blog 2

Sofranın Tarihçesi ve Fine Pearl

karaca blog 1 3

Sofra sadece yemek yenilen fiziki yerler değil, ailece bir araya geldiğimiz,
evlilik tekliflerini yaptığımız, çocuğumuzun ilk doğum gününü kutladığımız, üniversite mezuniyetlerimizi taçlandırdığımız, dostlarımızla hasret giderdiğimiz kıymetli anların yaşandığı, hatıraların kurulduğu yerdir.

Peki tüm bu güzel paylaşımların haricinde yemek yenilen kaplardan günümüzdeki yemek takımlarına dönüşüm sürecini düşündünüz mü? Ya da ilk kimlerin bulduğunu veya özelliklerini merak ettiniz mi? İşte sizi bu yazımızda sofranın tarihine götürüyoruz, buyrun! 🙂

SERAMİK (M.Ö. 7000/Mezopotamya)

Seramiğin tarihçesi insanların ateşi bulmaları ile başlamaktadır. Suyu taşımak, muhafaza edebilmek için kaplara ihtiyaç duyulduğundan dolayı seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda gerekse günümüzde yapı tuğlası üretiminde yararlanılan bir gereç olmuştur.

Halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinen seramik, kayaların dış etkiler sebebiyle parçalanmasıyla oluşan kil, kaolin ve benzeri maddelerin yoğurulup yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir. Seramik, insan hayatında geçmişle bugün arasında kurulan bir bağ olarak yer alır.

Arkeolojik kazılarda bulunan seramik kaplar ile uzmanlar tarihle bugün arasındaki bağı kurmaktadır. İlk çağlardan bu yana seramik yaşam içerisinde her zaman bir yer bulmuştur. Seramik, bazen basit bir çömlek, bazen sarımsı beyaz bir porselen tabak, fincan, bazen bir süs eşyası, bazen evlerin çatılarını kaplayan kiremitler, duvarları oluşturan bağlar olarak yaşamın içindedir.

PORSELEN (8.yy/Çin)

Çinlilerin inanışları yaşamlarının her alanında en iyiyi üretmelerini şart koşmuştur. Porselenin de bu en iyiyi yakalama felsefesinden doğduğu kabul edilir. Seramiğin en iyisini elde etmek isteyen Çinliler, porselene ulaşmış ve onu mükemmelleştirmiştir. Çinliler doğanın verdiği nimetleri ve zengin kaynakları farklı şekillerde kullanarak ilkel seramiği ilk önce gözeneksiz seramiğe, sonra da porselene dönüştürmüşlerdir. Porselen Çin Hükümdarlarının saraylarının en değerli eşyası olarak başlar, Marco Polo ile 13.yy da önce Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya yayılır.

BONE CHINA (1790/İngiltere)

Çin porselenlerinin İngiltere piyasasında değer bulması, diğer Avrupa ülkelerinden sonra
İngiliz girişimcileri de harekete geçirmiştir. Thomas Freye’nin ilk kez Porselen Fabrikası’nda denediği kemik porseleni Josiah Spode II geliştirerek, tüm Avrupa’ya sunmuştur. Porselen literatüründe “Bone China” olarak yerini alan kemik porselenin farklılığı tüm dünyada tanınmaya başlanmıştır.

KARACA FINE PEARL (2016 Karaca/Türkiye)

Karaca Fine Pearl yemek takımları 4,5 senelik bir çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 230 yıldır yemek takımının ham maddesinde yapılmayan değişikliği Karaca 230 yılın ardından değişiklik yaparak gerçek inciyle ürettiği Fine Pearl’ü hayata geçirmiştir. Fine Pearl, yapımında kullanılan inciyle dünyadaki en değerli yemek takımlarından biri. Kuvars, kaolin ve feldspat da bulunduran ve sıfır gözenekli yapısıyla kalitesinin içini tamamen dolduran Fine Pearl’ün yapım aşamaları ise, en incelikli sanat eserlerini bile kıskandıracak kadar hassas bir süreç gerektiriyor.

Kaolin ile birlikte ham maddeye katılan inci, yemek takımına ince ve şeffaf bir görüntü kazandırıyor. Karaca Fine Pearl ile Türk mutfağının ihtiyaçlarına uygun olarak birçok yenilik yapmıştır. Türkiye’de yapılan en geniş etnografik araştırması gerçekleştirilerek ihtiyaçlara yönelik yemek takımı içeriği ve boyutlarında yenilikler yapılmıştır. Kültürümüzdeki bol soslu ve sulu yemekler için kayık tabaklarının derinliğini, tatlı tabaklarının ise büyüklüğünün artırılarak istenildiğinde ordövr tabağı ya da başlangıç tabağı olarak da kullanılabilir hale getirilmiştir.

Fine Pearl, yüzey sağlamlığı olarak da TÜV Rheinland Uluslararası Standartlar Sertifikasyon ve Denetim kurumu tarafından çizilmezlik skalasında 5 üzerinden 1 olarak değerlendirilmiştir. Yani en iyi dereceyi almıştır. Yüzey sırrının sağlamlığı sayesinde çatal, kaşık, bıçak gibi metal malzemelerin yüzeye etki etmediğinin göstergesidir. Ayrıca yüzey sağlamlığı ve pürüzsüzlüğü sayesinde yıkamada deterjanın kokusunu taşımaz. Yedikleriniz, içtikleriniz Fine Pearl’ün yüzeyinde kalmaz. Böylece lezzetler bir servisten diğerine taşınmaz.

Karaca, sağlığımızı da düşünüp mükemmel sofralara zemin hazırlamış, incinin şıklığını en değerli sofralarda paylaşmanız için tasarlanmıştır.

finepearl 1

İnci, şekli ve pürüzsüzlüğüyle estetik açıdan mükemmelliğe en yakın kıymetli taşlardan biridir herkesin gözünde.

Doğanın zarafetinin tam karşılığı inci değilse nedir? Kıymetli taşların en kıymetlisi, en şık kıyafetlerin tamamlayıcısı, yeryüzünün en zor oluşan değeridir inci. Bu nedenle inciye ve incinin onu taşıyana yaşattığı güzel hislere paha biçilemez.

Renginin parlaklığı, yüzeyinin pürüzsüzlüğü, insanın nefesini kesen şemali ile asaletin ve hassaslığın simgesidir. Nadiren bulunur, onu taşıyan ise daha da nadiren gözden kaçar. Hiçbir devirde çekiciliğinden bir şey kaybetmez, zamansızdır.

İster katıldığınız davetteki güzel bir kadının boynunda, ister okyanusun gizemine saklanmış bir istiridyenin içinde, nerede olursa olsun aynı çarpıcılıkla insanı yakalar inci. Doğada bunu başarabilen belki de yegane taştır.

Karaca da incinin zarifliğini ve enerjisini, sizinle paylaşmak için Fine Pearl serisini size sunuyor. İnci ile zenginleştirilmiş takım, sofralarınıza okyanusların dingin güzelliğinin sembolünü getiriyor.
Taşların kraliçesinin krallara layık ihtişamı, siz de sevdiklerinizle paylaşın diye, sofralarınıza konuk oluyor.

Mucizenin Üretimi

Karaca Fine Pearl serisi, yapımında kullanılan inciyle dünyadaki en değerli porselen takımlarından biri. Kuvars, kaolin ve feldspat da bulunduran ve sıfır gözenekli yapısıyla kalitesinin içini tamamen dolduran Fine Pearl’ün yapım aşamaları ise, en incelikli sanat eserlerini bile kıskandıracak kadar hassas bir süreç gerektiriyor.
Kaolin ile birlikte hammaddeye katılan inci, porselene ince ve şeffaf bir görüntü kazandırır

Fine Pearl’ün Serüveni

Karaca’nın yeni göz bebeği Fine Pearl serisi el işçiliğinin ön planda olduğu ve sayısız kalite kontrolün yapıldığı bir üretim süreci geçirir. Fine Pearl, şu aşamalardan geçerek sofralarınıza kadar sürecek olan yolculuğunun ilk adımlarını atar:

  • Laboratuvara parti halinde gelen ürünlerin 1 gün içerisinde kontrol edilmesi.
  • Tüm ilgili materyal ve elementlerin (inci tozu, kemik tozu, kil, kuvars ve feldspar) 18-24 saat boyunca mikserde karıştırılması.
  • Ortaya çıkan karışımın 48 saat boyunca beklemesi.
  • Kuruyan karışımın filtrelenmesi
  • Ürünlere şekil verilmesi
  • Çiğ olarak son şeklini alan ve bisküvi haline gelen ürünlerin bir kez daha kontrolden
  • geçirilmesi ve sırlanma için bekletilmeye alınması
  • Ürünlerin 24 saat boyunca sırlanmasıdır.
  • Ürünlerin 18 saat boyunca fırına verilmesi
  • Tamamen el işçiliği ile desenlerin porselenlere işlenmesi.
25 4 1024x576 1

Birbirinden hoş ve zarif tasarımları ile porselen yemek takımları, yemek ziyafetlerine şıklık katıyor. Işığı geçirmeyen ve mat bir yapıya sahip olan seramikten farklı olarak yarı saydam ve göz alıcı bir beyazlığı bulunan porselen takımlar yüzyıllardır sofraları süslüyor. Porselenin bu zerafetini bir adım öne taşıyan Fine Pearl ise içeriğinde bulunan gerçek inci taneleriyle yemek takımlarını sofralarda parlayan birer mücevhere dönüştürüyor.

Karaca tarafından keşfedilen bu yeni porselen çeşidi Fine Pearl yemek takımı serisiyle zevk sahibi kullanıcılara ulaşıyor. Peki Fine Pearl porseleni bu kadar özel ve nadide yapan nedir? Gelin beraber yakından inceleyelim. 

Fine Pearl Nedir?

26 3 1024x576 1

Kurulduğu 1973 yılından bu yana imal ettiği ürünlerle evlere güzellik ve şıklık katan Karaca markası olanla yetinmeyip porseleni bambaşka bir forma dönüştürüyor. Porselen yapımında tutucu malzeme olarak kullanılan kemik tozu yerine gerçek incilerden elde edilen tozu kullanarak Fine Pearl porseleni kullanıcılara sunuyor.

Tabii bu o kadar da kolay olmuyor! Yaklaşık 5 yıllık araştırma ve geliştirme süreci sonunda porselenin en zarif hali Fine Pearl ortaya çıkıyor. Sadece inci tozu değil, porselenin ham maddesine eklenen kuvars, kaolin ve feldspat sayesinde Karaca Fine Pearl daha ince daha saydam ve aynı zamanda da daha sağlam bir forma kavuşuyor. Karaca bu farklı yapıda ürettiği değerli porselenlerini Fine Pearl serisi olarak benzersiz şekil, desen ve renk alternatifleri ile her zevke hitap eden bir tarzda hazırlıyor.

Karaca Fine Pearl Serisi İle Her Zevke Uygun Şık Sofralar

Gerek ailece yemek yerken gerek özel misafirleri ağırlarken hazırlanan yemeklerin damak tadına hitap etmesi gibi kullanılan yemek masası takımı çeşitlerinin de göze hitap etmesi önemli bir unsur. Karaca’nın keşfi olan Fine Pearl porselenlerden oluşan yemek takımları göz alıcı tasarımlarıyla sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Birbirinden şık Karaca Fine Pearl yemek takımı modelleri usta eller sayesinde birer sanat eserine dönüşüyor.

Farklı renk ve desen seçenekleriyle her zevke uygun yemek takımları hayranlık uyandıran sofralar hazırlamanızı sağlıyor. İsterseniz Neklus, Roma, Helen ve Fame yemek takımlarıyla inci beyazlığını sofralarınıza taşıyarak sade ama şık bir görünüm oluşturabilirsiniz. İsterseniz de Contour, Aurora ve Grace Mint ya da Grace Black yemek takımları ile sofralarınıza renk katabilirsiniz.

Değişik motif ve desenler Fine Pearl yemek takımlarına zarif bir detay olarak işleniyor ve modellerin şıklığını tamamlıyor. Klasik ya da modern görünümden hoşlananlara yönelik yemek takımlarının şekil ve formları da farklılaşıyor. Klasik görünümden vazgeçemeyenler için yuvarlak ve oval takımlar öne çıkıyor. Sofralarına modern bir hava katmak isteyenler içinse kare, üçgen ve sekizgen şeklinde, keskin hatları olan yemek takımları sıradışı bir görünüm vadediyor.      

5 4 1 1024x576 1

Farklı parça sayılarından oluşan yemek takımları her türlü ihtiyacınızı ve beklentinizi karşılamaya yönelik en ince detaylar dikkate alınarak üretiliyor. Yemek takımları yemek, servis, pasta tabakları ve çorba kaselerinin yanı sıra farklı ebatlarda ve sayılarda kayık tabak, tuzluk, biberlik, kürdanlıklardan oluşuyor. Bazı takımlarda bulunan çorbalık ve kapağı da sofra dekorunu tamamlayan bir unsur olarak yer alıyor.

Seçenekler arasında Karaca Fine Pearl yemek takımlarının 12 ve 6 kişilik alternatiflerini bulmanız mümkün. Fine Pearl 12 kişilik yemek takımı çeşitleri kalabalık misafir gruplarını ağırlarken sofranızı istediğiniz gibi donatmanıza imkan tanıyor. Karaca 6 kişilik yemek takımı modelleri ise kurulan samimi sofralarda dost sohbetlerine eşlik ediyor.