tahtakurusu1 1

Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir? 

Tahtakurusu, ev ve iş yerlerinde meydana gelerek günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu böcek türü, genellikle nemli ve karanlık alanlara yuva yapıyor. Yuvanın yerinin tespit edilememesi ve zamanında ilaçlama yapılmaması durumunda ise kısa süre içinde tüm ev ya da iş yerine yayılabiliyor. Çatlaklarda, duvar diplerinde ya da mobilyaların içinde yaşayabiliyor. Bu durumla ilk kez karşı karşıya kalanlar ise tahtakurusu nasıl yok edilir diye araştırmasını yapıyor.

Tahtakurusunu yok etmek için en etkili yöntemin temizlik olduğu biliniyor. Problemin yaşandığı alanın derinlemesine temizlenmesi gerekiyor. Her köşeyi silmek, toz almak, temizlemek ve nemli bırakılmadığından emin olmak son derece önemli. Kıyafetlerin bulunduğu alanlarda tahtakuruları ile karşılaşılıyorsa bu durumda eşyaların tamamının yıkanması ve tamamen kuruduktan sonra yerine kaldırılması öneriliyor. Temizlik yönteminin problemi ortadan kaldırmaması halinde tahtakurusu ilacına başvurulması öneriliyor. Bu böcek türüne özel olarak üretilen ve bir çeşit kimyasal olan haşere ilacı, en etkili yöntemlerden bir tanesi. Tahtakurusu ilaçlama firmalarından yardım alınarak evin her bir köşesinin ilaçlanması ve belirli bir saat aralığında bu alanların kullanılmaması gerekiyor. Profesyonel yardım sayesinde kısa süre içinde tahtakurularından kurtulmak mümkün. Tüm bu yöntemlerin yanı sıra sıcaklık faktörü de tahtakurularından kurtulmanın yolları arasında bulunuyor. Ortamın sıcaklığını artırmak ve nemi yok etmek, problemin ortadan kalkmasına yardımcı olabiliyor. Her ne kadar tercih edilse de kalıcı ve etkili bir çözüm olarak görülmüyor.

tahtakurusu2

Tahtakurusu Nedir?

Tahtakurusu, cimicidae familyasına ait olan böceklerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. İnsan kanı ile beslenen bu böcek, kanatlı ve oval şekilli olmasıyla biliniyor. Özellikle ev, otel ya da iş yeri gibi alanlarda görülen bu böcek, kaşıntıya da sebep olabiliyor. Bu nedenle yaşam alanlarında tahtakuruları ile karşılaşanlar, tahtakurusu neyi sevmez sorusunun yanıtını araştırıyor. Tahtakuruları, kuru havayı sevmiyor. Bu nedenle yaşam alanlarının sıcak ve nemden uzak tutulması, tahtakurusu riskini minimum seviyeye indirebiliyor.
Bu böcek türü, insanları ısırarak kaşıntı, kızarıklık ve çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Genellikle yatak odalarında, yorganlarda, mobilyaların içinde ve duvar diplerinde yaşamını sürdürmesiyle biliniyor. Uzun süre kapalı kalan evlerde, ikinci el yastık içlerinde, hijyenik olmayan ortamlarda ve nemli bırakılan alanlarda görülebiliyor. Tahtakurusu kesin çözüm yöntemlerinden yararlanarak ortadan kaldırılabiliyor.

tahtakurusu4

Evde Tahtakurusu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Evde haşere ile karşılaşan kişiler ‘Tahtakurusu neden olur?’ sorusunun cevabını araştırsa da buna tek bir yanıt vermek mümkün değil. Evde tahta kurusunun olup olmadığını anlamak zor olabiliyor. Bu durumda ilk olarak ciltte ısırık ya da kızarıklığın meydana gelip gelmediğine bakılması öneriliyor. Düzenli olarak herhangi bir tetikleyici olmadan kaşıntıyla karşılaşılması, evde parazitlerin olduğunun göstergesi sayılıyor. Çarşaflarda, döşemelerde ya da mobilyalarda kanatlı, oval böcekleri görmek de yaşam alanında tahtakurularının olduğunun bir göstergesi. 
Tahtakurularının kendine has bir kokusu oluyor. Bu koku, yaşam alanına yayıldığında da evde parazit olduğu fark edilebiliyor. Çatlaklar, yastık kılıfı, duvar dipleri ve elektrik prizlerinin çevresinde bulunan dışkı kalıntıları da tahtakurularının olduğunun anlaşılmasında büyük bir etken. Tüm bu faktörlere dikkat ederek yaşam alanında tahta kurusunun bulunduğunu anlamak mümkün. Peki, tahtakurusu nasıl öldürülür?

Tahtakurusu Nasıl Önlenir?

Yaşam alanında tahtakurusu problemi ile karşılaşanlar tahtakurusu neden olur sorusunun yanı sıra nasıl önlenir sorusunun da yanıtını merak ediyor. Bu parazit türüne karşı önlem almanın birçok yolu bulunuyor. Tahtakurusuna karşı alınabilecek önlemlerden ilki, yaşam alanının sürekli olarak kuru ve sıcak tutulması oluyor. Nemli alanlarda ortaya çıkan tahtakuruları, bu sayede ev içine herhangi bir yuva yapamıyor. Bir diğer yol ise yaşam alanı nemli olsa da düzenli olarak ilaçlama gerçekleştirmek oluyor. Bazı evler ve iş yerleri her ne kadar sıcak tutulsa da nemli kalan alanlar olabiliyor. Bu alanlarda tahtakurusu oluşmaması için düzenli periyotlarla ilaçlama gerçekleştirilebiliyor. İlaçlama için alanında profesyonel kişilerden yardım alınması öneriliyor. Son yol ise düzenli temizlik. Yaşanılan alanın dip köşe olacak şekilde her yerinin Karaca Home esansiyel yağ melez lavanta ile derinlemesine temizlenmesi ve kurulanması gerekiyor. Duvar kenarları, prizler ve oda içindeki eşyaların tamamı düzenli olarak temizlendiğinde ve kuru tutulduğunda herhangi bir tahtakurusu problemi ile karşılaşma riski minimum seviyeye indirilebiliyor.

Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir?

Tahtakurularını yok etmenin en net yolu ilaçlama oluyor. İlaçlama firmalarından yardım alınması halinde kısa süre içinde yaşam alanındaki bu problem ortadan kaldırılabiliyor. Tahtakurusunu engellemenin yollarından bir diğer ise esansiyel yağlar kullanmak oluyor. Yaşam alanı temizlenirken hazırlanan suyun içine bu yağdan bir miktar eklenmesi ve evin bu şekilde temizlenmesi halinde tahtakurusu sorunu ortadan kalkayabiliyor. Bu yağın tüm temizliklerde düzenli olarak kullanılması öneriliyor.

tahtakurusu3 1

Tahtakurusu İstilasından Sonra Yapılması Gerekenler

Tahtakurusu istilasından sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Düzenli Temizlik: Yaşam alanının her köşesinin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor.
  • Doğal Yağ Kullanımı: Biberiye ve lavanta yağı, tahtakurusu istilasının çözümleri arasında yer alıyor. Yastık, yorgan ya da yastık kılıfına birkaç damla yağ damlatılması, parazitleri uzak tutuyor.
  • Ortamı Sıcak Tutmak: Yaşam alanının sürekli kuru ve sıcak tutulması da parazit oluşumunu engelliyor.
  • İlaçlama: Tahtakurusu sorunu tüm bunlara rağmen çözülmüyorsa, profesyonel ilaçlama hizmeti alınması öneriliyor.
tahtakurusu5