ceyizseti blog görsel

Çeyiz Listesi Hazırlarken Eksiğiniz Kalmasın

salon

Evlenecek çiftlerin sıfırdan bir ev kurmasına imkan veren, sınırı hayal gücümüze olduğu kadar maddi gücümüze de bağlı çeyiz hazırlığı, hem keyifli hem yönetmesi zor bir sürece dönüşebilir.

Mutlu bir geleceğe hazırlanırken hiçbir detayı atlamak istemiyorsan, özenle hazırladığımız ayrıntılı çeyiz listesi ile çok rahat edeceksin. Detaylı çeyiz listesi bir yana, bu süreç boyunca dikkat etmen gereken tüm püf noktaları da yazımızda bulabilirsin!

Çeyiz Hazırlıklarına Nereden Başlamalı?

Çeyiz alışverişi listesi oluşturmaya başlama süreci, tüm alışverişin en önemli adımıdır. Yatak odası, salon/ oturma odası, banyo ve mutfak çeyiz listesi olarak dört temel kategori oluşturabilirsin.

Bu temel kategoriler içerisinde değerlendirilmeyen ek parçalar için ayrı listeler yapmak faydalı olur. Böylece hiçbir detay atlanmadan alışverişte adım adım ilerleyebilirsin. Süreci kategorilere ayırmak, stresi azalttığı gibi süreci bölerek yönetirken daha akıllı ve verimli kararlar almana da yardımcı olur.

Çeyiz listesi mutfak kategorisiyle açılışı yapıp sonrasında yatak odası, salon/ oturma odası ve banyoya geçmek genellikle önerilen bir sistemdir. Küçüklü büyüklü birçok parça barındıran, evin kalbi mutfağa ait ihtiyaçları telaşsız ve özenle seçmek için listeler hazırlansın!

Mutfak Çeyiz Listesinde Neler Olmalı?

Kitchenaid Empire Red 15 Parça Mutfak Gereçleri Seti

Gelin çeyiz listesi içerisinde değerlendiren mutfak gereçleri, oldukça kapsamlı bir alışveriş süreci gerektirir. Çeyiz listesi için ayırdığımız dört temel kategori içerisinde en çok ayrıntıya sahip olan mutfaklardır. Tüm mutfak ihtiyaçlarını karşılamak ve zevkine uygun tasarımlar bulmak için bu sırayı takip edebilirsin:

  • Tencere seti: Yedili, on ikili, on üçlü gibi farklı sayıda parçalar içeren setler bulabilirsin. Parça sayıları değişiklik gösteren setler arasından seçim yaparken mutfağın büyüklüğü ve yemek pişirme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak önerilir. 
  • Çaydanlık, cezve takımı, narenciye sıkacağı gibi içecek hazırlama araçları: Kahve ve çay hazırlanmasını sağlayan parçalar, çeyiz listesi içerisinde kesinlikle olması gereken unsurlardır. İsteklerine bağlı olarak narenciye sıkacağı, French Press gibi ek parçalar da konulabilir. 
  • Yemek takımları: Bu kategoride yapılacak en önemli seçim, kaç kişilik bir takımın alınacağıdır. Altı kişilik takımlar, günümüzde en çok tercih edilen seçenekler olarak bilinir. İsteklerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, dört veya on iki kişilik setler de alınabilir. Porselen yemek takımlarında, çeyizlerin en popüler materyalidir. 
  • Kahvaltı takımları: Bu setlerde de yemek takımlarında olduğu gibi, kaç kişilik bir seçim yaptığın önemlidir. Dört veya altı kişilik bir kahvaltı takımı, çeyiz için idealdir. 
  • Çay, kahve, pasta takımları: Fincanlar, kupalar, çay bardakları, kek/ pasta servis parçaları ve daha birçok unsur bu kategori içerisinde değerlendirilir.
  • Çatal, kaşık, bıçak takımı: Bu takımların kaç kişilik olacağı, tercih edilen yemek takımının kaç parça içerdiğine göre seçilir. 
  • Sofra servis parçaları: Baharat ve bardak seti gibi takımlar bu bölümde değerlendirilir.  
  • Hazırlık gereçleri: Mutfakların temel parçalarından olan bıçak setleri bu kategori içerisinde alınır. Bıçak setlerinin yanı sıra, rende, süzgeç, kesme tahtası da gerekli parçalar arasındadır. 
  • Mutfak gereçleri: Son olarak kaşıklık, çöp kovası, ekmek kutusu, kavanozlar, saklama kapları benzeri ek unsurlar alınır. 

Yatak Odası Çeyiz Listesinde Neler Olmalı?

Karaca Home 4 Element Açık Hardal Çift Kişilik Yatak Örtüsü

Yatak odası çeyiz listesi, kendi içerisinde üç alt başlıkta incelenir. Mobilyaları, tekstil ürünleri ve dekorasyon parçaları olarak farklı listeler oluşturulabilir.  Mobilyalar, erkek tarafı çeyiz listesinin bir parçası olarak değerlendirilir. Kızın çeyiz listesi, tekstil ürünlerini ve dekorasyon parçalarını içerir. Yatak odası tekstil ürünleri, nevresim takımları, battaniye, yorgan ve yastıklar olarak sıralanabilir. Bu temel tekstil ürünlerini içeren çeyiz setleri tercih edilebildiği gibi, parçalar ayrı alınarak kişisel isteklerine uygun sonuçlar da elde edilebilir. 

Salon Çeyiz Listesinde Neler Olmalı?

salon 1 1024x576 1

Salon ve oturma odasında bulunan mobilyalar, teknolojik aletler gibi parçalar damadın çeyizinin parçasıdır. Gelin listesi evlenirken alınacaklar çeyiz parçası olarak değerlendirilenler ise, dekoratif aksesuarlar olarak bilinir.

Gelinin ve damadın kişisel zevklerine göre eklenecek salon aksesuar parçalarından bazıları, mumluklar, masa örtüsü, vazolar, peçete ve peçete yüzükleri, kırlentler, tepsiler olarak sıralanabilir. Farklı aksesuarların seçimi ile salonlarda, modern, klasik, coastal, çağdaş gibi birçok dekorasyon tarzı elde edilebilir. 

Banyo Çeyiz Listesinde Neler Olmalı?

Karaca Home Line 3 Parça Banyo Seti

Çeyiz listelerini oluşturmaya ve farklı parçaları almaya istediğin noktadan başlayabilirsin. Bu sıralama, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, ancak çoğunluk tarafından klasik olarak izlenen bir düzen de bulunur. Aksesuarlar ve tekstil ürünlerinden oluşan banyo çeyiz listesi, en son tamamlanan kategori olarak bilinir. 

Banyo tekstil ürünleri arasında, havlular, paspaslar, bornozlar yer alır. Farklı tekstil ürünleri arasında renk ve desen uyumu yakalayarak dekoratif bir şıklık oluşturulur. Tüm banyo ihtiyaçlarına takım halinde ulaşmak istersen tercih edebileceğin aile seti seçenekleri de bulunur. Banyonun temel ihtiyaçlarını evlilik çeyiz listesine ekledikten sonra tek yapman gereken banyo aksesuar seçimidir. 

Küçük Ev Aletleri Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Evin her bir köşesi için gerekli eşyalar arasında, küçük ev aletleri yer alır. Küçük ev aletlerini ayrı bir kategori olarak değerlendirebilir veya her oda için gerekli aletleri o odanın alışveriş listesine koyabilirsin. Çay makinesi, mutfak robotu, tost makinesi, el mikseri ve blenderı, elektrikli süpürge bu kategoriye ekleyebileceğin seçeneklerden bazılarıdır. 

Çeyiz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

salon 2 1024x576 1

Çeyiz listesi eksiksiz şekilde oluşturulması, önemli bir adımdır. Ancak, sadece bu adıma dikkat edilmesi yeterli değildir. Çeyiz dizme süreci, bir listedeki maddelerin tamamlanması ile sonuçlanmaz. Çeyiz listesi detaylı şekilde incelenmeli ve memnun kalınan sonuçlar elde edilmesi için belli başlı unsurlara dikkat edilmeli. 

  • Evin büyüklüğüne dikkat edin: Yeni evli çift olarak taşınacağın evin büyüklüğü, alışveriş sürecine yön vermesi gereken en temel unsurlardan birisidir. Alınan bir eşyanın, yaşam alanına fazla büyük gelmesi veya alınan takımların parçalarının hepsinin sığmaması istenmeyen sonuçlara neden olur. Alışveriş listesi oluşturulmadan önce sahip olunan oda sayısı ve boyutları gözden geçirilmelidir. Böylece alınan eşyaların fazla büyük veya fazla küçük gelme riski ortadan kaldırılmış olur. Eğer evde ekstra bir misafir odası veya çalışma odası olacaksa çeyiz listesine bu ek oda için gerekli eşyaların da eklenmesi gerekir.
  • Beyaz eşyalar ve temel mobilyalarla başlayın: Dekoratif parçaların seçimi, farklı tarzların oluşturulması, renk uyumunun sağlanması gibi detaylar çeyizin en eğlenceli kısımlarıdır. Ancak bu eğlenceli kısımlara geçmeden önce en temel ihtiyaçların ve büyük mobilyaların alınması önerilir. Böylece yaşam alanının temel hatları oturduktan sonra dekoratif seçimler yapılabilir. 
  • Dekoratif tarza karar verin: Aklında belirli bir renk skalası veya dekorasyon tarzı olmadan alışverişe başladığında, birbirinden bağımsız eşyalar alma riski ortaya çıkar. Böyle bir durumda ev tamamen dizildiğinde uyumsuz bir görünüm elde edilir. Çeyiz alışverişine başlamadan önce evin farklı odaları için genel bir dekorasyon tarzı ve renk seçenekleri belirlenmelidir. Genel özellikler belirlendiğinde, onlarca renk ve tasarım açısından seçim yapmak daha kolay hale gelir. Alışveriş daha pratik şekilde ilerlerler ve tüm çeyiz eşyaları bir araya geldiğinde estetik açıdan hoş sonuçlar ortaya çıkar.