1 blog header ayva 1 1024x576 1 1

Mevsiminde Ayva Meyvesini Değerlendirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

1 blog header ayva 1 1024x576 1

Mevsiminde ayva saymakla bitmeyen oldukça şifalı bir meyvedir. Mevsiminde çok miktarda alınıp saklanan meyveler her zaman tüketmek için ideal şekilde değerlendirilir. Ayva reçeli yapmak en iyi muhafaza yöntemlerinden biridir. Hem lezzetli hem de şifalı olan bu yiyeceği kahvaltılarda ya da tatlılarda yaz, kış tüketebilirsiniz. Ayvanın eşsiz lezzetini koruyup vitaminlerinden yararlanabilirsiniz. Doğal şeker ihtiyacınızı karşılamak için oldukça uygun bir üründür. Aşırı tatlı olmamakla birlikte oldukça sağlıklı bir meyvedir. Ayva kalori açısından ideal bir üründür. 100 gram ayvada  yaklaşık 56,9 kcal bulunur.

2 blog ayve receli 1024x576 1

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Meyveler içinde saymakla bitmeyen özellikleri olan ayva, tüketilmesi önerilen vitamin kaynaklarından biridir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi, bağışıklık güçlendirici özelliğiyle hastalıklardan korunmak için birebirdir. Ayva kompostosu yaparak meyvenin lifli yapısından yararlanıp sindirim problemlerinize şifa bulabilirsiniz. Ayva hoşafı lezzetli bir içecek olmasının yanında sindirim kolaylaştırıcı bir lif kaynağıdır. Oluşabilecek bağırsak problemlerine karşı önlem almak için bu lezzetli seçeneği kullanabilirsiniz.

Ayva Hangi Mevsimin Meyvesidir?

Ayva hangi mevsimde yetişir sorusuna ayrıntılı bir yanıt olarak; sonbaharda olgunlaşır ancak tüm kış boyunca pazar ve manav tezgahlarında görülür, denilebilir. Taze taze satın alıp kurutarak ya da dondurarak uzun süre boyunca muhafaza edilebilen bir üründür. Ayva çeşitleri oldukça fazladır. Ekmek ayvası en çok bilinen kullanımı kolay bir türdür. Şeker gevrek ayvası sofralık bir tür olduğu için tüketmesi oldukça zevklidir. Limon, Midilli, tekkeş gibi çeşitleri de mevcuttur. 

Ayva Kullanarak Yapabileceğiniz Tarifler

Tatlı tarifleri için ideal olan ayvayı kurutup da kahve yanında tüketebilirsiniz. Aynı zamanda tart, kek ya da pasta üstlerinde kullanmak için şekerle karamelize edip yumuşatarak lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Ayva marmelatı kahvaltı sofralarında oldukça lezzetli bir alternatiftir. Bu marmelatı pasta ya da tatlı kurabiye süslemeleri için kullanıp hoş yiyecekler ortaya çıkarabilirsiniz. Ayva tatlısı çoğu kişi tarafından beğeniyle tüketilir. Ayvanın sert dokusunu yumuşatarak kolay yenilebilir bit tatlı yapabilirsiniz. Aynı zamanda ayva çekirdeklerinden yardım alarak eşsiz bir renk kattığını ürününüzü keyifli sofranızda sunabilirsiniz.

3 blog ayva tatlisi 1024x576 1

Şifalı Ayva Meyvesinin Farklı Alanlarda Kullanımı

Doğadan gelen pek çok alanda kullanımı mümkün olan ayva hem tatlı hem de değişik yemek çeşitlerinde kullanıma uygun formlarda bulunabilir. Ayva sirkesi gibi salata ve çeşitli yemeklere hoş bir lezzet vermede yardımcı görevi gören doğal yan ürünleri evde yapmak oldukça kolaydır. Taze ve çürük olmayan ayvalardan sağlıklı sirke çeşitleri yapabilirsiniz.

Ayva Tüketiminin Önemi

Kalp, damar hastalıklarına , sindirim problemlerine ve bağışıklık sistemine katkısı büyük oranda olumlu olan ayvanın çeşitli formlarda tüketimi sağlık açısından önemlidir. Düzenli olarak olmasa bile fırında ayva tatlısı gibi sağlıklı ve lezzetli seçenekler olarak tüketilmesi  oldukça faydalıdır. Sağlık açısından özellikle lifli besin kaynağı olması nedeniyle bağırsak sorunlarına karşı koruyucudur. Cildin esnekliğini ve dirliğini korumasına yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarını önleyicidir.

Karaca İle Ayva Pekmezi Tarifi

Ayva pekmezi içindeki besin değerleri açısından zengin ve sağlıklı bir tatlandırıcı çeşididir. Doğal şeker elde edebilmek için ayvaların güzel bir şekilde suyunu kullanabilirsiniz. Meyvelerin sert posasını çıkarıp suyundan yararlanmak, pekmez haline getirmek için Karaca katı meyve sıkacağından ve bakır tencereden yardım alabilirsiniz.

Karaca Nish Copper New Tombik bakır tencere pekmezin lezzetini ve doğal tadını  ön plana çıkarır. Ayva pekmezi nasıl yapılır ayrıntılı öğrenmek için Refika’nın açıklayıcı bir şekilde anlattığı videodan yararlanabilirsiniz. Refika’nın tarifi adım adım anlattığı Kış Lezzeti Ayva Pekmezi Tarifi videosuna göz atarak ayva pekmezi tarifi ile doğal lezzetleri kolay bir şekilde evinizde uygulayabilirsiniz.