bardak soğuk su ekleyerek ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye devam edebilirsiniz.
  • Derin bir tencerenin içerisinde 2 su bardağı yoğurt, limon suyu ve 1.5 yemek kaşığı unu ekleyin. Bu malzemeleri ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  • Daha sonra üstüne 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin. Yumurtanın hızlı bir şekilde pişmemesi ve parça parça kalmaması için hızlı bir şekilde karıştırmak son derece önemli.
  • Yumurta ve diğer malzemeler birbiriyle tamamen karıştıktan sonra 6 bardak soğuk suyun tencerenin içine ekleyin. Devamında ise orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
  • Pişen çorbanın üstüne yıkanmış 1 çay bardağı pirinci ekleyin. Pirinç eklemeyi gerçekleştirdikten sonra tekrar kaynamaya bırakın.
  • Üzerine ekleyeceğiniz sosu hazırlamak içinse ayrı bir tavanın içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağını ekleyin. Kuru naneyi de yağa ekledikten sonra kızdırarak pişirin ve çorba ile birleştirin.

Besin Değeri

Serving: 210gCalories: 190kcalCarbohydrates: 13.59gProtein: 3.07gFat: 3.38gCholesterol: 34.46mgSodium: 96.16mgPotassium: 80.47mgFiber: 0.26gVitamin A: 42.68IUVitamin C: 0.34mgCalcium: 58.93mgIron: 0.67mg
Etiket Yayla Çorbası Tarifi

Yayla Çorbası Yapımı Püf Noktaları

Pirinçli ya da arpa şehriyeli yayla çorbası yapmanın bazı püf noktaları bulunuyor. Bu püf noktalar, lezzetli ve besleyici bir çorba yapmanızı sağlıyor. Sizler de evinizde her derde deva, sağlıklı, besleyici ve iç ısıtan bir çorba hazırlamak istiyorsanız şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

Kullanılan Malzemelere Dikkat Etmek:

Yoğurt, yağ, pirinç ve yumurtanın kalitesi hazırlanan çorbanın lezzeti üzerinde oldukça etkili. Malzemeleri özenle seçerek kolay yayla çorbası yapabilir, maksimum lezzeti elde edebilirsiniz. 

Damak Tadına Uygun Seçimler Yapmak:

Yoğurt çorbası çeşitleri birbirinden farklılık gösteriyor. Bu nedenle damak tadına uygun seçimler yapılması öneriliyor. Yumurta ya da glutene hassasiyeti olanların tarif üzerinde değişiklikler yapması mümkün. Tercihe bağlı olarak yayla çorbası yumurtasız olarak da hazırlanabiliyor. Bu şekilde damak tadınıza göre şekillendirebilir, pirinç yayla çorbası yerine buğdaylı ya da arpa şehriyeli olanı da tercih edebilirsiniz. Arpa şehriyeli yayla çorbası yaparken de bu püf noktalardan yararlanabilirsiniz.

Sos Yapmak:

Sos, yemeklerin olmazsa olmazlarından biri. Tarifi hazırladıktan sonra mutlaka sosunu da yapmanız öneriliyor. Kızgın yağ ve nanenin birbiriyle uyumundan yararlanarak son derece lezzetli bir yayla çorbası yapabilirsiniz.

Ölçülere Dikkat Etmek:

Pirinçli yayla çorbasına pirinç yakışsa da miktarına dikkat edilmemesi istenen kıvamın elde edilememesini sağlayabiliyor. Bu nedenle kullanılan malzemelerin ölçüsüne uyum sağlamak gerekiyor. Bebek yayla çorbasında da bu noktaya dikkat etmek oldukça önemli. Çorbayı ilgili ölçülere dikkat ederek hazırladıktan sonra Karaca servis gereçlerini kullanarak sunuma hazır hale getirebilirsiniz. 

Sürekli Karıştırmak:

Yayla çorbasında en iyi kıvamı tutturmak için sürekli karıştırmak gerekiyor. Pişirme sürecinde tortu oluşumunun engellenmesi için orta ateş kullanmaya dikkat etmelisiniz. Hem orta ateşte hem de çırpıcı yardımıyla karıştırılan çorba, istenen kıvama sahip olabiliyor. Sizler de bu püf noktaya dikkat ederek istediğiniz kıvamdaki yayla çorbasını oldukça pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. 

Porsiyon:

Kilo vermek ya da sağlıklı beslenmek isteyenlerin yayla çorbası kaç kalori sorusunun yanıtına dikkat etmeleri gerekiyor. Porsiyon, kalori miktarının ayarlanmasında oldukça önemli bir yere sahip. Sağlıklı beslenmek, kilo vermek ya da almak istiyorsanız bu faktörleri dikkate almanız size avantaj sağlar. Yayla çorbasını hazır hale getirdikten ve porsiyonunu ayarladıktan sonra Karaca’dan aldığınız kaselerde sunabilirsiniz. Lezzetli ve besleyici çorbanın keyfini çıkarabilirsiniz.

yaylacorbasi5

Yayla Çorbası Sunum Önerileri

Görünüşü, lezzeti ve gelenekselliği ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan yayla çorbasını birbirinden farklı şekillerden sunabilirsiniz. Farklı damak tatlarına uyumlu hale gelebilen bu çorbayı dilerseniz tek başına dilerseniz de yancılarla tüketebilirsiniz. Soslu ve sossuz olarak yiyebileceğiniz çorbanın yanına yapabileceğiniz diğer lezzetler şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Köfteli patlıcan bohçası
  • Ratatuy
  • Kuru köfte
  • İzmir köfte
  • Fırında soslu tavuk but
  • Patates oturtma
  • Avcı böreği
  • Patatesli börek
  • Körili makarna
  • Etli nohut yemeği yaparak yayla çorbasının keyfini çıkarabilirsiniz. 

Hazırladığınız çorbanın tamamını tüketememeniz durumunda saklama kabına koyarak buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Saklama kabı hava almayacağı için çorbanın lezzeti de kaybolmuyor. Bu şekilde uzun süre saklayabilir, hem istediğiniz zaman tüketebilir hem de pratik öğünler yapabilirsiniz. Yaptığınız ve saklama kabında sakladığınız çorbayı yeniden ısıtırken bir miktar su ekleyerek kıvamınının tekrar eski halini almasını sağlayabilirsiniz. Davet sofralarına renk katmak, lezzetli ve görselliği yüksek bir başlangıç yapmak istiyorsanız tercihinizi yayla çorbasından yana kullanabilirsiniz! Yılbaşı akşamında, doğum günü yemeklerinde ya da arkadaş buluşmalarında hazırlayacağınız menüde yayla çorbası çeşitlerine yer verebilirsiniz.

yaylacorbasi6