hintyagi1

Hint Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Hint fasulyesinin tohumlarından elde edilen Hint yağı, geçmişten günümüze pek çok alanda yaygın olarak tercih edilmesiyle biliniyor. Oldukça fazla faydası olduğu bilinen bu yağ; antioksidan, antifungal, inflamatuar ve ağrı kesici özellikleriyle öne çıkıyor. ‘Ricinus Communis’ ve ‘Castor Oil’ olarak da adlandırılıyor. Hem kozmetik hem de sağlık alanında kullanılabiliyor. Bitkisel yağlar ile ilk kez karşılaşanlar ise ‘Hint yağı ne işe yarar? sorusunun yanıtını araştırıyor.

Eski Mısır’dan bu yana kullanılan yağ; lambalara yakıt olarak, göz rahatsızlıklarında, alerjilerde ve cilt problemlerinde aktif olarak kullanılıyor. Saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya olanlar, doğru kullanım miktarı ve teknikleriyle bu problemin önüne geçebiliyor. Kısa süre içinde saç dökülmesini durduruyor, sağlıklı bir şekilde uzama fırsatı sunuyor. Güçsüz saçların canlanmasını sağlamasının yanı sıra kepek sorununa da iyi geliyor. Bu nedenle, Hint yağı saça faydaları arasında birçok konudan bahsedilmesi mümkün.

hintyagi2

Hint Yağı Nedir?

Hint yağı, bir diğer adı ile ‘Ricinus Communis’, Hint fasulyesinin soğuk presleme yöntemi kullanılarak işlemden geçirilmesiyle elde ediliyor. Soğuk preslemenin ardından ekstrakte edilen fasulyeler, bu yağın ana maddesini oluşturuyor. 1. derece tıbbi yağlar arasında yer alan ürün, pek çok faydası olması sebebiyle her yaş grubu tarafından kullanılabiliyor. Saç ve cilt problemlerine iyi gelmesi de tercih edilmesinde büyük bir etken. Doğru kullanımda faydalarından kısa süre içinde yararlanmak mümkün hale geliyor. Saça ve cilde sürülebilmesinin yanı sıra doğrudan ağız yoluyla da tüketilebiliyor. Herhangi bir alerjik reaksiyonla karşılaşılmaması adına doğru kullanım yöntemlerinin bilinmesi ve doktor onayı alınması gerekiyor. Aksi durumda Hint yağı zararları ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor.

Hint Yağı Faydaları Nelerdir?

Hint yağının faydaları, kullanım yöntemi ve amacına göre farklılık gösteriyor. Genel bir ifadeyle Hint yağının faydaları şu şekilde sıralanabiliyor:
Doğal müshil etkisi göstermesi sebebiyle bağırsakların temizlenmesini sağlıyor. Ağızdan alınan 1-2 damla yağ, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve sindirimin hızlanmasını sağlıyor. İnce bağırsakta parçalanan yağ, risinoleik asitin açığa çıkmasını sağlıyor. Risinoleik asit bağırsak aracılığıyla emiliyor ve sindirim sistemi hızlanıyor. Hint yağının doğal müshil olarak kullanılmadan önce bir uzman görüşünden yararlanılması öneriliyor.
Tekli doymamış yağ asidi olması sebebiyle cilt bakımında oldukça aktif bir şekilde kullanılıyor. Cildi nemlendiriyor, aknelerin giderilmesini sağlıyor ve su kaybın önlüyor. Su ile seyreltilerek kullanılması önerilse de ilk kullanımdan önce alerjiye sebep olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olup olmayacağını görmek için cildin küçük bir kısmında denenmesi gerekiyor. Herhangi bir sorun yaşanmaması halinde pamuğun üzerine birkaç damla dökerek uygulanması öneriliyor. Düzenli kullanımda ciltteki kararma, akne ve kuruluğa iyi geldiği görülüyor. 
Antibakteriyel özelliği bulunması nedeniyle iyileşme süreçlerinde destek verdiği de bir gerçek. Yaraya uygulanması halinde, kısa süre içinde iyileşmesini sağlıyor ve enfeksiyonu önlüyor. 
Kirpik uzatmaya etkisi bilindiği için pek çok kişi ‘Hint yağı saça nasıl uygulanır?’ ve ‘Saç uzatır mı?’ sorularının yanıtını arıyor. Bu soruların her ikisine de olumlu yanıt vermek mümkün. Hint yağı, saç diplerine değdirmeden kullanılabiliyor. Saçın uzunluk ve gürlüğüne bağlı olarak miktarı ayarlanabiliyor. Avuç içine damlatılan yağ, dikkatli bir şekilde saça uygulanıyor. 10 ila 15 dakika aralığında bekletildikten sonra durulama yoluyla saçtan arındırılması gerekiyor. Haftada 2 ila 3 kez kullanılabiliyor. ‘Hint yağı saç uzatır mı?’ sorusunun yanıtı da düzenli kullanımda evet olarak verilebiliyor.

hintyagi3

Hint Yağı ile Bakım Önerileri

Hint yağı kullanan kişiler bu ürün ile pek çok bakım gerçekleştirebiliyor. Bu ürün, cilde iyi gelmesi sebebiyle tercih ediliyor. 

  • Pamuk üzerine dökülen birkaç damla yağ, cilde doğrudan uygulanabiliyor. Parmak uçlarıyla yapılan masajla birlikte cilde yediriliyor. Düzenli olarak kullanımda cildin parlamasını, sivilcelerin azalmasını ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasını sağlıyor. 
  • Bu doğal ürünü kullanılarak saça bakım yapmak da mümkün. Avuç içine alınan bir miktar yağ, saç diplerine gelmeyecek şekilde uygulanabiliyor. Yaklaşık 10-15 dakikalık bir bekleme süresinin ardından sıcak su ile durulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Düzenli olarak kullanılması halinde saçlar canlanıyor, parlıyor ve güçleniyor. 
  • Bakterileri uzaklaştırmak için birkaç damla Hint yağı kullanılabiliyor. Protez dişlere uygulanan 1-2 damla yağ, bakterilerin giderilmesini sağlıyor. İltihaplanmanın da önüne geçilmesine yardımcı oluyor. 
  • Kirpiklere uygulanan Hint yağı, kısa süre içinde kirpiklerin uzamasını ve gürleşmesini mümkün hale getiriyor. Bu sayede pek çok kişi cansız ve kısa kirpiklerden kurtulabiliyor. ‘Hint yağı kirpik uzatır mı?’ sorusuna yanıt arayanların ise düzenli olarak kullanım gerçekleştirmeleri gerekiyor. Uzama performansı ve süresi ise kişiden kişiye değişim gösteriyor.
hintyagi4

Hint Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hint yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Bu noktalardan ilki miktar oluyor. Düzenli olarak kullanılan yağın miktarında aşırıya kaçırılmaması gerekiyor. Kirpikler için 1, cilt için 2 damla yağ kullanmak ideal. Miktarın doğru bir şekilde ayarlanması, meydana gelebilecek alerjik reaksiyonların önüne geçmeyi sağlıyor. Yağın cam saklama kabı içerisinde tutulması da olası reaksiyonların önüne geçmek için önem arz ediyor. Dileyenler, yağdanlık sirkelik gibi cam şişelerde de saklayabiliyor. Tüm bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanım amacı oluyor. Cilt, saç ve kirpikler için kullanılacak olan yağın, ağız yoluyla alınmaması gerekiyor. Yalnızca bağırsaklara etki etmesi ve sindirimi hızlandırması için ağız yoluyla kullanım gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Kullanım öncesinde ‘Hint yağı nasıl kullanılır?’ sorusunun yanıtının dikkatli bir şekilde okunması oldukça önemli. Yaraların iyileşmesi için kullanılacak olan yağ uygulanmadan önce ‘su ile seyreltme’ yönteminden yararlanılması gerekiyor. Bu sayede ciltte herhangi bir alerjik reaksiyonun meydana gelmesi engellenebiliyor. Hint yağı kullanacak olan kişilerin tüm bu noktalara dikkat etmesi öneriliyor. Herhangi bir alerjik reaksiyon ile karşılaşılması halinde zaman kaybetmeden alanında uzman bir doktordan yardım alınması öneriliyor.

hintyagi5