3 blog boyutlandirma 1

Eviniz İçin Doğru Halı Seçimi Yapmanın Püf Noktaları

Ev dekorasyonunun olmazsa olmazı halılar, yaşam alanlarımızın tamamlayıcıları olmakla beraber, sıcak ve samimi bir ortam yaratmak için de oldukça önemli. Özellikle doğru halı seçimi yapıldığı zaman halıların evdeki atmosferi en güzel şekilde değiştirdiğini siz de fark edeceksiniz. Peki, doğru halı seçimi nasıl yapılmalı ve halı seçmenin püf noktaları neler? İşte halının kullanım alanı, stili, rengi ve diğer eşyalarla uyumu hakkında öğrenmeniz gereken detaylar…

1 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

Ev Dekorasyonuna Uygun Halı Seçimi

Ev dekorasyonunda stilinizi göz önünde bulundurmak, seçeceğiniz tüm ürün ve aksesuarlar için önemlidir. Örneğin, spor tarzdaki ev dekorasyonuna klasik ya da antika görünümlü bir halı almak yanlış bir tercih olurken, klasik görünümlü evler için de sportif bir halı satın almak uygun olmayacaktır. Gelin halı stillerini birlikte inceleyelim ve ev dekorasyonunuz için doğru olan halıya birlikte karar verelim.

2 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

1- Klasik Halı Stili

Özellikle evin en çok kullanılan ve en geniş alanı olan salon ya da oturma odaları için tercih edilen klasik halı modelleri, ev dekorasyonunda ağırlığı sevenler için ideal. Sade ya da gösterişli stilleriyle pek çok farklı tarzı olan klasik halıları mobilyanıza ve salon zemininize uygun olarak seçerek harika bir görünüm yakalayabilirsiniz. Örneğin, Antik görünümlü klasik bir mobilyaya sahipseniz, çiçekli, geometrik desenli, çerçeveli ya da sade halı modelleri hoş bir tercih olacaktır.

Kalitesiyle evlerde kaşmir etkisi sunan Kaşmir Halı’nın salon halı koleksiyonlarını mutlaka inceleyin!

3 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

2- Tek Renk Sade Halı Stili

Ev dekorasyonunda sadeliği sevenler için özellikle tek renk ve desensiz halı modellerini öneriyoruz. Hemen hemen evin her odasında kullanabileceğiniz tek renk halılar ile sofistike bir görünüm yakalayabilirsiniz. Elbette sadece sadelikten hoşlananlar değil, renkli ve hareketli evler için de denge sağlayabilmek adına desensiz tek renk halılar tercih edilebilir. Unutmayın, ahenkli bir görünüm her zaman dikkat çeker.

4 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

 3- Etnik Desenli Halı Stili

Geçmişin izlerini bugüne taşımak isteyenlerin tercihi etnik desenler, özellikle retro evlerin vazgeçilmezi. Dekorasyonda vintage tarzı benimseyenler için halı tercihini de aynı stil üzerinden değerlendirmelerini tavsiye ederek, vintage halılar ile mükemmel bir zaman yolcuğuna çıkmanızı öneriyoruz.

5 blog boyutlandirma 1024x576 1

4- Modern Halı Stili

Hem yaşama hem de yaşam alanlarına fütüristik bir bakış açısıyla yaklaşanların tercihi elbette modern ev dekorasyonu. Çağa ayak uyduran, hatta çağın ötesine geçmeyi başaran bu evlerin sırrı, ileri bakış açısıyla çağın gereksinimlerine uyum sağlayan bir düzen oluşturmak. Peki, modern evlerde kullanılan halılar nasıl olmalı?

6 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

Ev dekorasyonunda kullanılan mobilya, halının kullanılacağı zeminin özellikleri ve halının stili burada büyük önem kazanıyor. Geometrik desenler, alışılmışın dışına çıkan yuvarlak formlar ya da asimetrik kesimdeki halılar ile minimalist bir görünüm yaratmak modern evlerin vazgeçilmezi. Unutmayın ki, karmaşık desenlere sahip halılar ya da aşırı renkli tasarımlar modern evler için uygun seçimler değil. Modern görünümü özellikle sadelik, işlevsellik, natürellik ve fütüristik tasarımlarla harmanlamak en doğrusu olacak.

Kullanılacağı Alana Uygun Halı Ölçüsü Seçimi

Halıların kullanılacağı alana özel ölçülerde seçilmiş olması önemlidir. Odanın ölçüsü, halının kullanılacağı alandaki mobilyanın konumlandığı yer ve boyutu ya da hangi odada kullanılacağı halı ölçüsü için referans alabileceğiniz kriterlerdir.

7 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

1- Salon Halısı İçin Halı Seçimi Nasıl Olmalı?

Evin en çok vakit geçirilen alanlarından biri olan salon için halı seçerken, odanın ölçüsü kadar odada bulunan mobilyanın ebatı da önemli. Seçeceğiniz halı koltuk takımınızın tamamını ya da bir kısmını içine alacak şekilde olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken kriter seçeceğiniz halının mobilyanızın 1/3’ünü kapsar nitelikte olması gerektiğidir. Eğer salonunuz küçükse, mobilyanıza temas etmeyen ve ortada kullanılan halılar uygun bir seçim olacaktır.

Salonun bir bölümünü yemek alanı olarak kullanıyorsanız ve bu alanda da halı kullanacaksanız, masa ve sandalyeleri kapsayan büyüklükte bir halı tercih etmenizi öneririz.

8 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

2- Yatak Odası İçin Halı Seçimi Nasıl Olmalı?

Yatak odanız için seçeceğiniz halının ölçüsünü belirleyecek kriterler yatak boyutu ve odadaki diğer mobilyalardır. Büyük alanlar için odadaki eşyaların bir kısmının altına girecek büyüklükte bir halı tercih edilebileceği gibi, 15-20 cm kadar dışarıda kalacak halı modellerine de yönelebilirsiniz.

Yatak odası halı modelleri için tıklayın!

9 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

3- Koridor ve Antre İçin Halı Seçimi Nasıl Olmalı?

Koridor ve antreler için halı seçimini özellikle yolluk modellerinden tercih etmenizi öneririz. Antre halısı olarak da bilinen yolluk seçimini yaparken de alanın genişliğini ve uzunluğunu göz önünde bulundurarak, duvardan 15-20 cm içerde olan modelleri tercih etmek en doğrusu. Eğer çok geniş ve kare bir hole sahipseniz yuvarlak halı modellerini de tercih edebilirsiniz.

Koridor ve antre halı modelleri için tıklayın!

10 blog boyutlandirma 1 1024x576 1

Halıda Renk ve Desen Seçimi Nasıl Olmalı?

Halı seçimi yaparken modeli ya da halının rengi ve deseni de büyük önem arz eder. Evinizde nasıl bir alan yaratmak istediğiniz, mobilyalarınız, zeminin rengi, duvarlar hatta kullanılacak aksesuarlarla bile uyum içinde bir seçim yapmak önem kazanır.

Mesela açık renkli ve güneş alan bir mekanda açık renk halılar tercih ettiğinizde alan olduğundan daha geniş görünecek, koyu tonlar tercih edildiğinde ise alan küçük ama daha sıcak bir görünüme kavuşacaktır. Güneş ışığı almayan alanlar için sıcak, genişlik ve derinlik arayanlar için açık ya da samimi bir alan oluşturmak isteyenler için koyu tonlar ideal bir seçim olur. Halıda desen seçimini zemine ve dekorasyonunuza göre yapmanızda fayda var. Halı üzerinde mekanla kontrast oluşturan tonlar bulunması estetik bir görünüm sağlar.

11 blog boyutlandirma 1024x576 1

Yaratmak İstediğiniz Ortama göre Halıda Renk ve Desen Seçimi

Sıcak, samimi, ferah, minimal, sade ya da dinamik… Yaşam alanlarınızı tarzınıza göre dekore etmek için mobilyadan perdeye, aksesuardan halıya her detaya dikkat etmek önemli. Gelin, ortama uygun halı seçimleri nasıl yapılmalı, birlikte inceleyelim.

  • Dinamik ve Canlı Bir Görünüm İçin

Dinamik bir alan yaratmak için enerji veren renkler ve desenler seçmek gerekli. Örneğin, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ya da pembe gibi renkler tercih edebilirsiniz. Desen seçimini ise dikkat çeken tasarımlardan yana kullanmanızı öneririz. Mesela birbirine zıt büyük formdaki desenler oldukça uygun!

12 blog boyutlandirma 1024x576 1
  • Rahatlatıcı ve Sakinlik Veren Bir Görünüm İçin

Bulunduğunuz ortamın sakin ve huzurlu olmasını istiyorsanız ilk olarak kontrasttan uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Tek renk ya da tek renk üzerine açıklı koyulu çok dikkat çekmeyen renk değişiklikleri güzel bir tercih olabilir. Mavi, yeşil, gri gibi renkler sakinleştirici etkiye sahiptir.

Sakinlik yaratılmak istenilen ortamlarda karmaşık desenli halıları tercih etmemelisiniz. Desensiz ya da sadeliği bulunan minimal desenler ideal olacaktır.

13 blog boyutlandirma 1024x576 1

Kaşmir Halı ve Karaca Home halı modellerinin tamamını görmek için tıklayın!