tahinlikurabiye1

Kıyır Kıyır Lezzetler: Tahinli Kurabiye

Her yaştan insanın favori atıştırmalığı; ağızda dağılan tahinli susamlı kurabiye. Severek tüketilen bu kurabiye, en özel günlerinize ve sohbetlerinize eşlik ediyor. Tahinli kurabiye susamlı, kakaolu, cevizli ve daha farklı şekillerde yapılarak da her damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlanabiliyor. Baklava yufkasından tahinli kurabiye gibi bambaşka tariflere dahi ulaşılabiliyor. Bu yazımızda büyüleyici kokusu ve eşsiz lezzetiyle çocukluğunuzdan bir anıyı çekip çıkaran klasik tahinli kurabiye tarifini ele aldık. Tahinli kurabiyenin tüm püf noktalarını keşfetmek için okumaya devam edin!

Tahinli Kurabiye Nasıl Yapılır?

Çay yanında servis edilen favori atıştırmalıklar arasında yer alan ve her damak zevkine hitap eden tahinli kurabiye nasıl yapılır, sıklıkla araştırılıyor. Bu atıştırmalığı yapmak için öncelikle kurabiye hamurunu yoğurmak gerekiyor. Tahin, pudra şekeri, sıvı yağ ve ceviz içini bir kaba alıp karıştırdıktan sonra un, kabartma tozu ve vanilya ile buluşturup yoğurarak hamur elde ediliyor. Eğer sıvı yağlı tahinli kurabiye yapıyorsanız çırpmanız yeterli. Tahinli kurabiye cevizsiz de yapılabiliyor. Hamuru iyice yoğurup kulak memesi kıvamına getirdikten sonra ise yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine küçük toplar hâlinde yuvarlayarak dizmek gerekiyor. Yoğurma işlemi için Karaca hamur yoğuruculardan faydalanabilirsiniz. 
Kurabiye hamurlarını fırın tepsisine dizerken aralıklar bırakmak, hamurların birleşmesini önlemek adına önem taşıyor. Bu işlem sonrasında 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler 15-20 dakika süreyle pişiriliyor. Kurabiyelerin üstü hafif çatlayıp kızardığında tepsiyi fırından çıkarmak gerekiyor. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra kurabiyelerin içini çekmesi ve pişme süreçlerini tamamlaması için yarım saat boyunca üstleri bezle kapatılarak dinlenmeye bırakılıyor. 
Kurabiyeler dinlendikten sonra isteğe bağlı olarak üstlerine pudra şekeri eleyerek veya çikolata sosu dökerek süslemek mümkün oluyor. İsteğe bağlı olarak pudra şekersiz tahinli kurabiye tarifi de uygulanabilir. Hazırlanan pratik tahinli kurabiyeler Karaca kurabiyelik seçenekleri sayesinde estetik bir şekilde sunulabiliyor. Sunum sonrası Karaca kek ve pasta takımları ile servis edilen kurabiyeler ve diğer lezzetler hem göze hem de mideye hitap ederek unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

tahinlikurabiye2

Ağızda Dağılan Tahinli Kurabiye Tarifi

Tahinli kurabiye, sohbetlerin ayrılmaz eşlikçi lezzetleri arasında yer alıyor. Her yörede ve sofrada kendine yer edinen bu tarifi siz de yapın hem lezzetli hem de pratik kurabiyelerinizin tadını çıkarın!
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 15 dakika
Toplam Süre 30 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 10 kişi
Kalori 400 kcal

Ağızda Dağılan Tahinli Kurabiye Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ağızda Dağılan Tahinli Kurabiye Tarifi Malzemeleri
  

  • 1 sb ceviz içi
  • 1 sb tahin
  • 1 sb pudra şekeri Opsiyoneldir, pudra şekersiz tahinli kurabiye tarifi de takip edilebilir.
  • 3.5 sb un
  • 1 paket vanilya
  • 1 sb sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu

Ağızda Dağılan Tahinli Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Yoğurma kabınız içerisine tahin, şeker, ceviz içi, sıvı yağınızı alın. Bu ürünleri homojen hâle gelene kadar bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  • Sonrasında karışım içerisine un, kabartma tozu ve vanilya ekleyin. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamurdan küçük parçalar kopararak şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üzerine yerleştirin.
  • Kurabiyeleri 180 derece fırında 15-20 dakika pişirdikten sonra fırından çıkarın dinlendirin.
  • Dinlenen kurabiyelerinizi servis tabağına alarak afiyetle tüketin.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 400kcalCarbohydrates: 56.58gProtein: 9.29gFat: 19.53gSodium: 186.75mgPotassium: 705.05mgVitamin A: 3.76IUVitamin C: 0.05mgCalcium: 384.19mgIron: 4.85mg
Etiket Tahinli Kurabiye Tarifi

Tahinli Kurabiye Yapımı Püf Noktaları

Kıyır kıyır tahinli kurabiye tarifini yaparken takip edilmesi gereken bazı adımlar ve püf noktalar bulunuyor. İşte, tahinli cevizli kurabiye yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Kulak Memesi Kıvamını Tutturmak

Ağızda dağılan tahinli kurabiye tarifinde en önemli nokta, hamurun kıvamını tutturmak oluyor. Kulak memesi şeklinde tabir edilen kıvamı tutturmak, hem kurabiyenin dağılmasının önüne geçmek hem de aşırı katı ve sert kurabiyelerle karşı karşıya kalmamak adına önem taşıyor. 

Hamuru Homojen Hâle Getirmek

Kurabiye yaparken hamurun homojen şekilde karıştığından, içerisinde herhangi bir parçacık kalmadığından emin olunması gerekiyor. Pişirme sonrası kurabiyenin tadının bozulmaması, formda değişimler oluşmaması adına homojen bir hamur elde etmek önemli adımlardan biri olarak görülüyor.

Kurabiyeleri Belirlenen Süreden Fazla Pişirmemek

Kurabiye hamuru, aşırı pişirme sonrası katılaşma ve sertleşme gibi tepkimeler gösterebiliyor. Bunun yanı sıra belirlenen sürenin üzerinde pişen kurabiyelerin alt kısımlarında yanıklar oluşarak tatta bozulmalara neden olabiliyor. Bu nedenlere bağlı olarak tarifte belirtilen süreye uygun bir pişirme süreci uygulamak önem arz ediyor.

Kurabiyeleri Dinlendirmek

Tahinli kurabiyeleri pişirdikten sonra dinlendirmek, dağılma gibi sorunların önüne geçmeyi sağlıyor. Sıcak kurabiyelerin formlarında bozulmalar çok daha fazla görülebildiği için fırından yeni çıkmış kurabiyelere elle dokunmamak gerekiyor. Özellikle de üstü pudra şekerli tahinli kurabiye yaparken şekerin erimemesi ya da kurabiye üzerinde yapışkan bir tabaka oluşturmaması için bu dinlendirme sürecine dikkat etmek gerekiyor.

Tahinli Kurabiye ile En İyi Neler Gider?

Tahinli kurabiye, çay sohbetlerinin ve gün sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Bu atıştırmalıkla birlikte iyi giden pek çok lezzete rastlanıyor. Klasik cevizli-fındıklı tahinli kurabiye ile birlikte en güzel giden lezzetler arasında;
Su böreği,
Mercimek köftesi,
Amerikan salatası,
Kısır,
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Tarator,
Havuçlu tarçınlı kek yer alıyor. 
Daha farklı pek çok lezzetle birlikte tüketilebilen tahinli kurabiyenin çeşidine göre de yanına eşlik edecek yiyecekler seçilebiliyor. Örneğin; kavrulmuş susamlı tahinli kurabiye yanına tuzlu ve baharatlı lezzetler çok daha iyi gidiyor. Kakaolu tahinli kurabiye ise tatlılar veya yoğurtlu lezzetlerle birlikte çok daha tamamlayıcı bir etki yaratabiliyor. Tahinli kurabiye kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için, yanında servis edilecek yiyeceklerin daha düşük kalorilerde seçilmesi de sağlık açısından ayrıca önem taşıyor.
Kurabiye yanına eşlik edecek yiyecekler değişiklik gösterse de bu lezzetin yanında değişmeyen tek eşlikçi çay oluyor. Karaca çaycı çay makinesi ile hızla hazırlanan, iyi demlenmiş çay ile kurabiyenin lezzeti doruklara çıkıyor. Demlenen çayı yine Karaca tarafından özel üretilen çay seti modelleri ile sunarak da şık bir görünüm elde edilebiliyor.