02 4

Yemeklerinize Özel Seçim: Hangi Tencere Mutfağınıza Daha Uygun?

02 3 1024x576 1

Yemek yaparken kullandığınız tencerelerin yapıldığı malzeme ve dayanıklılığı oldukça önemlidir. Çünkü tencere çeşitleri, farklı yemeklere göre tasarlanmakta. Bununla birlikte yemeğin lezzetini ve kıvamını doğrudan etkilemekte. Örneğin; düdüklü tencere, granit, çelik, döküm ve Bio Diamond tencere modellerini leziz yemeklerinizi pişirmede kullanabilirsiniz.

Tencere Çeşitleri Nelerdir?

Her yemeğe uygun tencere modeli, kullanılan malzemesi ve tasarımı sayesinde pişirme işlemini kolaylaştırır. Mini tencere seti alternatifleri, mutfağınızda yer kaplamadığı için avantaj sağlar. Mini modeller ile daha az miktarda yemek pişirebilir veya lezzetli makarna sosları hazırlayabilirsiniz. Pilavlık tencere çeşitleri, bulgur ve pirinç pilavı hazırlamanıza yardımcı olur. Pilavların daha lezzetli pişmesi, dibinin tutmaması amacıyla özel olarak tasarlanır. Yanmaz yapışmaz özelliklere sahip olan porselen, granit ve seramik tencere çeşitlerinden birini gönül rahatlığıyla seçebilir, pilavlar da dahil olmak üzere birçok zorlu yemeği pişirmek için kullanabilirsiniz. Farklı tencere türlerini aşağıdaki özelliklerine göre tercih edebilirsiniz.

1- Granit Tencere

Granit tencere, dayanıklı malzemesiyle pişirme sırasında yanmaya ve çizilmeye karşı koruma sağlar. Bu sayede yemek pişirirken kullandığınız çatal ve kaşıklar, tabanını çizmez ve uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Granit, görselliğiyle mutfak dekorasyonunuzda uyum yaratır. Mutfağınızın görünümüne uygun renkte bir granit tencere ile kızartma ve sos hazırlama gibi pek çok işlemi yapabilirsiniz.

2- Çelik Tencere

Çelikten yapılan, parlak görünümlü tencere çeşitleri; etli ve sulu yemekleri yapabilmenizi sağlar. Farklı boyutlarda üretilen tencereler, derin iç hacmi ile daha fazla yemek pişirebilmenize olanak tanır. Yemek pişirirken yemeği yakmadan, tencere tabanına zarar vermeden kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

3- Döküm Tencere

Yapışmaz yüzeyi ve uzun süreli ısıyı muhafaza eden yapısıyla, etli ve sulu yemekleri daha uzun süre sıcak tutmayı sağlar. Zeytinyağlı yemeklerinizi daha lezzetli hale gelmesi için yavaş ve kısık ateşte pişirebilirsiniz. Döküm tencere hem sıcak hem de soğuk yemeklerin muhafazasını olanaklı kılarak mutfakta işinizi kolaylaştırır.

4- Bio Diamond

Antibakteriyel yapıya sahip Bio Diamond tencereler, kulp tasarımı ve indüksiyonlu tabanı ile hijyenik ve şık bir kullanım sağlar. Partiküllere karşı koruyuculuk sunan, elmas kristalleri ile dayanıklı yapıya sahip modeller kahvaltılık ve akşam yemeklerini hazırlamaya olanak tanır. Tencere takı halinde de satılan Bio Diamond tencerelerin içerisinde yağsız sebze, yağsız yumurta gibi pek çok yemeği pişirebilirsiniz. 

Yanmaz ve yapışmaz malzemelerden üretilen kaplanmış tencere çeşitleri, derin veya derin olmayan farklı alternatiflere sahiptir. Görselliğiyle mutfak içerisinde dekorasyonunuza uyum sağlayan pek çok modeli, hem set halinde hem de tek tencere olarak satın alabilirsiniz.  Tencere seti büyük boy ve mini boy çeşitlerini sizler için bir arada sunmakta. Ebatları yemek hazırladığınız misafir sayısını dikkate alarak seçebilirsiniz. Besinlerin kızartılması ve pişirilmesi amacıyla tercih edeceğiniz modellerin farklı özelliklerini de inceleyerek ideal bir tercihte bulunabilirsiniz. 

Hangi Tencere Sağlıklı?

Tüm tencere çeşitleri doğru kullanıldığında sağlık için herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak granit yüzeye sahip olan tencereler, herhangi bir toksik madde barındırmadığı için en sağlıklı yanmaz, yapışmaz çeşitler arasındadır. Aynı zamanda çelik tencereler de en güvenilir modellerdir. Hem yıllarca kullanılabilir hem de çizilmeye karşı dirençli olduğu için kazınma sırasında açığa çıkan maddelerin yiyeceklerine karışmasını engeller.

Tencere Nasıl Temizlenir?

Pek çok tencere bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olsa da bazı tencere modellerinin yalnızca elde yıkanması gerekir. Tencerelerin ideal temizleme yöntemlerini kullanım özelliklerini inceleyerek öğrenebilirsiniz. Doğru temizleme yöntemleriyle kullanım süresini uzatabilirsiniz. Elde yıkama sırasında sert olmayan süngerler kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Besinleri ve kızartma sırasında oluşan kalıntıları sıcak su ve bulaşık deterjanı yardımıyla temizleyebilirsiniz. 

Farklı ham maddelere sahip tencere alternatifleri, kalabalık ve küçük ailelere uygun şekilde ebat seçeneği sunar. Model tercihi yaparken hangi yemekleri daha çok pişirdiğinizi, malzeme türünü, ebatını inceleyebilirsiniz.