borulcesalatasi2

Ege Mutfağından Sofranıza: Börülce Salatası Tarifi

Ege, zeytinyağlıları ve unutulmaz lezzetleriyle ünlü olan bir bölge. Türkiye’nin en popüler lezzetleri arasına yer alan börülce salatasının çıkış noktasının da Ege olduğu biliniyor. Deneyen hemen herkesin hafızasına kazınmış olan bu lezzeti yapmak için detaylı tarifi ve püf noktaları bilmek gerekiyor. Börülce nasıl yapılır diye merak ediyorsanız Ege’nin incisi börülce salatasının özel tarifini öğrenmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

borulcesalatasi4

Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Börülce salatası, özellikle zeytinyağlıları ve yeşillikleri sevenler için hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Pek çok kişi, börülce salatası nasıl yapılır sorusunun yanıtını araştırıyor. Tarifi doğru bir şekilde yapabilmek için doğru ölçüleri, malzemeleri ve püf noktaları bilmek gerekiyor. Çok sevilen ve Ege’den tüm Türkiye’ye yayılmış olan bu lezzeti yaparken kuru veya taze börülce kullanılabiliyor. Mevsimi olması hâlinde taze börülcenin muhakkak kullanılması öneriliyor. Hem kalp ve kolesterol dostu hem de besleyici vitaminlere sahip olan börülcenin öne uçları bir bıçak yardımıyla alınıyor. Sonrasında ise tencerede haşlanarak salataya eklenmeye hazır hâle getiriliyor. Yaklaşık 10 dakikalık bir haşlama işlemi sonrasında bir salata kasesi içerisinde tüm malzemeleri bir araya getirerek tarifi hazırlamak mümkün oluyor. 

borulcesalatasi1

Ege Mutfağından Sofranıza: Börülce Salatası Tarifi

Börülce, Ege’nin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor! Üstelik bu tarifin ünü yalnızca Ege’yle sınırlı kalmayıp tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Hemen herkesin sevdiği zeytinyağlılar arasında yer alan börülce salatası tarifi, 4 kişilik ölçüsü ve tüm püf noktalarıyla sizlerle! Siz de hemen tarifi deneyin, vitamin deposu ve lezzetli bu salatanın tadını çıkarın!
Hazırlama Süresi 25 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 35 dakika
Kategori Meze, Salata
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 324 kcal

Ege Mutfağından Sofranıza: Börülce Salatası Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ege Mutfağından Sofranıza: Börülce Salatası Tarifi Malzemeleri
  

  • 500 gram taze börülce
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet limon
  • 1 ölçü tuz
  • 6 yk zeytinyağı tercihe bağlı sıvı yağlar da kullanılabiliyor
  • 0.5 çk karabiber

Ege Mutfağından Sofranıza: Börülce Salatası Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Yarım kilo taze börülcenin uç kısımlarını bıçak yardımıyla kesin ve kılçıklarını ayıklayın.
  • Uzunluklarına bağlı olarak börülceleri 2 veya 3 eşit parçaya bölün.
  • Orta büyüklükteki bir tencerede bir buçuk litre suyu kaynaması için ocağa koyun.
  • Kaynayan su içerisine kesmiş olduğunuz börülceleri atın ve 10 dakika boyunca haşlanmasını bekleyin.
  • Haşlanma süresinde börülcelerin üstüne tuz ekleyin.
  • Börülceler yumuşadıktan sonra sudan alın ve buzlu su içerisine koyarak şoklayın.
  • Salata kasesi içerisine koyduğunuz börülcelerin üzerine havanda ezdiğiniz sarımsakları ekleyin.
  • Tuz, zeytinyağı, karabiber, küp küp doğranmış domates ve taze sıkılmış limon suyunu da kasenin içerisine ekleyerek bileşenler birbiriyle bütünleşene kadar karıştırın. (Domatesleri haşlanma sırasında da ekleyebilirsiniz. Bu kısım, tamamen damak zevkinize kalmış.)
  • Tüm işlemleri tamamladıktan sonra börülce salatanızı servis tabağı içerisine alarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 110gCalories: 324kcalCarbohydrates: 30.26gProtein: 12.79gFat: 14.38gSodium: 144.71mgPotassium: 499.45mgFiber: 4.34gVitamin A: 89.82IUVitamin C: 29.62mgCalcium: 55.1mgIron: 3.16mg
Etiket Börülce Salatası

Börülce Salatası Yapımı Püf Noktaları

Börülce salatası tarifini uygularken özellikle dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalara mevcut. Bunlardan bazıları;

Haşlanma Derecesi:

Pek çok kişi, börülce nasıl haşlanır sorusunu merak ediyor. Börülceyi doğru şekilde haşlamak için suyu önden kaynatmak gerekiyor. Haşlama sırasında sebzenin yumuşaklığını devamlı kontrol etmek ve dağılma aşamasına geçmeden börülceleri sudan almak da oldukça önemli.

Domatesi Doğru Zamanda Eklemek:

Börülce nasıl pişirilir, domates pişirme sırasında mı yoksa sonrasında mı eklenir gibi sorular da sık sık araştırılıyor. Bir kesme tahtası yardımı ile doğradığınız domatesleri, isteğe bağlı olarak haşlama sırasında veya malzemeleri bir araya getirirken işlem görmemiş şekilde eklemek mümkün oluyor. Yöreye bağlı olarak bu durum değişiklik gösteriyor. Domates ve börülceyi zeytinyağında birkaç dakika çevirmek de uygulanabilecek ve tarifi lezzetlendirecek seçenekler arasında yer alıyor.

Buzlu Suyla Şoklamak:

Börülceyi haşladıktan sonra direkt karabiber ve diğer malzemeleri eklemeden önce buzlu suyla şoklamak da tarifin en can alıcı noktaları arasında. Börülcelerin tazeliğini ve canlı rengini koruması için uygulanan bu işlem sayesinde çok daha güzel bir görüntü elde etmek mümkün oluyor. 

borulcesalatasi5

Börülce Salatası ile En İyi Neler Gider?

Börülce salatası yanına iyi gidecek pek çok alternatif yemek tarifine rastlanıyor. Mezelerle dolu bir sofra hazırlamak istiyorsanız havuç tarator, barbunya pilaki gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Ana yemek noktasında ise sulu İzmir köfte, bulgur ya da pirinç pilavı gibi seçenekler börülceyi tamamlayıcı rol oynuyor. Börülce yanına yapılabilecek sulu yemek seçenekleri arasında; 
Fırında patatesli tavuk, 
Kuru fasulye, 
Nohut, 
Karnıyarık, 
Sulu köfte gibi tarifler yer alıyor. 
Sofrayı tamamlaması adına pilav ya da makarna gibi karbonhidratlardan da muhakkak faydalanılması gerekiyor. Börülce tarifi, her yemeğin yanında değerlendirilebilecek bir seçenek olduğu için isteğe bağlı olarak menü oluşturmak mümkün oluyor.