laktozintolerans1

Laktoz İntoleransı için Evinizde Alternatif Ürünler Yapın!

Laktoz intoleransı, sindirim sistemi tarafından laktoz emiliminin sağlanamaması nedeniyle oluşan bir rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Bu rahatsızlık, tüketim düzenine ve alınan besinlere dikkat edilmesi gereken bir süreci de beraberinde getiriyor. Toplumda oldukça yaygın olan laktoz intoleransına iyi gelebilecek çeşitli besinlere rastlanıyor. Bu rahatsızlıktan muzdarip insanların yapabileceği alternatif ürünler de bulunuyor. Bu yazımızda laktoz ne demek, laktoz intoleransı neden olur, soruları hakkındaki tüm detayları ve evinizde yapabileceğiniz alternatif ürünleri inceledik! Okumaya devam edin ve siz de konu hakkındaki tüm detaylara hakim olun!

laktozintolerans2

Laktoz Nedir?

Laktoz nedir sorusu, son dönemlerin en merak edilen konularından biri. Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan laktoz, sakkarit ismiyle de anılan bir şeker. Bağırsaklarda salınan laktaz isimli enzim tarafından parçalanan ve kana karışan bu süt şekeri, vücutta yeteri kadar salgılanmadığı takdirde laktoz intoleransı adı verilen rahatsızlık oluşuyor. Toplumun neredeyse %75’ini kapsayan bu rahatsızlık, süt ve süt ürünü tüketen kişilerin yaşadıkları hazımsızlık durumunu ifade etmek için kullanılıyor. 
Laktoz, hem sindirim sisteminin düzeni hem de kandaki glukoz ve galaktoz oranı için önem taşıyan bir şeker türü olarak öne çıkıyor. Kemik gelişimi, vücudun sağlıklı protein alımı gibi işlemleri için de büyük önem taşıyan laktoz, normal bireyler tarafından süt ve süt ürünlerinden alınabiliyor. Laktoz intoleransına sahip olunması halinde ise çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak sağlıklı laktoz alımı desteklenebiliyor. Laktozsuz diyetler, enzim yüklemeleri, maruz bırakma gibi çeşitli tedavi yöntemleri sayesinde laktoz intoleransının neden olduğu problemler büyük ölçüde ortadan kaldırılabiliyor. 

Laktoz İntoleransı Belirtileri ve Testi

Laktoz intoleransı, doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde ciddi sindirim problemlerine sebep olabiliyor. Bu nedenle laktoz intoleransının belirtilerini bilmek, erken tespitte bulunmak önem arz ediyor. Olası sorunların önüne geçebilmek ve sindirim problemlerinin ilerlemesini engellemek adına çeşitli testler de uygulanıyor. Merak edilen laktoz intoleransı belirtileri arasında;

  • Karında ağrı ve kramp,
  • Şişkinlik,
  • Diyare (gün içerisinde birden fazla sulu dışkılama)
  • Mide bulantısı,
  • Gaz,
  • Mide yanması yer alıyor. 

Yetişkinlerde laktoz intoleransı belirtileri arasında kabızlık da görülebiliyor. Bu belirtilere sahip olunması halinde bir uzman kontrolüne gitmekte fayda bulunuyor. Rahatsızlıkların büyümemesi, gastrit, ülser gibi mideyle ilgili sorunların kronik hale gelmemesi için uzman görüşü almak önem arz ediyor. 

Uzmanlar, laktoz intoleransını belirlemek için semptomların yanı sıra birkaç test ile de inceleme gerçekleştirebiliyor. Bu rahatsızlığı belirlemekte kullanılan testleri ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Hidrojen Solunum Testi: Vücut tarafından tolere edilemeyen ve sindirilemeyen laktoz, bağırsak içerisinde hidrojen oluşumuna neden oluyor. Bu testi uygulamak için laktoz içeren bir ürün tüketmeniz isteniyor. Laktozu tükettikten 10-15 dakika sonra ise bir poşet içerisine üflemeniz isteniyor. Belirli aralıklarla farklı poşetlere üfledikten sonra ise poşet içerisine sıkışmış hava örnekleri incelemeye alınıyor. Normal bireylerin nefesinde hidrojen oranı düşükken laktoz intoleransı olan kişilerin nefeslerinde bu oran yüksek oluyor. Eğer ki nefesinizdeki hidrojen oranı yüksekse ilgili tanı konulabiliyor.
  • Dışkı Asidite Testi: Laktoz, vücutta emilimi ve sindirimi doğru sağlanmadığı takdirde asit oluşumuna neden olabiliyor. Bağırsakların laktozu fermente etmesi sonucu ortaya çıkan dışkıda asit tespit edilmesi, laktoz intoleransını tanımlamaya yardımcı oluyor. Bu testin yapılabilmesi için dışkının taze olması önem arz ediyor. 
  • Laktoz İntoleransı Testi: Normal bireylerin laktoz tüketimi sonrasında kanlarında glukoz seviyesinde artış görülüyor. Laktoz intoleransı olan kişilerde ise glukoz ve galaktoz seviyesinde değişim olmadığı için rahatsızlık kan yoluyla yapılan laktoz intoleransı testiyle tespit edilebiliyor.

Uzman onayında bu testlerden birini uygulayarak kişide laktoz intoleransı olup olmadığını gözlemlemek mümkün oluyor. Son derece yaygın olan bu rahatsızlığa dair semptomlara sahip olan kişilerin kısa sürede ilgili bölümleri ziyaret ederek bir uzman kontrolünden geçmesi tavsiye ediliyor.

laktozintolerans3

Laktoz İntoleransında Tedavi

Laktoz intoleransında tedavi uygulanırken semptomları geçirmenin en etkili yolu laktoz içeren ürünlerden uzak durmak oluyor. Ürünlerin tüketimindeki kısıtlama sayesinde laktozun emilim problemleri azaltılabiliyor. Ancak laktozun tamamen kişinin hayatından çıkarılması doktorlar tarafından dahi önerilmeyen bir yöntem oluyor. Protein, B12 gibi önemli besin değerlerinin alınmasına yardımcı olan laktoz, kalsiyum gibi kemik ve vücut gelişimi için önemli mineralleri de içeriyor. Bu minerallerin vücutta eksik olması çeşitli sağlık problemlerine neden olduğu için laktoz takviyesi önem taşıyor. 

Tedavi sırasında laktozu sindirmeye yardımcı preperatlar da kullanılabiliyor. Laktaz enzimi salgılatan bu preperatlar yutularak ya da gıdaların üzerine eklenerek kullanılabiliyor. Bu sayede vücutta laktoz alımının yarattığı sorunlar azaltılabiliyor. 

Laktoz alımını düzenli maruz bırakma sistemi ile sağlamak da vücudun adapte olmasını sağlayarak tedavi sürecini olumlu etkileyebiliyor. Günlük olarak düşük dozlarda laktoz alımının sonunda yaklaşık olarak iki haftada vücudun laktoza alıştığı da gözlemlenebiliyor. Probiyotik ve prebiyotik alımı da araştırmalarla desteklenen, laktoz intoleransına iyi geldiği görülen takviyeler arasında yer alıyor. 

Tüm bu adımları takip ederek ve doktor gözetiminde bir diyet uygulayarak laktoz alerjisi belirtilerinden kurtulmak mümkün oluyor. Bu sayede laktoz intolerans sorunları ilerlemeden ciddi rahatsızlıkların önüne geçilebiliyor. 

Laktozsuz Ürün Seçeneklerini Karaca ile Kendin Yap!

Laktoz almak istemeyen ancak kalsiyum, protein gibi ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kişilere özel üretilen laktozsuz sütler sayesinde çeşitli tarifleri yapmak mümkün oluyor. Laktozsuz süt ne demek sorgusu da buna bağlı olarak sıklıkla gerçekleştiriliyor. İçeriğinde sakkarit bulunmayan, kalsiyumu ve diğer besin öğelerini destekleyici içeriğe sahip çeşitler laktozsuz süt seçeneklerini oluşturuyor. Laktozsuz ve bitkisel sütler sayesinde laktozsuz peynir, yoğurt gibi besinler yapılabiliyor. Peki, laktozsuz ne demek? Laktozsuz kavramı, içerisinde laktoz sakkaritini bulundurmayan besin gruplarını ifade etmek için kullanılıyor. Karaca, laktozsuz gıdalar yapmanıza olanak sağlayan ev aletleriyle de dikkat çekiyor. İşte Karaca ile yapabileceğiniz laktozsuz tarifler!

Laktozsuz Dondurma

Yazın en sevilen lezzetlerinden olan dondurmayı Karaca sayesinde yapmak ve laktozsuz şekilde tüketmek mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken laktozsuz dondurma malzemelerini ve Karaca dondurma makinesini edinmek. Sonrasında dilediğiniz kadar dondurmayı güvenle yapabilir ve keyifle tüketebilirsiniz. 

Laktozsuz Yoğurt

Yoğurt, yemeklerin yanında vazgeçilmez bir yan ürün olarak öne çıkıyor. Laktoz intoleransı olan kişilerin yoğurt tüketmesi de risk taşıdığı için bu ürünü de laktozsuz hale getirmeleri, özel tariflerle hazırlamaları gerekiyor. Evde kolaylıkla laktozsuz yoğurt yapımı için Karaca yoğurt makinesi kullanılabiliyor. Bu makine içerisine malzemeleri koyarak güvenle ve kolaylıkla laktozsuz yoğurt elde edilebiliyor.

Laktozsuz Smoothie

Smoothieler de laktozsuz hale getirilerek intoleransı olan kişiler tarafından tüketilebiliyor. Laktozsuz smoothie yapımı için ise Karaca smoothie-blender’ı kullanmak yeterli oluyor. Bu ürünü kullanarak güvenle ve hızlıca laktozsuz karışımlar hazırlanıp tüketilebiliyor. İlgili tarif ve malzemeler doğrultusunda bu ürünü kullanarak siz de minimum eforla lezzetli smoothieler yapabilirsiniz.

Karaca’da yer alan pratik ev aletleri arasında içerisinde laktoz bulundurmayan çay, kahve gibi içecekleri pratik bir şekilde yapabileceğiniz seçeneklere de rastlanıyor. Karaca filtre kahve makinesi, çaycı gibi ürünleri tercih ederek de hem hızlı hem de kolay bir şekilde içeceklerinizi hazırlamanız mümkün oluyor.

laktozintolerans4