glutensizkek3

Ev Yapımı Glutensiz Kek Tarifi

Son dönemlerde yemek tariflerinin hemen hepsinde glutensiz ürünlerle karşılaşılıyor. Çay vaktinin en keyifli eşlikçisi kekler de bu duruma uyum sağlamış gibi görünüyor. Karaca, sizlere özel hem lezzetli hem de sağlıklı glutensiz kek tarifini veriyor! Peki, glutensiz kek nasıl yapılır? Siz de güzelce kabarmış, lezzetli ve fit bir kek tarifi arıyorsanız okumaya devam edebilirsiniz!

glutensizkek4

Glutensiz Kek Nasıl Yapılır?

Glutensiz kek, özellikle fitliğini önemseyen, gluten intoleransı olan kişiler için kaliteli bir alternatif oluyor. Pek çok kişi glutensiz unla kek yapılır mı, sorgusunu araştırıyor. Bu sorunun yanıtı ise olumlu yönde! Keki yapmak için klasik kek malzemelerini ve glutensiz unları kullanmak yeterli oluyor. Bu noktada pirinç unlu glutensiz kek de iyi bir alternatif oluyor. Tüm malzemeleri karıştırıp içerisine vitamin bakımından zengin; meyve, kuruyemiş gibi malzemeleri ekleyerek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir kek yapılabiliyor. Ayrıca glutensiz kek tarifi kakaolu versiyonlara da sahip. Hazırlanan karışımı kek kalıpları içerisine koyup fırına verdikten sonra 20 dakika içerisinde eşsiz bir lezzeti tatmak mümkün oluyor. Glutensiz kek, besleyiciliği ve lezzetiyle keyifli anların eşlikçisi olarak öne çıkıyor. Bu keki servis ederken üstüne çikolata veya meyve sosu gibi ekstra lezzetler de katılabiliyor.

glutensizkek1

Ev Yapımı Glutensiz Kek

Özellikle koyu sohbetlerin baş kahramanı leziz kekler oluyor. Farklı pek çok aromada ve şekilde yapılan bu lezzetin çok daha sağlıklı alternatifleri de bulunuyor. İşte kek keyfinizi daha sağlıklı hale getiren glutensiz kek tarifi! Siz de bu tarifi deneyebilir, hem leziz hem de sağlıklı kekinizi yerken keyifli vakit geçirme fırsatı yakalayabilirsiniz!
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 15 dakika
Toplam Süre 45 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 8 kişi
Kalori 303.59 kcal

Ev Yapımı Glutensiz Kek Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ev Yapımı Glutensiz Kek Malzemeleri
  

  • 1.5 sb şeker
  • 1 tk vanilya özütü veya 1 paket vanilin
  • 1 çk karbonat
  • 1 sb badem unu
  • 3 yumurta
  • ½ çb kakao Opsiyoneldir
  • 1 sb zeytinyağı
  • 1.5 sb çikolata hurma, kuru üzüm, ceviz gibi ürünler de kullanılabilir
  • ½ çk tuz
  • 1 paket kabartma tozu

Ev Yapımı Glutensiz Kek Nasıl Yapılır
 

  • Ev yapımı glutensiz kekiniz için öncelikle derin bir kap içerisinde yumurta, şeker, yağ, kabartma tozu ve vanilyayı çırpmanız gerekiyor.
  • Başka bir kap içerisinde glutensiz unlar içerisinden tercih ettiğiniz unu, karbonatı, tuzu ve tercihe bağlı kakaoyu karıştırabilirsiniz. Karışıma çikolata, ceviz veya tercih ettiğiniz herhangi bir meyveyi ekleyebilirsiniz.
  • Malzemelerin tümünü bir araya getirdikten sonra karışımı dökeceğiniz fırın kabını seçebilirsiniz.
  • Kek kalıbının her noktasını yağladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bu adım, kekin kalıba yapışıp dağılmasını engelliyor. Sonrasında karışımı kalıbın içerisine dökebilirsiniz.
  • Keki kalıpta 30 dakikalık bir dinlendirmeye ve soğumaya bırakmanız gerekiyor. Sonrasında kalıptan nazikçe çıkartarak dilimleyebilir ve servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 80gCalories: 303.59kcalCarbohydrates: 39.38gProtein: 3.69gFat: 2.91gVitamin A: 35.55IUCalcium: 16.53mgIron: 0.64mg
Etiket Glutensiz Kek Tarifi

Ev Yapımı Glutensiz Kek Yapımı Püf Noktaları

Glutensiz kek yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalara rastlanıyor. Bu noktaları şu şekilde ele almak mümkün:

Yumurtayı İyice Köpürtmek

Karışımın kabarması ve homojen bir hâl alması için yumurtanın köpürtülene kadar çırpılması önem arz ediyor. Glutensiz kek karışımının üstünün köpüklendiğinden emin olmanız önemli.

Homojen, Pürüzsüz Bir Karışım Elde Etmek

Kek içerisinde eklenen ceviz gibi malzemeler haricinde herhangi bir pürüz, topaklanma olmaması gerekiyor. Bu, kekin dokusunu ve lezzetini bozacağı için homojen bir karışım elde etmeye dikkat edilmesi oldukça önemli.

Kek Kalıbının Her Noktasını Yağlamak

Kekin kalıba yapışmasını önlemek adına fırın kabının veya özel kalıbın her noktasını yağlamak gerekiyor. Doğru bir şekilde yağlanmamış kalıplarda yapışma ve dağılma görülebildiği için kullanılan kap oldukça kritik.

Kekin Piştiğinden Emin Olarak Fırından Çıkarmak

Keki tam pişmeden çıkarmak da kekin dağılmasına, çiğ kalmasına ve lezzetinin bozulmasına neden oluyor. Kontrol için bir kürdan ya da bıçakla keki küçük bir noktadan delerek bakmak yeterli. Kekin bıçağa ya da kürdana bulaşmaması, kekin tam kıvamında piştiğini gösteriyor. 

Keki Dağılmadan Kalıptan Çıkarmak

Kekin doğru ve güzel bir şekilde sunulabilmesi için en önemli noktalardan biri de dağıtmadan kalıptan çıkartmak. Bu noktada kelepçeli kek kalıbı kullanmak büyük avantaj sağlıyor. 

glutensizkek5

Glutensiz Kek Sunum Önerileri

Glutensiz kek unu ile hazırlanmış bu özel tarifi farklı şekillerde sunmak mümkün oluyor. Özellikle Karaca kek servis araçlarını kullanarak hem şık hem de yaratıcı bir görünüm elde etmeniz son derece mümkün. Glutensiz kekleri altın rengi, siyah, kırmızı servisler üzerinde sunarak asil bir görünüm elde etmek mümkün oluyor. Süsleme ve sunum için kek üstüne marmelat, sos veya krema konulabiliyor. Fındık veya ceviz içi de süsleme için kullanılabilecek malzemeler arasında yerini alıyor. Glutensiz kek, kalori bakımından normal keklerden düşük oluşu, lezzeti ve şık görünümü ile de dikkatleri çekiyor. Siz de tarifimiz ile muhteşem ve glutensiz kek yapabilir, çay saatlerine keyif katabilirsiniz!

glutensizkek6