piyaz4 1

Ev Yapımı Piyaz: Taze Malzemelerle Sağlıklı Bir Seçenek

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan piyaz, son derece lezzetli bir eşlikçi olarak sofralardaki yerini alıyor. Zeytinyağlısından, kırmızı soğanlısına kadar birçok çeşidi bulunan bu nefis salata, her lokmasıyla damakları şenlendiriyor. Taze yeşillikler, haşlanmış nohut, doğranmış soğan ve zeytinyağının mükemmel uyumundan meydana gelen fasulye piyaz, bir salatadan çok daha fazlası. Yanında bulunan tüm yemeklerle eşsiz bir uyum sağlayan ve kendine özgü bir lezzet sunan piyaz son derece pratik bir şekilde hazırlanıyor.

Sizler de evde kuru fasulye piyaz keyfini yaşamak ve lezzetli bir salata yapmak istiyorsanız özenle hazırladığımız bu tariften yararlanabilirsiniz. Tarifte kullanacağınız çelik tencere ve diğer mutfak ekipmanlarının tamamını Karaca’dan temin edebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz sağlıklı ve doyurucu yemeği Karaca’dan almış olduğunuz saklama kabının içinde 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Yemeğe dair tüm detaylar piyaz tarifimizin devamında yer alıyor!

piyaz1

Piyaz Nasıl Yapılır?

Her lokmasıyla damaklarda iz bırakan tahinli piyaz, sadece bir yan yemek değil, adeta bir başyapıt. Birbirinden farklı tariflerle eşsiz bir uyum yakalayan bu yemek, tek başına tüketilmeye de oldukça uygun. Yılbaşında hazırlayacağınız yemeklerin  yanında, öğle ve akşam öğünlerinde, işte ya da okulda yemek için tercih etmeye uygun. Tüm bunların yanı sıra oldukça doyurucu da son derece önemli bir nokta. Bir kez yiyenlerin vazgeçemediği piyaz, pek çok yemekle de eşsiz bir uyum yakalıyor. Sizler de evinizde zahmetsiz ama lezzetli bir eşlikçi hazırlamak istiyorsanız tarifimizin detaylarından piyaz nasıl yapılırın püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Kesme tahtası, birkaç temel malzeme ve ufak püf noktalarla eşsiz bir lezzete imza atabilirsiniz.

piyaz2

Ev Yapımı Piyaz: Taze Malzemelerle Sağlıklı Bir Seçenek

Lezzetli ve pratik bir piyaz için fasulyeleri haşlayın. Haşladığınız fasulyeleri, ince ince doğradığınız diğer malzemelerle bir araya getirin. Eşsiz bir tada sahip sosu da hazırladıktan sonra tüm malzemeleri karıştırın. Yanına bir de çay demleyerek bu lezzet şöleninin tadını çıkarın…
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 40 dakika
Toplam Süre 55 dakika
Kategori Salata
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 162 kcal

Ev Yapımı Piyaz: Taze Malzemelerle Sağlıklı Bir Seçenek Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ev Yapımı Piyaz: Taze Malzemelerle Sağlıklı Bir Seçenek Malzemeleri
  

  • 1 sb kuru fasulye 200 g
  • 2 adet orta boy mor soğan
  • 1 kase ayıklanmış maydanoz
  • 1/4 adet limon
  • 3 yk sirke
  • 2 çk tuz
  • 2 çk sumak
  • 1 çk karabiber
  • 4 yk zeytinyağı
  • 1 adet haşlanmış yumurta İsteğe göre ekleyebilirsiniz.

Ev Yapımı Piyaz: Taze Malzemelerle Sağlıklı Bir Seçenek Nasıl Yapılır
 

  • Kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletin. Haşlanmış hazır fasulye kullanacaksanız bu aşamayı atlayabilirsiniz.
  • Ertesi gün fasulyelerin suyunu süzün ve yıkayın. Geniş bir tencerenin içinde fasulyelerin üstünü iki parmak geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.
  • Fasulyelerin dağılmaması ve lapa halini almaması için kontrol ederek 35 dakika kadar pişirin.
  • Haşlanan fasulyeleri suyundan ayırın ve soğuduktan sonra geniş bir kabın içine alın.
  • Maydanozları ince ince doğrayın, soğanları kesin ve fasulyelerin üstüne ekleyin.
  • Limon suyu, tuz ve sirkeden oluşan sosu hazırlayarak karışımın üstünde gezdirin.
  • Baharatları ve zeytinyağını da ekledikten sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
  • Damak tadınıza göre en üste haşlanmış yumurta ekleyebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 180gCalories: 162kcalCarbohydrates: 14.87gProtein: 10.06gFat: 6.69gCholesterol: 85.93mgSodium: 113.38mgPotassium: 639.35mgFiber: 6.41gVitamin A: 210.45IUVitamin C: 53.09mgCalcium: 71.45mgIron: 2.96mg
Etiket Piyaz Tarifi

Piyaz Yapımı Püf Noktaları

Lokanta usulü piyaz yaparken lezzetin doruklarına ulaşmak için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kuru fasulye piyaz nasıl yapılırın tüm püf noktaları bu şekilde sıralanıyor:

Soğan Kesimi

Piyazlık soğan ile yemeklik olanların doğrama şekli aynı olmuyor. Kırmızı soğanların yarım ay şeklinde ince ince doğranması ve ardından suyunun sıkılması gerekiyor. Kesme işlemi bıçak yardımıyla oldukça kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Süzme aşaması ise piyazda acı tat oluşumunun engellenmesini sağlıyor. Bu adımı Karaca’dan temin edebileceğiniz süzgeçten yardım alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Zeytinyağı Seçimi

Zeytinyağı bu yemeğin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Lezzeti belirleyen piyaz malzemeleri arasında yer alan zeytinyağının doğal olması son derece önemli.  Özenle hazırladığınız, üzerine doğal zeytinyağı gezdirdiğiniz piyazı Karaca’dan aldığınız salata kaseleri ile sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

Baharat Dengesi ve Taze Yeşilliklerin Kullanımı

Piyaz sosu yaparken baharatları dengeli bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Bu aşamada damak tadınıza göre seçimlerde bulunabilir, baharat kullanımını şekillendirebilirsiniz. Yeşilliklerin taze olmasına da son derece dikkat etmeniz öneriliyor. Şunu da unutmamalısınız ki ekleyeceğiniz ekstra malzemeler piyaz kalorisinin değişmesine neden olabiliyor. 

Piyaz ile En İyi Neler Gider?

Bu lezzetli tarifi yapanların merak ettiği konulardan biri de piyazın yanında ne gider sorusu oluyor. Hem pratik hem de kolay temin edilebilen piyazın tadını tamamlayacak bazı yemekler şu şekilde sıralanıyor:
Kuzu tandır
Döner
Kızarmış balık
Kırmızı mercimek çorbası
Mevsim salata
Kuzu şiş
Fırında köfte
Lavaş ekmeği
Pide
Tahinli piyaz ile eşsiz bir uyum yakalayan lezzetler olarak öne çıkıyor. Bu yemek önerilerinden damak tadınıza uygun olanları seçerek son derece uyumlu bir sofra hazırlayabilir, davetlilerin harika bir lezzet şöleni yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

piyaz3