antepbaklava1

Ağızda Dağılan Çıtır Çıtır Antep Baklava Tarifi

Bayram ve özel gün gibi sevdiklerinizle geçireceğiniz her anın imza tatlılarından ilki şüphesiz ki Antep baklavası. Gelenekselliği ile gönüllerde sarsılmaz bir yere sahip olan bu lezzet, her yaş grubundan insan tarafından severek tüketiliyor. Sizler de bu geleneksel tatlıyı hazırlamak için evde Antep baklava nasıl yapılır sorusunun yanıtını arıyorsanız doğru yerdesiniz!

Fındıklı ya da fıstıklı Antep baklava çeşitlerinden hangisini seviyorsanız ona göre şekillendirebileceğiniz bu tarifi uygulayarak evde leziz bir tatlı hazırlayabilirsiniz! Tarifin devamını okuyarak Antep baklavası kaç kat olur, nasıl yapılır sorularının ve daha fazlasının yanıtına ulaşabilirsiniz.

Antep Baklavası Nasıl Yapılır?

Damak çatlatan lezzet dendiği an akla ilk gelen tatlılardan olan Antep baklavası, eşsiz tadı ile öne çıkıyor. Özel kesimi, şerbeti ve çıtır çıtır dokusuyla akıllara kazınıyor. Antep baklavası nasıl yapılır, kesilir ve servis edilir olmak üzere pek çok soruyu beraberinde getiren bu lezzet hakkında bilinmesi gereken onlarca püf nokta bulunuyor. Geleneksel tatları tüketmeyi seviyorsanız bu püf noktaları uygulayarak unutulmaz bir tatlı hazırlayabilirsiniz.
Bu tatlının yapımında malzemeler, şekillendirilmesinde ise Antep baklava bıçağını kullanmak oldukça önemli bir yere sahip. Evde ilk kez Antep baklavası hazırlayacaksanız derin tencere, oklava ya da bıçak gibi malzemeleri eksiksiz bir şekilde temin etmelisiniz. Karıştırma işlemi için kullanabileceğiniz spatulaları Karaca’dan alabilirsiniz. Dilerseniz oklava, fırın kabı veya mutfak şefi gibi diğer mutfak araç gereçlerine de Karaca’dan ulaşabilirsiniz.

antepbaklava2

Ağızda Dağılan Çıtır Çıtır Antep Baklava Tarifi

Nefis bir baklava için hamur ve şerbeti hazırlayın. Önerilen pişirme süresini dikkate alarak fırına verin ve çıktıktan sonra şerbeti ekleyin. Ağızda dağılan çıtır çıtır baklavanın tadını çıkarın.
Hazırlama Süresi 1 saat
Pişirme Süresi 40 dakika
Toplam Süre 1 saat 40 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 10 kişi
Kalori 659 kcal

Ağızda Dağılan Çıtır Çıtır Antep Baklava Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ağızda Dağılan Çıtır Çıtır Antep Baklava Tarifi Malzemeleri
  

  • 2 adet yumurta
  • 1 sb bir parmak az su
  • 2 yk üzüm sirkesi
  • 1.5 çk tuz
  • 1 çb sıvı yağ
  • 4 sb un
  • 1 adet kabartma tozu

Açmak İçin:

  • 1 kase mısır nişastası

Arası İçin:

  • 150 gr çekilmiş fındık 1. 5 su bardağı

Üzeri İçin:

  • 100 gr tereyağ
  • 1 çb sıvı yağ

Şerbeti İçin:

  • 5 sb şeker
  • 5 sb su
  • 2-3 tane küçük limon tuzu

Ağızda Dağılan Çıtır Çıtır Antep Baklava Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Daha sonra unu ve kabartma tozunu da ilave ederek yoğurun.
  • Hamuru hazırladıktan sonra ceviz büyüklüğünde 40 parçaya ayırın. Hazırladığınız bezeleri 10 dakika dinlendirin.
  • Bezeleri tek tek açtıktan sonra 4 kat olacak şekilde üst üste dizin. Bu işlemi, 10 kez gerçekleştirin.
  • 4 kat haline getirdiğiniz hamuru nişasta kullanarak açın.
  • Kullanacağınız tepsiyi yağlayın ve açtığınız hamurların ikisini tepsiye dizin ve üstüne tereyağı ekleyin.
  • İkinci katı da bol nişastayla açın ve parçalara ayırarak tepsiye dizin. Birkaç parçaya ayırabilirsiniz.
  • Her katına tereyağı sürün. 10. ve 30. katta cevizleri ekleyin.
  • Baklavayı isteğinize göre dilimleyin. En üst katına sıcak tereyağını ekleyin.
  • Üstü kızarıp istediğiniz hale gelene kadar pişirin. Şerbetini hazırlayın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Baklavayı fırından çıkardıktan sonra şerbeti üzerine dökün.

Besin Değeri

Serving: 160gCalories: 659kcalCarbohydrates: 78.97gProtein: 12.36gFat: 34.36gCholesterol: 58.35mgSodium: 44.64mgPotassium: 411.16mgVitamin A: 231.18IUVitamin C: 2.38mgCalcium: 60.13mgIron: 2.14mg
Etiket Antep Baklava Tarifi

Antep Baklava Yapımı Püf Noktaları

Tatlı tariflerini denerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar, ortaya çıkan ürünün istenen şekilde olmasını sağlıyor. Antep baklava yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şu şekilde sıralanıyor:

Yufka Seçimi

Antep baklava tarifinde hem el yapımı hem de hazır yufka kullanılabiliyor. Tarifi yaparken hazır ürünlerden yardım alınacak ise bu durumda kaliteli ve taze bir yufka seçimi gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yufka ne kadar taze olursa elde edilen lezzet o kadar fazla oluyor.

Pişirme Süresi

Tarifte belirtilen ürün miktarları ve pişirme süresine uyum sağlanması gerekiyor. Daha fazla ya da az pişirme durumunda istenen sonuç elde edilemeyebiliyor. Orijinal antep baklava tarifinde belirtilen fırın ayarına ve pişirme süresine dikkat etmeniz öneriliyor.

Hamur Yoğurma

Baklava hamurunu hazır kullanmak istemeyen kişilerin Antep baklava hamuru tarifine göre yoğurma işlemi gerçekleştirmeleri gerekiyor. Tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırmak ve hamuru kısa süre içinde hazır hale getirmek için Karaca mutfak şefi kullanılabiliyor. 

Şerbet Hazırlama

Bu tarifi yapmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de Antep baklava şerbeti nasıl yapılır oluyor. Hazırlarken önerilen ölçülere dikkat ederseniz kusursuz bir şerbet elde edebilirsiniz. Bu aşamada püf nokta ise mutlaka sıcak baklava üzerine soğuk şerbet gezdirilmesi oluyor. Hem şerbetin hem de baklavanın sıcak ya da soğuk olmaması gerekiyor.

Antep Baklava ile En İyi Neler Gider?

Hazırlamış olduğunuz Antep baklavanın beraberinde pek çok lezzeti tüketebilirsiniz. Sofralarınızda baklavanın yanında tercih edebileceğiniz eşlikçiler şöyle listeleniyor:
Kaymak: Tatlı servisinde akla ilk gelen seçeneklerden biri olan kaymak, dokusuyla damaklarda iz bırakıyor. Özel anlarınızı taçlandırmak ve tatlınızın lezzetini artırmak için Antep baklavasının yanında kaymak servis edebilirsiniz.
Dondurma: Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarına kısa bir mola vermek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Türk mutfağının pek çok tatlısıyla uyum yakalayan dondurma, Antep baklavası seven kişilerin sunumlarda sık sık kullandığı bir gıda.
Çay: Sıcak bir çayı kim sevmez ki? Ağızda dağılan çıtır Antep baklavasının yanında demli bir çay sunarak sıcak anlar yaşayabilirsiniz.
Ayran: Geleneksel lezzetleri sevenler ise tercihini ayrandan yana kullanıyor. Ağızda hoş bir aroma bırakan şerbet ile ayranın buluşması, alacağınız tadı ikiye katlıyor.
Baklavayı ve eşlikçilerini hazırladıktan sonra Karaca’dan alabileceğiniz kek ve pasta takımları kullanarak eşsiz bir sofraya imza atabilirsiniz.