sehriyecorbasi1

Geleneksel Anne Tarifiyle Hazırlanan Nefis Şehriye Çorbası

Besleyiciliği ve lezzeti ile bilinen et sulu şehriye çorbası, annelerin favori tarifleri arasında yer alıyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda sevgi ile hazırlanmış bir kase şehriye çorbası şifa gibi geliyor. Bu nedenle şehriye çorbası nasıl yapılır sorusu sıklıkla soruluyor. Bu çorbanın hazırlanmasında tel ya da arpa şehriye kullanılıyor. Et suyu ve tavuk suyu kullanmak da opsiyonel. Şehriye çorbasının içeriği tarife göre farklılık gösteriyor. Ancak hasta olduğunuzda hazırlanan bu çorbanın anlamı ve iyileştirici etkisi değişmez. Şehriye çorbası kalori açısından da dengeli. İçerisindeki malzemelere ve kullandığınız yağ miktarına göre enerji değerinde değişiklikler olabiliyor. Bunun yanı sıra bir porsiyon şehriye çorbası yaklaşık 150 kaloriye sahip. Dengeli bir beslenme örüntüsünde bu çorbaya yer verebilirsiniz. Siz de geleneksel anne tarifi ile hazırlayacağınız arpa şehriye çorbası   ile sevdiklerinize şefkat göstermek için yazımızı okumaya devam edin!

sehriyecorbasi4

Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Türk mutfağı yemeklerinden olan şehriye çorbası, Türkiye’nin hemen her yöresinde tüketiliyor. Damaklarda sıcacık bir tat bırakan şehriye çorbası çeşitleri, tel ya da arpa şehriye ile yapılabilir. Alternatiflerden biri olan terbiyeli şehriye çorbası, yumurta ve yoğurt ile pişiriliyor. Terbiyesinden dolayı daha özel bir tada sahip olan bu çorbanın yapımı biraz daha farklı. Terbiyeleme işleminin doğru yapılması, yemeğin lezzetini etkiliyor. Tadı oldukça sevilen bu çorbayı da menülerinize ekleyebilirsiniz. Karaca baharat çeşitleri ile bu yemeği damak zevkinize daha uygun hale getirmeniz mümkün. Şehriye çorbasının yapımı pratik, olsa da belirli aşamalara dikkat etmeniz ve doğru ölçü oranlarına dikkat etmeniz ideal kıvamı yakalamayı sağlıyor. Karaca ölçek ürünleri sayesinde daha iyi bir lezzet yakalamak mümkün oluyor. 

sehriyecorbasi2

Geleneksel Anne Tarifiyle Hazırlanan Nefis Şehriye Çorbası

Kültürde bir yeri olan ve lezzeti ile sevilen şehriye çorbasının içeriğine göre farklı şekillerde yapılması mümkün. Bu çorbanın yapımında bazı temel adımlar izleniyor. Siz de bu adımları en doğru şekilde uygulayarak yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 30 dakika
Kategori Çorba
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 120 kcal

Geleneksel Anne Tarifiyle Hazırlanan Nefis Şehriye Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Geleneksel Anne Tarifiyle Hazırlanan Nefis Şehriye Çorbası Malzemeleri
  

  • 2 sb Su
  • 1 çk Tereyağı
  • 1 çk Bitkisel Sıvı Yağ
  • 2 çb Tel Şehriye
  • 1.5 çk Domates Salçası
  • 1 sb Et Suyu
  • 1 yk Kuru Nane
  • 1 tk İyotlu Tuz

Geleneksel Anne Tarifiyle Hazırlanan Nefis Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır
 

  • Öncelikle sıvı yağ ya da tereyağı ile salçayı Karaca çelik tencere içerisinde kavurun.
  • Ardından isteğe bağlı rendelenmiş domates ya da domates sosu ekleyin. Bu adımın arkasından kavurma işlemine devam edin. Domates ya da salçanın duruma göre tek kullanılması da mümkün.
  • Sonrasında seçtiğiniz şehriye türünü tencereye ekleyin.
  • Karışıma su, tuz ve nane koyun.
  • Şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
  • Pişme işleminin ardından üzerine maydanoz doğrayarak servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 132gCalories: 120kcalCarbohydrates: 16.8gProtein: 2.4gFat: 5.5gCholesterol: 5.6mgSodium: 420mgPotassium: 37.5mgFiber: 0.3gVitamin A: 23.3IUVitamin C: 1.14mgCalcium: 9.1mgIron: 0.5mg
Etiket Şehriye Çorbası Tarifi

Şehriye Çorbası Yapımı Püf Noktaları

Salçalı şehriye çorbası, özellikle soğuk kış mevsiminde içinizi ısıtacak çorba seçenekleri arasında yer alıyor. Bu lezzetli şehriye çorbası yapımı noktasında bazı püf noktaları dikkate almanız, ortaya eşsiz bir yemeğin çıkmasını sağlıyor. Şehriye çorbası yapılışında dikkate almanız gereken püf noktalardan bazıları;

Şehriye Türünü Doğru Seçmek:

2 farklı seçeneği olan şehriyenin damak tadınıza hitap edenini seçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz şehriye çeşidine göre pişirme süresini ayarlamanız, daha ideal kıvamlı bir çorbaya ulaşmanızı sağlıyor. 

Et ya da Tavuk Suyu Kullanmak:

Şehriye çorbasında et ve tavuk suyu kullanmanız, iyi bir lezzet elde etmenize yardımcı oluyor. 

Şehriyeyi Kavurmak:

Sürekli karıştırmak ve şehriyelerin ideal sürede kavrulması lezzeti artırıyor. Bu noktaya da dikkat etmeniz de faydalı oluyor. 

Şehriye çorbası tarifini uygularken bu püf noktaları en doğru şekilde uygulamanız gerekiyor. Şehriye çorbası kaç dakikada pişer sorusundan malzemelerine kadar tüm detayları inceleyebilirsiniz. 

Şehriye Çorbası ile En İyi Neler Gider?

Tavuklu şehriye çorbası, lezzeti ile öne çıkan çorbalar arasında bulunuyor. Sebze yemekleri ve dolmalarla güzel bir menü oluşturulması mümkün. Şehriye çorbası yanına ne gider sorusuna çorbanın içeriğine göre farklı yanıtların veriliyor. Örneğin; kıymalı şehriye çorbası yanında et yemekleri yerine kuru baklagilleri tercih edebilirsiniz. Menüye ek olarak turşu seçenekleri ekleyerek tamamlayabilirsiniz. Eğer çorbaya kıyma ekleyecekseniz içeriğinden daha iyi yararlanmak için salata hazırlayabilirsiniz. Şehriye çorbası ile menü oluştururken besin ögelerinin dengelenmesine dikkat edebilirsiniz. Sade bir şehriye çorbası yapıyor iseniz menüde ana yemek olarak et ve tavuk yemekleri tercih etmeniz uygun oluyor. Bunun yanına şerbetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Daha hafif bir örüntü istiyorsanız sütlü tatlılar ya da meyve tercih edebilirsiniz. Yemeklerin sunumunu yaparken şık ve estetik sunumlar için Karaca porselen yemek takımlarını tercih edebilirsiniz. Siz de lezzetli ve şifa dolu bir çorba ve eşsiz bir sunum ile sevdiklerinizle keyifli bir öğünün tadını çıkarabilirsiniz.

sehriyecorbasi3