rustik

Rustik Ne Demek? Rustik Ev Dekorasyonu 

Tarzını evine yansıtmayı sevenler için birbirinden güzel öneriler! Dekoratif ürünler ve evinizin enerjisini tazeleyecek ürün seçenekleri ile evinizi yenileyin. Evinde modern dokunuşlara yer vermek isteyenlerin rustik dekorasyona dair bilmesi gereken püf noktalar Karaca Blog’da!

Doğadan ilham alan bu tarz, rahatlığın ön plana çıktığı, ağırlıklı olarak natürel tonlara yer verilen modern tasarımların bütünleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Zengin bir görünüme sahip olan dekorasyon tarzı, yoğun iş temposu olan veya şehir hayatı yaşayan kişilerin stresten uzaklaşmak için tercih edebileceği bir seçenek. Eğer rustik dekorasyon önerileri ile yaşam alanlarınızı düzenlemek istiyorsanız yazımızın devamında önerileri bulabilirsiniz.

rustik 1

Rustik Dekorasyon Nedir?

Rustik ne demek diye düşünüyorsanız, bilinenin aksine sadece bir perde modeli değil bir dekorasyon trendidir diyebiliriz. Dağ ve kır evlerinin dekorasyonlarında karşılaştığımız doğal materyallerin kullanımı ile hazırlanmış ürünler bu tarzın öncüleri olarak karşımıza çıkmakta. Rustik tarz, genellikle rahat, antika unsurlara sahip, organik bir alan yaratmakla ilgilidir. Ham, işlenmemiş ahşap bu tarzın en bilinen malzemesi.

Ahşap ile uyumlu klasik seramikler, otantik, bohem desenler ve hasır detaylar stilin tamamlayıcı ögelerinden bazıları. Renklerde ise doğanın yansıması olan toprak tonları, ilkbaharın yeşili ve sonbaharın sarıları baskın gelmekte. 

Rustik Ev Dekorasyonu Fikirleri

Rustik ev modelleri arasında öne çıkan unsurlar birbiriyle uyumlu ahşap mobilyalar ve işlenmemiş ham ağaç detayları oluyor. Rustik ev dekorasyonu ile bütünlüğü sağlamak, doğanın güzelliklerini evin atmosferine yansıtmak için:

  • İşlem görmemiş saf ağaçlar ideal seçenekler olarak önümüze çıkıyor.
  • Bu tarzın avantajlı taraflarından biri estetik görünüm yakalamak için çeşitli mobilyalar ve objelere ihtiyacınızın olmaması, doğada bulduğunuz materyallerle kendi tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz.
  • Antika dükkanları ve el yapımı ürünler satan yerler rustik esintili ürünlere ulaşmak için doğru adreslerden birkaçı.
  • Doğal taşları evinizin farklı noktalarında örneğin; saksı üstlerinde, banyonuzda ya da peyzajınızda kullanarak dekorasyonunuzu renklendirebilirsiniz.
  • Mermer yüzeyli orta sehpalar ve vazolarla rustik salon dekorasyonu için doğal taşlara yer açın.
  • Mumlar ve ateşin dalgaları düzenlediğiniz evinizi romantik bir atmosferle tamamlar.
  • Bu tarzı tamamlayan detaylar için masa örtüsü takımlarına da göz atabilirsiniz!

Rustik Dekorasyon ve Renk Seçimi

rustik 2

Rustik tarz nedir sorusuna doğallığı sade ve konforlu bir şekilde bir araya getirmektir cevabı verilebilir. Bej, beyaz, kahverengi ve gri gibi doğal, nötr renklerin tümü bu stilin anahtar renkleridir. Daha sıcak tonları tercih ederek yaşam alanınızın enerjisini artırmak isterseniz sarı ve turuncu gibi canlı ama göz yormayan renkler de seçenekler arasında

Rustik yatak odası dekorasyonu ya da rustik mutfak dekorasyonu için neler kullanabileceğimizi, hangi malzeme ve ürünlerden yararlanabileceğimizi beraber inceleyelim;

  • Ev dekorasyon fikirleri arıyorsanız, başlamanın kolay olduğu yerlerden biri duvarlarınızdır. Rustik duvar dekorasyonu, herhangi bir odaya kırsal cazibenin bir dokunuşunu yansıtabilir. Antika tabaklar, etnik halılar ve hasır detaylı aplikler duvarınızda şahane görünecektir.
  • Mutfağınıza rustik bir hava katmak istiyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda mutfak dekorasyon fikri var. Mutfak tekstili ürünlerimize bu noktada göz atabilirsiniz.
  • Mevcut mutfak dolaplarınızı ham ahşap olanlarla değiştirerek başlayabilir ya da isterseniz kaplama yapabilirsiniz.
  • Mutfak tezgahlarınıza ve fayanslarınıza rustik dokunuşlar da ekleyebilirsiniz. Örneğin tezgahlarınız için geri dönüştürülmüş ahşap veya taş kullanmayı deneyin.
  • Pencerelerinizi kornişlerden ve boncuklardan kurtarıp ahşap halkalar ile hareketlendirdiğiniz rustik perde dekorasyon fikirleri ile odalarınızı tamamlayabilirsiniz.
  • Yatak odanızda doğa ile bütünleşip sıcak ve samimi bir ortam yaratmak için yatak odası kategorimizdeki ürünlere göz atın, bambu ve %100 pamuk ürünleri keşfedin! Nevresim takımlarını inceleyerek kişisel zevklerinize uygun seçimler yapabilirsiniz.

Rustik Dekorasyonda Mobilya ve Aksesuar Seçimi

Eskitilmiş ahşap, dekor için mükemmel bir görünüş sunar. Bu malzemeler doğal bir görünüm sağlayarak konfor alanı yaratır. Hangi ürünler ile rustik ev dekorasyon tarzınıza katkı sağlayabilirsiniz beraber inceleyelim;

  • Eskimiş bir görünüm için eskitme mobilyalar kullanabilirsiniz örneğin, bir yan sehpa veya orta sehpa detayı tercih edebilirsiniz.
  • Ahşabı tamamlayan ekose desenli battaniyeler, kırlentler veya aksesuarlar rustik temayı korurken alana bir renk tonu katacaktır. Dekorasyonunuzu güçlendirmek için ev tekstili ürünlerimize göz atabilirsiniz.
  • Etnik desenli bir kilim ile evinize hareket katarken dekorasyonunuza özgün bir hava sağlayabilirsiniz.
  • Bu dekorasyon trendi ile modern çizgileri bir araya getirerek eskitme metal sandalyeler ya da çıtalı ahşap raflar kullanabilirsiniz.
  • Tuğla görünümlü duvarlar dekorasyon yaparken hem temanızı güçlendirecek hem de doğal görünümü ile salonunuza enerji katacaktır.
  • Alanınıza dış mekan yeşillikleri eklemek yalnızca hafif bir renk katmakla kalmaz, aynı zamanda odunsu bir his de verir. Bahçenizde çam ağaçları varsa birkaç büyük dalı keserek metal bir vazo veya hasır sepet içinde sergileyebilirsiniz.

Rustik Dekorasyonun Püf Noktaları

Rustik tarz hakkında bilinen yanlış bilgilerin başında sadece eski ve ahşap evlerde uygulanabileceği gelir. Elbette eski tarz evlerde bu tarzı uygulamak daha kolay olabilir ama önemli olan hangi kısımları kullandığınızdır. Ahşap bir evde retro, modern ya da avangard bir tarz uygulayabilirken, modern bir ev mimarisinde de salon halısı gibi dokunuşlarla rustik tarzı rahatlıkla yakalayabilirsiniz.

Bu dekorasyon tarzını evinize yansıtabilmeniz için dikkat edebileceğiniz bazı püf noktalar:

  • Kullandığınız ürünlerin ortama dağılımı orantılı olmalı, alan ahşaba boğulmamalı.
  • Eski eşyaları değerlendirmek için şahane bir tarz olan bu stilden ilham alıp kendi yaratıcılığınızı eski eşyalarınıza yansıtın ve yeni, özgün tasarımlara evinizde yer açın.
  • Sıcak ve samimi bir ortam havası yaratmak için canlı renklerden, ekoselerden ve geniş yapraklı bitkilerden yardım almayı ihmal etmeyin.
  • Doğal taşlar rustik tarz için oldukça kullanışlıdır ama fazlası gözü yorabilir. 
  • Rustik düşünce modern tasarımlara da açıktır, modern dokunuşlardan çekinmeyin. Örneğin ağaçtan yapılmış bir masayı modern sandalyelerle tamamlayarak eklektik bir tarz geliştirebilirsiniz.