paracicegi1

Yeşilin Şıklığı: Para Çiçeği Bakımı ve İpuçları

Para çiçeği, son yıllarda popülerliği artan ve ev dekorasyonunda sıkça tercih edilen bir bitki! Pek çok kişi tarafından sevilen bu çiçek, gösterişli ve parlak yapraklarıyla dikkat çekmesinin yanı sıra bakımının son derece kolay olmasıyla da biliniyor. Ev içinde veya ofislerde bir köşeye yerleştirildiğinde yaşam alanına hem şıklık katıyor hem de ortamın hava kalitesini iyileştiriyor. Özellikle ışık alan ve havadar bir ortama yetiştirildiğinde en iyi şekilde gelişen para çiçeği, yıl boyunca çiçek açmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. 

Para çiçeği bakımı için düzenli sulama ve yıllık olarak toprak değişimi gibi basit adımlar uygulamak gerekiyor. Bu basit ama etkili bakım adımlarını uygulayarak neredeyse her mevsim yemyeşil görünen bir bitkiye sahip olmak mümkün! Evlerde veya iş yerlerinde biblo gibi ürünlerle birlikte farklı bir dekorasyon oluşturulmasını sağlayan bu çiçek, pozitif enerji ve bolluğu çağrıştıran sembolik bir anlama da sahip. Sizler de hem yemyeşil hem de kolay bakılabilen bir bitki arayışındaysanız tercihinizi para çiçeğinden yana kullanabilirsiniz! İçeriğin detaylarından tüm bakım ipuçlarına ulaşabilirsiniz!

Para Çiçeği Anlamı Nedir?

Para çiçeği, kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki olmanın yanı sıra anlamıyla da pek çok kişiyi mest ediyor. Oldukça iç açıcı bir sembolik anlama sahip olan Crassula Ovata, ismini üzerinde bulunan yuvarlak ve parlak yapraklarından alıyor. Bu yapraklar pek çok kişiye parayı çağrıştırıyor. Dolayısıyla, para çiçeği uzun yıllardır birbirinden farklı kişiler tarafından bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor. 
Bu bereket bitkisi, Feng Shui uygulamalarında da sıkça kullanılıyor. Feng Shui’ye göre para çiçeğinin ev veya iş yerinde bulundurulması, maddi bolluk ve refahın artmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle, para çiçeği sadece görsel bir zenginlik sunmakla kalmıyor hem estetik açıdan hoş bir görünüm sunuyor hem de ruhsal dengeyi sağlıyor. Para çiçeği anlamı özetle bu şekilde açıklanabiliyor.

paracicegi2

Para Çiçeği Hikayesi

Para çiçeği hikayesi, eski zamanlara dayanıyor ve içinde bazı mitolojik ögeleri barındırıyor. Efsaneye göre, geçmiş zamanlarda güçlü bir kralın hüküm sürdüğü topraklarda kıtlık baş gösteriyor. İnsanlar açlıkla mücadele ederken kralın sarayında büyük bir bahçe bulunuyor. Bu bahçenin ortasında ise toprağa gömülü şekilde tuhaf bir bitkinin yetiştiği görülüyor.

Sarayın bahçıvanı, bu bitkinin mucizevi güçlere sahip olduğunu keşfediyor ve  bitkiyi topraktan çıkartarak bakımını gerçekleştiriyor. Zamanla, bu bitki parlak ve yuvarlak yapraklarıyla büyümeye başlıyor ve insanların ilgisini çekiyor. İnsanlar, bitkinin mucizevi gücünün açlığı ve kıtlığı önlediğine inanıyor ve ona “para çiçeği” adını veriyor. Bu hikaye sayesinde günümüzde de para çiçeği çeşitlerinin bulunduğu mekanlara bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor. Bu nedenle pek çok kişi para çiçeği evin neresinde durmalı gibi soruların yanıtını araştırıyor. Eğer dekoratif bir köşe oluşturmak istiyorsanız çerçevelerinizi astığınız duvarın önüne para çiçeğini konumlandırabilirsiniz. Yine bu köşeyi dekoratif tabaklarla daha renkli hale getirebilirsiniz. 

Para Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Crassula Ovata çiçeğinin bakımı sanılanın aksine oldukça kolay! Düzenli olarak gerçekleştirilen birkaç bakım adımı ile bu bitkinin son derece sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi mümkün. Para çiçeği nasıl dikilir başta olmak üzere bu bitkinin bakımına dair tüm püf noktalar şu şekilde sıralanıyor:
Para çiçeği nasıl ekilir sorusunun iki farklı yanıtı bulunuyor. Bu görkemli bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için nemli toprak kullanmak gerekiyor. Fidan ya da tohum olması fark etmeksizin toprağının nemli ve iyi bir şekilde drene edilmiş olması önemli görülüyor.
Para çiçeği nasıl bakılır sorusunun yanıtına gelindiğinde ise bu aşamada sulama sıklığına dikkat edilmesi gerekiyor. Sürahinin içine konulan bir miktar su ile sulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Haftada bir kez sulama işlemi gerçekleştirmek bu bitki için yeterli görülüyor.
Bir diğer merak edilen soru ise para çiçeği nasıl çoğaltılır oluyor. Çoğaltma işlemi gerçekleştirirken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu bitkiyi çalışırken yaprak kesimi ya da kök çeliklerinin kullanımını gerçekleştirmek mümkün. Para çiçeği yapraktan çoğaltma uygulaması için yaprağı kesebilir, nemli toprağa dikerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Dilerseniz kök çeliklerini kullanabilir ve ucundan bir parça alarak toprağa dikebilirsiniz. Her iki yöntemi de sıcak ve nemli bir ortamda gerçekleştirerek olumlu sonuç alabilirsiniz.

paracicegi4 1

Para Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Para çiçeği bakımını profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek için bazı püf noktalar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bakım yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz önemli noktalar şu şekilde özetleniyor:
Bu bitkinin bakımında göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör sıcaklık ve ışık koşulları oluyor. Çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ancak aydınlık bir ortamda yer alması gerekiyor. Bu faktörlere uygun bir alana konumlandırmak çiçeğin hem sağlıklı hem de uzun ömürlü olmasına katkı sağlıyor.
Toprağının nemli olması ise bir diğer dikkat edilmesi gereken püf nokta. Sulama sıklığının toprak kuruluğuna göre yapılması gerekiyor. Nemli toprak ve haftada bir kez sulama işlemi gerçekleştirmek bu bitki türü için yeterli görülüyor.
Para çiçeği nasıl açar sorusunun yanıtı ise dikkat edilmesi gereken gübreleme işlemi ile bağlantılı. Yaz aylarında gerçekleştirilen düzenli gübreleme işlemi para çiçeğinin sağlıklı bir şekilde açmasını sağlıyor.
Tozlanan yapraklar bitkinin yapraklarının hava almasını engelleyebiliyor. Haftada bir kez gerçekleştirilen toz alma işlemi hava sirkülasyonunu artırıyor.
Sizler de bu adımlara dikkat ederek sağlıklı ve yemyeşil bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Oldukça gösterişli olan bu çiçeği, dekoratif objelerle birlikte kullanarak evinizin enerjisini güçlendirebilirsiniz.

paracicegi3