gavurdagsalatasi2

Taze Malzemelerle Harmanlanan Gavurdağı Salatası Tarifi

Gavurdağı salatası hikayesi, Toros Dağları’nın güneydoğusunda yer alan Gavur Dağı çevresinde başlıyor. Gavurdağı salatası nerenin sorusunun cevabı da bu şekilde verilebiliyor. Aynı şekilde “Gavurdağı salatası ismi nereden gelir?” sorusuna da çıktığı bölge cevabı verilebilir. Her ne kadar hikayesi Gavur Dağı’nda başlasa da bu salata Türkiye’nin her yerinde sevilen bir lezzet olmayı başarıyor. Böylece Hatay usulü gavurdağı salatası gibi farklı versiyonlarına rastlamak mümkün olabiliyor. Zengin içeriği ile sofralarımızı renklendiren gavurdağı salatası tarifi ile nefis bir sofra hazırlamak için Karaca Blog’u ziyaret edin. Lezzetli gavurdağı salatası nasıl yapılır hemen öğrenin!

gavurdagsalatasi4

Gavurdağı Salatası Nasıl Yapılır?

Gavurdağ salatası kalori olarak düşük, besin değeri ise yüksek bir salata olarak sofralarımızda yıllardır yer alıyor. Gavurdağ salatası malzemeleri yöreden yöreye, zevkten zevke değişiklik gösterse de bugün gavurdağı salatası tarifi orijinal olarak sizlerle! Elbette damak zevkinize göre lezzetlendirmek sizlere kalmış… 
Gavurdağı salatası yapmak için öncelikle tüm malzemeleri küp küp doğramak, maydanoz ve naneyi ise ince ince kıymak gerekiyor. Bu noktada doğrayıcılardan da faydalanabilirsiniz. Tüm malzemeleri harmanladıktan sonra sadece süslemesi kalıyor! Hadi gelin bu şahane lezzeti sofralarımıza taşırken püf noktalarını ve sunum önerilerini beraber keşfedelim!
 

gavurdagsalatasi1

Taze Malzemelerle Harmanlanan Gavurdağı Salatası Tarifi

Folklorik bir hikayeye göre gavurdağı salatasındaki taze sebzelerin bir araya getirilmesi, birlikte yaşamanın ve dayanışmanın sembolü olarak görülmüş ve hikayesi olan bir lezzet olarak Türk mutfağının zenginliği içinde bir yer bulmuş. Her yemeğin yanında tercih edilebilen bu muhteşem lezzeti hazırlamak çok basit! Tatlı-ekşi bir lezzete ve zengin içeriğe sahip olan gavurdağı salatası ile sofralarda beğenileri toplamak için tarifi denemeye hemen başlayın!
Hazırlama Süresi 15 dakika
Toplam Süre 15 dakika
Kategori Salata
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 73 kcal

Taze Malzemelerle Harmanlanan Gavurdağı Salatası Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Taze Malzemelerle Harmanlanan Gavurdağı Salatası Tarifi Malzemeleri
  

  • 2 adet salatalık
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 demet taze maydanoz
  • 1 tk sumak
  • 2 tutam kuru nane
  • 2 yk nar ekşisi
  • 2 avuç ceviz içi
  • 3 yk nar taneleri
  • 3 yk zeytinyağı
  • Tuz

Taze Malzemelerle Harmanlanan Gavurdağı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Tüm malzemeleri iyice yıkayıp kurulayın ardından küp küp doğrayın.
  • Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın, baharatlarla birlikte harmanlayın.
  • Ceviz, nar ve nar ekşisi hariç tüm malzemeyi birleştirip güzelce harmanladıktan sonra salata kaselerine porsiyonlayın.
  • Kaselerinizdeki salatanın üzerini ceviz, nar ve nar ekşisi ile süsleyin.
  • Soğuk olarak servis etmeyi unutmayın.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 73kcalCarbohydrates: 4.98gProtein: 1.9gFat: 4.98gSodium: 208.91mgPotassium: 236.43mgVitamin A: 106.33IUVitamin C: 44.44mgCalcium: 21.31mgIron: 0.75mg
Etiket Gavurdağ Salatası Tarifi

Gavurdağı Salatası Yapımı Püf Noktaları

Gavurdağı salatası yaparken lezzetini artırmak ve en güzel nihai sonuç için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalardan bulunuyor.

Ürünlerin Taze Olması

Salatanın ana malzemeleri olan domates, salatalık, biber, soğan, nane, maydanoz gibi sebzelerin taze olmasına özen göstermek. Taze malzemeler, salatanın lezzetini artırır. 

Malzemeleri Doğru Şekilde Doğramak

Gavurdağı salatası malzemelerini küçük ve ince doğrayarak salatanın homojen bir yapıya sahip olmasını da sağlamayı unutmayın. Sebzelerinizi iyi bir şekilde yıkayın ve gerekirse kabuklarını temizleyin. Bu, salatanın hijyenini sağlar. Tariflerinizde kullanacağınız, mutfağınıza pratiklik getirecek Karaca Hazırlık Gereçleri ile ergonomi ve konforu keşfedin!

Güzel Bir Sos Hazırlamak

Kaliteli sızma zeytinyağı ve iyi bir nar ekşisi kullanmak, salatanıza özel bir aroma katar. İyi bir zeytinyağı seçmeye özen gösterin, yapay nar ekşilerini tercih etmeyin. Tuzu ve limonu dengeli bir şekilde kullanın. Limonu salatanın üzerine sıkmayın. Önce bir kaba sıkıp içine tuz ve zeytinyağı ekleyerek karıştırıp sonra salataya ekleyebilirsiniz.

Malzemeleri Karıştırırken Sırayla Gidin

Sert malzemeleri (biber, salatalık) önce doğrayın, sonra sulu malzemeleri (domates) ekleyin. Son olarak yeşillikleri (maydanoz, nane) ekleyerek malzemeleri karıştırın. Salatanızı hazırladıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirerek malzemelerin birbirine daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.

Salatanızı Güzel Bir Servis Tabağına Alın

Salatanızı güzel bir tabağa aldıktan sonra isteğe bağlı olarak üzerine ekstra zeytinyağı gezdirebilir veya ceviz içi, nar gibi malzemelerle süsleyerek servisinizi renklendirebilirsiniz. Birbirinden güzel Karaca Salta Kaselerini keşfedin ve şahane sunumlarınıza şıklık katan Servis Gereçleri ile sofralarınızı tamamlayın!

Tarifi hazırlarken kendi kişisel dokunuşlarınızı ekleyerek salatayı özelleştirebilir, kendiniz ve ailenizin damak zevkinize uygun hale getirebilirsiniz. Bu püf noktaları göz önünde bulundurarak Gavurdağı salatasını hazırlayabilir, misafirlerinize veya ailenize lezzetli bir alternatif sunabilirsiniz.

Gavurdağı Salatası ile En İyi Neler Gider?

Genellikle 3 öğün tercih edilebilecek bir lezzet olan gavurdağ salatası, birçok lezzetle eşleştirilebilir. Gavurdağı salatası kalori miktarı ile de birçok yemeğin yanında gidebiliyor.
Kahvaltıda peynir, zeytin, simit gibi kahvaltılık ürünlerle tüketilebilir. Öğlen ve akşam yemeklerinde ise neredeyse her şeyle çok yakışacak, ferahlatıcı bir lezzettir.
Güzel bir bulgur ya da iç pilavı yanında, et yemekleriyle, balıkla beraber, hamur işleri veya erişte ile birçok lezzetin yanında damakları uyumla şenlendirebilir.
Siz de bu pratik ve lezzetli salata ile sofralarınıza ve yemeklerinize keyif katabilirsiniz!

gavurdagsalatasi3