hibiskus 0

Hibiskus Nedir ve Hibiskus Faydaları Nelerdir?

Hibiskus bitkisi, ebegümecigiller ailesinden gelmekle birlikte pek çok farklı isimle de anılabilir. Hibiskus diğer adı bazı bölgelerde gül hatmi, hatmi çiçeği, nar çiçeği gibi isimlerle ve amber çiçeği olarak karşınıza çıkabilir.

Genellikle ekşimsi bir tada sahiptir ve bal veya şeker gibi tatlandırıcılar eklenerek tüketilebilir. Bununla birlikte tatlandırıcı eklenmeden de oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Bu bakımdan isteğinize göre farklı şekillerde tüketebilirsiniz. 

Hibiskus faydaları oldukça fazla olmakla birlikte, doktorunuza danışarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte hibiskus, beta karoten, antosiyanin ve C vitamini gibi antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Özellikle bağışıklık güçlendirici bir etkisi olduğu için kış aylarında tüketilmek üzere birebirdir. Bu bakımdan halsiz hissettiğiniz günlerde tüketebilirsiniz.  

Özellikle misafirlerinizi ağırlayacağınız zaman da tercih edebileceğiniz bir içecektir. Şık bir çay fincan takımı içerisinde servis edebilir ve konuklarınızın beğenisine sunabilirsiniz. 

Hibiskus Nedir? Hibiskus Bitkisi Nasıl Yetişir?

hibiskus 1

Bol güneşli ve sıcak havaları sever. Bu bakımdan sıcak iklimlerde yetiştiğini söylemek mümkündür. Özellikle güneşin tam tepede olduğu saatlerde zararlı ışınlar bitkiye zarar verebilir. Bu bakımdan direkt olarak güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Genellikle tohum şeklinde dikilmesi önerilmez. Bu şekilde pek fazla tutmadığı için aşılama işlemi yapmanız gerekir. 

Faydaları oldukça fazla olmakla birlikte oldukça lezzetli bir içecektir. Özellikle son zamanlarda kafelerde tercih edilirliği yüksek içecekler arasında yer alır. Hem sıcak hem de soğuk bir şekilde tüketebileceğiniz bir içecektir. Bu bakımdan hem yaz hem de kış aylarında severek tüketebilirsiniz. Bu da hibiskus nedir sorusunun cevabı niteliğindedir. 

Aşılama ile kolay bir şekilde bitkiyi başka bir alanda da yaşatabilirsiniz. Bu işlemi özellikle bahar aylarında yapmaya özen göstermeniz gerekir. Böylelikle bitkinin büyümesi için uygun koşulları sağlamış olursunuz. 

Hibiskus Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak, oldukça yüksek C vitamini oranına sahip bir bitki olarak ön plana çıkar. Özellikle mevsim geçişlerinde tüketerek grip olma riskini düşük seviyeye indirebilirsiniz. Aynı zamanda C vitamini yüksek olan diğer meyveleri beraberinde tüketebilirsiniz. 

Ayrıca oldukça güçlü bir antioksidan olmasıyla soğuk havalarda vücut direncinizin düştüğünü düşündüğünüzde tüketebilir ve bu doğal yöntem ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. 

Hibiskus Çayının İçeriği ve Besin Değerleri 

hibiskus 3

Hibiskus çayı zayıflatır mı gibi sorular sıkça merak edilir. Özellikle bazı bireyler hayatlarında hiç bir değişiklik yapmadan zayıflamayı umut eder. Bu noktada da kurtarıcı olarak çay tercihinde bulunurlar.  Zayıflamak istiyorsanız ilk yapmanız gerekenler arasında profesyonel bir destek almak yer almalıdır. Özellikle diyetisyen kontrolünde daha sağlıklı bir kilo verme süreci yaşayabilirsiniz. 

Bununla birlikte hibiskus çayı besin değerleri de oldukça dikkat çekicidir. Genel olarak 100 gramının ortalama 37 kcal olduğu,  0,7 gr yağ, 0,4 gr protein, 7 gr karbonhidrat içerdiği söylenebilir. Bu bakımdan besleyici bir içecek olduğunu söylemek mümkündür. 

Özellikle karbonhidrat emilimini yavaşlatma etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu sayede kan şekerinin dengelenmesine olanak sağlar. Kan şekerinin dengelenmesi ile birlikte sağlıklı bir kilo verme sürecine girebilirsiniz. Karaca’da bulunan Kombucha 2200 Ananas Hibiskus Çayı 330 ml gibi seçeneklere göz atabilirsiniz.

Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

Çay şeklinde tüketilen hibiskusun faydaları nelerdir gibi sorular merak edilebilir. Pek çok farklı şekilde tüketilebilen bu çay, oldukça lezzetlidir. Aynı zamanda faydalı olduğu için de tüketilmesi önerilir. 

Hibiskus çayının en önemli faydalarından bir tanesi kan basıncını düşürmesidir. Yüksek tansiyona sahip olan bireylerin tüketmesi önerilir. Yüksek tansiyon zamanla kalbe fazladan yük bindirebileceği için kalbin zayıflamasına sebep olabilir. Hibiskus çayı, bu durumun vermiş olduğu etkileri azaltabilir. Doktorunuza danıştıktan sonra hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Bununla birlikte hibiskus cilde faydaları da bulunur. İçeriğinde C vitamini bulunduğu için düzenli kullanıldığında cildinizdeki kırışıklıklara iyi gelmesi mümkündür. Aynı zamanda güneşten dolayı cildinizde oluşmuş olan renk eşitsizlikleri için de etkili olabilir.

Hibiskus, regl sancısı çeken bireyler için de faydalı olabilir. Özellikle ağrılı ve kramplı bir regl süreci geçiyorsanız tüketebileceğiniz bir bitkidir. Hormonal bozukluklar üzerinde de verimli bir sonuç doğurduğu için adet düzenleme noktasında kullanılabilir. 

Vücutta bulunan serbest radikalleri yok etmeye de yarar. Bu sayede yaşlanmayı geciktirici bir etkisi bulunur. Gün içerisinde bir bardak olacak şekilde tüketmeniz halinde, uzun vadede faydalarını görebilirsiniz. 

Cildinize ve vücudunuza iyi gelmenin yanında saçlarınıza da iyi geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle canlı ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız tüketebilirsiniz. Aynı zamanda saç kırıklarının onarımı noktasında da başarılıdır. 

Faydalarından yararlanmak ve farklı tatlar denemek istiyorsanız aromalı olanları da değerlendirebilirsiniz. Melez Tea Tahiti Hibiskuslu Limon Otu Çayı 75 Gr gibi seçenekleri değerlendirerek sevdiğiniz şekilde tüketebilirsiniz. 

Hibiskus Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

hibiskus 4

Hibiskus çayı neye iyi gelir gibi pek çok farklı sorunun yanında, tüketim aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği de merak edilir. Her çayda olduğu gibi dozunda tüketmek önemlidir. Aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. 

Düşük gibi sorunları ortaya çıkarabileceği için hamilelik sürecinde tüketilmemesi önemlidir. Genel olarak östrojen seviyesini etkileyebilir. Bu bakımdan hormon tedavisi gören bireylerin bu noktada dikkatli davranması elzemdir. Emziren, guatr hastalığı olan, kalp, tansiyon ve diyabet ilacı kullanan bireylerin de dikkatli olması gerekebilir.

Bazı bireylerin bitki içerisindeki bir maddeye alerjisi bulunabilir. Bu da hibiskus çayını kimler içemez sorusunun cevabı niteliğindedir. Bu noktada herkesin vücudunun birbirinden farklılık gösterdiğini söylemek mümkündür. Bazılarında vitamin eksikliği söz konusu olurken, bazılarında olmaz ve vücut değerleri ile ilgili bilgi sahibi olmadan hibiskus tüketmeye çalışabilirler.

Hibiskus çayı faydaları oldukça fazla olmakla birlikte, bazı kişilere dokunabileceğinden tüketmeden önce doktorunuza danışabilir ve o şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Hibiskusun Kullanım Alanları Nelerdir?

Hibiskus çayı ne işe yarar gibi soruların cevabını bulduktan sonra kullanım alanlarını düşünebilirsiniz. Bu noktada yapımının oldukça kolay olması dikkat çekici özelliklerinden bir tanesidir. Tek yapmanız gereken bir tutam çayı su içerisine koyarak kaynatmak olduğu için siyah çaydan daha rahat bir demleme işlemine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Hibiskus ne işe yarar diye düşünüyorsanız, özellikle cilt üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasının yanında antibakteriyel özelliği ile vücudunuzun içten temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle kırışıklıklar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan yaşlanmayı geciktirici bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Sadece çay olarak değil farklı şekillerde de kullanılabilir. Keklerin içerisine katabilir ve şerbet, reçel ve sos yapımında kullanabilirsiniz. Rengi oldukça canlı olduğu için farklı alanlarda uygulama yapmaya uygundur. Birbirinden farklı hibiskus çayı, fincan ve termos seçeneklerine Karaca üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.