yilbasicicegi1

Yılbaşı Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Yılbaşı, birbirinden güzel görüntülere ev sahipliği yaparken çiçekler de bunun önemli bir parçası oluyor. Yılbaşı çiçeği kokinaların ortaya çıkması ile birlikte merak edilen pek çok konu oluyor. Bunlardan biri de yılbaşı çiçeği nasıl bakılır oluyor. Yılbaşı çiçeğine doğru bir şekilde bakmak için uygulanması gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Yılbaşı çiçeği bakımıyla ilgili bu noktaları şekilde sıralamak mümkün:

yilbasicicegi2
  • Yılbaşı çiçekleri düzenli olarak sulanma ihtiyacı duyuyor. Ancak çiçek açtıktan sonra sulanmaktan hoşlanmadıkları bir gerçek. Aşırı su verilen çiçeklerin küflenme ve solma gibi durumlarla karşı karşıya kaldığı da görülebiliyor. Bu nedenle sulama aralıklarına ve oranına dikkat etmek gerekiyor.
  • Yine sulama ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çiçek saksısının altının delikli olması. Suyu dökerken bu deliklerden akıp gidecek miktarda ayarlamanız gerekiyor. Su akıp gittikten sonra bir tabak içerisinde birikmemesi de önem taşıyor. Aksi takdirde çiçeğin toprağının suya iyice doyduğu ve buna bağlı olarak yine küflenme ve soğuma gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı görülebiliyor.
  • Yılbaşı çiçeğini yetiştirirken çevresinde farklı bir çiçek olmaması da önem taşıyor. Salaş bir şekilde büyüyen bu çiçek, çevresindeki diğer çiçeklerle rekabete gireceği için çiçek sağlığı açısından tek başına olması gerekiyor.
  • Çiçeği geliştirmek ve hızlı bir şekilde serpilmesini sağlamak için doğal humuslu kara toprak kullanılıyor. Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.

Yılbaşı temalı birçok seçeneğe Karaca yılbaşı ürünleri kategorisi içerisinden ulaşmak mümkün oluyor. Çiçeklerin bakımı için gerekli olan saksı ya da toprak gibi gereksinimler de Karaca sayesinde kolaylıkla tamamlanabiliyor. Bu keyifli içeriğimizi okumaya devam ederek yılbaşı çeşitleri, bakımı ve çoğaltılması gibi konularla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz!

yilbasicicegi3

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri

Yılbaşına özel olarak ortaya çıkan pek çok çiçek türü bulunuyor. Bitkiseverler için de yılbaşı çiçeği çeşitleri büyük merak konusu oluyor. Özellikle kokinalar, en bilinen ve her yıl başını çok daha keyifli hale getiren çiçekler olarak öne çıkıyor. Yılbaşının bir diğer sevilen çiçeği ise nergisler. Bunun yanı sıra yılbaşı kaktüsü ya da atlas çiçeği gibi yılbaşı çiçekleri de bulunuyor. Kokinalar da kendi içerisinde farklı türlere ayrılıyor. Çeşitleri çok olsa da en çok diken yapraklılara rastlanıyor. Yılbaşı çiçeği tomurcuğu, kırmızı rengi ile bilinse de bu çiçekler mor, pembe, beyaz, lila, sarı ve hatta turuncu gibi renklerde açabiliyor. Çiçeklerin farklı olmasındaki asıl etken renkleri oluyor.

Yılbaşına özel ortaya çıkmasa da kış koşullarına dayanıklı başka çiçeklere rastlamak da mümkün. Özellikle; kasımpatı, şebboy, sümbül, kardelen ve orkide de yılbaşı döneminde rahatlıkla yetiştirilebilecek çiçekler arasında yerini alıyor. Ortama bambaşka bir hava katan bu çiçekleri dekoratif olarak kullanmak da mümkün oluyor. Bu noktada hem yılbaşı çiçeklerini kullanmak hem de ortamı yeni yıl ruhuna hazırlamak için ilgili “Yılbaşı Ev Dekorasyonu İçin 5 Harika Fikir” blog sayfasına göz atabilirsiniz.

yilbasicicegi4

Yılbaşı Çiçeği Bakımı İçin Temel İpuçları

Yılbaşı çiçeğine bakarken sulama ve güneş ışınlarına maruz kalma detayları önem taşıyor. Çiçeğin doğru bir şekilde serpilmesi ve büyümesi için güneş almayan, aydınlık biri yere yerleştirilmesi gerekiyor. Çiçeğin 15 günde bir olacak şekilde sulanması da önem taşıyor. Hiçbir sulama sırasında toprağın suya tam olarak doymaması gerekiyor. Yılbaşı çiçeği sulu ve diri bir bitki olarak biliniyor. Bitkinin yaprakları genel olarak yassı ve birbirine ekli şekilde büyüyor. Bu ekli yerlerden yaprakları koparıp çiçeği çoğaltmak mümkün oluyor. Tek bir yılbaşı çiçeği içerisinde farklı pek çok renkli çiçek açtığını görmek de ayrıca mümkün.

Çiçeği aydınlık bir alana koymak önem arz etse de güneş ışınlarından uzak tutmak ve yarı gölge bir ortam oluşturmak da hızlı büyümesine katkı sağlıyor. Bitkinin bol çiçek açması için serin bir ortamda tutulması gerekiyor. Oda ısısında bulundurulan çiçeklerde tomurcuk sayısı çok olsa da çiçek ömrü kısa oluyor. Bu çiçekler, kolay hastalanmasa da sulama periyotlarındaki bozulmalara ve bakımsal hatalara bağlı olarak kökte çürüme gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu noktada bitki vitaminleri kullanmak, toprağı havalandırmak ve kuru çay gibi besleyici takviyelerde bulunmak fayda sağlıyor.

yilbasicicegi5

Yılbaşı Çiçeği Sulama

Yılbaşı çiçeği, kökensel olarak yağmur ormanlarına dayanan bir bitki olsa da aşırı ve sık sulamadan hoşlanmıyor. İkişer haftalık periyotlarla sulanması gereken bitkiyi canlandırmak için sular içerisine çeşitli vitaminler de katılabiliyor. Yılbaşı çiçeğini koymak için seçilen saksı da sulama kadar önem arz ediyor. Seçilen saksının rengi dahi ışığı ve ısıyı yansıtma bakımından önem taşıyor. Bu noktada altı delikli Karaca Serena beyaz saksı seçenekleri son derece avantajlı oluyor. Köklü bir bitki yetiştirmek yerine dekoratif olarak kullanılan çiçeklerde ise suyla herhangi bir temas olmaması gerekiyor. Bu bitkileri; dekoratif aksesuarlar, vazolar içerisinde kullanarak atmosfer değiştirmek ve ortamı çok daha güzel bir hâle getirmek mümkün oluyor. 

Yılbaşı Çiçeği Çoğaltma

Yılbaşı çiçeği, kolay serpilen ve yaprakları sayesinde kolay çoğaltılan bir bitki olarak öne çıkıyor. Herkesin sevdiği, yeni yıl ruhunu yaşatan bu çiçeklerle ilgili olarak pek çok kişi, yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır aramasını gerçekleştiriyor. Yılbaşı çiçeği çoğaltma işlemleri için yaprakları ek kısımlarından koparmak yeterli oluyor. Tohum ve çelikleme yöntemi ile kolaylıkla çoğaltılabilen yılbaşı çiçeklerini, bitkinin boğumlu yapraklarından koparıp toprağa dikmek gerekiyor. Doğrudan dikilen yaprakların kısa sürede kök saldığı ve büyüdüğü görülebiliyor. Yılbaşı çiçeği köklendirme sürecinde aşırı sulamadan ve gübrelemeden kaçınılması da önem arz ediyor.

Köklenen bitkinin aydınlık ve güneş ışığından direkt olarak etkilenmeyen bir köşede yer alması gerekiyor. Doğru bakımlarla birlikte ve çiçek coşturanlar sayesinde bitkiyi hızlı bir şekilde büyütmek mümkün oluyor. Yılbaşı çiçekleri yılda yalnızca bir kez yılbaşına yakın bir zamanda çiçek açıyor. Bu bitkinin çiçeklerinin farklı tonlarda olduğu görülebiliyor. Yeni çoğaltılmış olan bir bitkinin çiçek açması için bir sonraki yılbaşı dönemine kadar beklenmesi gerekiyor. Bu süreçte çiçeği doğru sulama ve besleme yöntemleri ile desteklemek önemlidir. Siz de Karaca dekorasyon ürünleri inceleyebilir, hoşunuza giden saksı modellerini seçebilir ve yılbaşı çiçeği yetiştirebilirsiniz. 

yilbasicicegi6