alicsirkesi1 1

Alıç Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Alıç, doğal ortamda yetişen yabani meyvelerden bir tanesi. Bu meyvenin çeşitli tekniklerle fermente edilmesinin ardından ortaya çıkan ürün, alıç sirkesi oluyor. Asidik bir yapıya sahip olan sirkenin, üzümden üretilen alternatifine göre farklı faydaları bulunuyor. Bu faydalar, kişiden kişiye değişim gösterse de alternatif tıbbın içinde oldukça önemli bir yere sahip. “Alıç sirkesi ne işe yarar” sorusunun cevabını ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

alicsirkesi2

Alıç Sirkesi Nedir?

Alıç bitkisi, halk arasında ‘’yemişen, aluç, alış, akdilen, kuş yemişi, dikenli elma ve ekşi muşmula’ olarak biliniyor. Rosaceae familyasında bulunan crataegus cinsinde yer alan crataegus spp türüne ait olan bu bitki, aslında yabani bir meyve. Türkiye’de Akdeniz, Orta Anadolu, Ege, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu’da yetişiyor. Kurak iklim koşullarına uyum sağlayan alıç, olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklı bir yapıya sahip. Alıç sirkesi yapımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek son derece faydalı olurken bu sayede tamamen doğan ve insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen bir sirke ortaya çıkıyor.

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir? 

Alıç sirkesi faydaları oldukça fazla. 
Bu doğal mucize, kalp sağlığına oldukça iyi geliyor.
Antioksidan özelliğe sahip olması sebebiyle serbest radikalleri uzaklaştırıyor ve kalbin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Kan akışını hızlandırıyor. İçeriğinde bulunan mineraller ise kalp kaslarını güçlendirerek kasılıp gevşeme hareketlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Alıç sirkesi neye iyi gelir sorusuna verilen yanıtlardan bir diğeri ise cilt pigmentasyonunu dengelemesi oluyor. Düzenli ve doğru miktarda kullanmanız halinde cildinizin renk tonunu eşitleyebilir, renk farklılıklarını giderebilir ve yaralarınızın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra sivilce ve siyah nokta probleminin önüne de geçebilirsiniz.
Sıkı görünümlü bir vücut elde etmek için de alıç sirkesini kullanmak mümkün.
Düzenli olarak tüketmeniz halinde yağ yakma özelliğinden yararlanabilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
C vitamini içermesi sebebiyle bağışıklığı güçlendiriyor.
Antioksidan özelliğe sahip olması sebebiyle stresi azaltıyor, uykusuzluk ve depresyona iyi geliyor.
Kötü huylu kolesterolü azaltıyor,
Karaciğer yağlanmasını azaltırken aynı zamanda yağlı yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırıyor.
Antikor seviyesini dengeliyor, otoimmun hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.
Tüm bu faydalarının yanında merak edilen konulardan bir diğeri ise “alıç sirkesi nasıl kullanılır?” oluyor.

alicsirkesi3

Alıç Sirkesi Kullanım Önerileri

Alıç sirkesinin doğru bir şekilde kullanılması tüm faydalarından yararlanmak adına son derece önemli. Sirkeyi düzenli olarak kullanmak istiyorsanız ilk olarak ‘Alıç sirkesi nasıl içilir?’ ve ‘nasıl kullanılır?’ sorularının yanıtını öğrenmelisiniz. Bu doğal ürün, aç ve tok karnına tüketilebiliyor. Gün içinde 8 saat arayla iki kez içilebiliyor. Ağır bir tada sahip olabileceği için dileyenler su ile karıştırarak da tercih edebilir. Bir çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Bu porsiyon, günlük kullanım için ideal olarak görülüyor. Salata içine ekleyerek de tüketmek mümkün. Sirke tadını direkt almak istemeyenler için bu yöntemi tercih edebilir. Bunun için bir porsiyon salatanın içine bir tatlı kaşığı olacak şekilde eklenebiliyor. Direkt cilde uygulamak ise kullanım önerileri arasında yer almıyor. Asidik bir yapıya sahip olması sebebiyle cilde doğrudan temas ettirilmemesi gerekiyor. Düzenli kullanımda insan sağlığı üzerindeki faydaları olan doğal alıç sirkenizi saklamak için kapaklı şişeler kullanabilirsiniz. Bu sayede sirkenizi uzun süre muhafaza edebilir, faydalarından maksimum seviyede yararlanabilirsiniz.

Alıç Sirkesinin Zararları Var Mı?

Her doğal ürün gibi alıç sirkesinin de fazla tüketilmemesi gerekiyor. Doğru miktarda tüketim gerçekleştirilmemesi halinde alıç sirkesinin zararları ile karşılaşılabiliyor. Aşırı tüketimden kaynaklanan zararlar arasında ilk sırada mide asidi oranının yükselmesi geliyor. Mide hassasiyeti olanların alıç sirkesini kontrollü bir şekilde tüketmeleri öneriliyor. Bunun yanı sıra bulantı, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi gibi yan etkileri ile karşılaşılması da mümkün. Alıç sirkesi ev ortamında yapılacaksa bu noktada birtakım püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Sirkenin fermantasyon sürecini doğru bir şekilde yönetmek ve her adımda uygun yöntemleri seçmen son derece önemli. Aksi durumda fermantasyon süreci tamamlanamayabiliyor ve tüm faydalarından yararlanmak mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle alıç sirkesi nasıl yapılır sorusuna verilen yanıtlara ve püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Püf noktalara dikkat edilerek yapılması ve önerilen miktarda tüketilmesi halinde insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmuyor. 

alicsirkesi4

Alıç Sirkesi Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Alıç sirkesinin faydalarından eksiksiz bir şekilde yararlanmak için tüketim miktarında dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar tarafından belirtilene göre sirkenin gün içinde iki kez tüketilmesi mümkün. Sekiz saat aralıklarla birer tatlı kaşığı alıç sirkesini tüketebilirsiniz. Bir tatlı kaşığı sirke, su içinde seyreltilerek tüketilebiliyor. Bu sayede herhangi bir yan etki ile karşılaşma olasılığı da minimum seviyeye indirgeniyor. Eğer sizler de alıç sirkesini düzenli olarak tüketmek ve faydalarından yararlanmak istiyorsanız belirtilen miktarı göz önünde bulundurabilirsiniz. Aşırıya kaçma ve daha fazla tüketim gerçekleştirmeniz halinde mide yanması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Evde yaptığınız doğal sirkeyi Karaca yağdanlık sirkelik içinde saklayabilirsiniz. Hava almasını engelleyerek uzun süre taze ve lezzetli kalmasını sağlayabilirsiniz.

alicsirkesi5