makaron3

Sofranıza Fransız Dokunuşu: Makaron Tarifi

Hem leziz hem de eğlenceli görünümüyle dikkat çeken macaron, son dönemlerin en sevilen lezzetleri arasında yerini alıyor. Fransız mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında yer alan makaron tarifini bu yazımızda sizler için ele aldık! Siz de okumaya devam edin ve lezzetli macaron tarifi hakkında tüm detaylara erişin!

makaron4

Makaron Nasıl Yapılır?

Makaron hem lezzetli hem de eğlenceli bir atıştırmalık olarak öne çıkıyor. Rengarenk görünümüyle dikkat çeken, farklı aromalarıyla yiyenleri cezbeden bu lezzet hakkında en merak edilen konu ise makaron nasıl yapılır sorusunun yanıtı oluyor. Evde makaron tarifi yapımı için öncelikle bayat yumurta akını bir fiske tuz ile derin bir kapta çırpmak gerekiyor. Köpüklenme sonrası karışıma şeker de ilave ediliyor. 
İzlenecek bir diğer adım tek tencere içerisinde krema ve çikolatalar homojen bir hale gelene kadar karıştırmak oluyor. Hazırlanan ganaj kreması dolaba gönderilerek soğumaya bırakılıyor. Sonrasında badem tozu, kakao ve şeker mereng (çırpılmış yumurta akı karışımı) içerisine ekleniyor ve yavaşça, karışımı söndürmeden çırpılıyor. 
Hazırlanan mereng, fırın tepsisi içerisine aralıklarla 1 TL büyüklüğünde olacak şekilde sıkılıyor ve fırına gönderiliyor. Pişen kurabiyeler içerisine sonrasında ganaj kreması sürülüyor ve kurabiyeler krema sayesinde birbirine yapıştırılıyor. Bu adımları izleyerek makaronu hazırlamak ve eşsiz sunumlarla ikram etmek mümkün oluyor. Karaca kurabiye ve kek servis gereçleri bu noktada şık bir görünüm yakalamak için eşsiz seçenekler sunuyor. 

makaron1

Sofranıza Fransız Dokunuşu: Makaron Tarifi

Sevilen atıştırmalıkların başında gelen makaron, son dönemlerin en popüler lezzeti olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda Fransız makaron tarifini sizler için inceledik. Siz de tarifi uygulayın ve çay sohbetlerinize eşlik edecek rengarenk, lezzetli makaronların tadını çıkarın!
Hazırlama Süresi 2 saat
Pişirme Süresi 15 dakika
Toplam Süre 2 saat 15 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Fransız Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 179 kcal

Sofranıza Fransız Dokunuşu: Makaron Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Sofranıza Fransız Dokunuşu: Makaron Tarifi Malzemeleri
  

  • 75 gr bayat yumurta akı
  • 75 gr toz badem
  • 150 gr pudra şekeri
  • 30 gr toz şeker
  • 10 gr şekersiz kakao
  • 1 fiske tuz
  • Renkli gıda boyaları jelleri

Ganaj İçin;

  • 100 gr sütlü çikolata
  • 100 gr krema
  • 200 gr tuzsuz tereyağı

Sofranıza Fransız Dokunuşu: Makaron Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Ganaj kreması için makaron malzemeleri arasında yer alan krema, tereyağ ve çikolatayı sos tenceresi içerisinde karıştırıp eritin.
  • Krema hazırlandıktan sonra buzdolabında katılaşmak üzere bırakın.
  • Başka bir derin kap içerisinde bayat yumurta akı ve tuzu çırpın. Karışım köpürdükten sonra üzerine yavaşça ve parçalar halinde toz şekeri dökün.
  • Karışım tıraş köpüğü haline geldikten sonra bir spatula yardımıyla yavaşça karıştırın. Köpüğü söndürmemeye dikkat edin.
  • Robot ve elekten geçirilmiş olan badem tozu, kakao tozu ve pudra şekerinin yarısını mereng içerisine ekleyin. Spatula yardımıyla yeniden yavaşça karıştırın. Sonrasında kalan toz karışımını da ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Hazırladığınız merengi sıkma torbasına alın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üzerine küçük yuvarlaklar halinde sıkın. Tepsinin altını 3 kere sertçe tezgaha vurun.
  • Tepsideki kurabiye hamurlarının üstü kabuğumsu bir yapı aldıktan sonra 15 dakikalık pişirme için tepsiyi fırına sürün.
  • Pişirme sonrası tepsiyi çıkarın ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra dolaptaki ganaj kremasını çıkarın ve kurabiyelerin içine sürün. Sonrasında boşta kalan birer kurabiyeyi krema sürdüğünüz kurabiye üzerine kapatın.
  • Makaronlarınızı sunum tabakları içerisine alın ve servis edin. Makaron kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için dengeli tüketime dikkat edin.

Video

Besin Değeri

Serving: 50gCalories: 179kcalCarbohydrates: 22gProtein: 3.44gFat: 7.99gCholesterol: 3.87mgSodium: 93.12mgPotassium: 145.78mgVitamin A: 18.03IUVitamin C: 0.14mgCalcium: 50.32mgIron: 0.68mg
Etiket Makaron Tarifi

Makaron Yapımı Püf Noktaları

Makaron yapımında dikkat edilmesi gereken belli başlı püf noktalara rastlanıyor. Bu püf noktalar şu şekilde ele alınabiliyor:

Yumurta Akının Bayat Olması

Çok sevilen bu basit makaron tarifini yapması biraz sabır gerektiriyor. Bu tarifi doğru şekilde yapmak ve kurabiyeleri tam olarak tutturabilmek için orijinal tarifte bayat yumurta akı kullanılıyor. Bunun için makaronu hazırlamadan 2 gün önce yumurta akını sarısından ayırıp dolapta bayatlamaya bırakmak önem taşıyor.

Hassas Terazi Kullanmak

Gramajların önem taşıdığı bu tarifte herhangi bir elementin fazla olması tüm tarifin bozulmasına, makaronların istediğiniz gibi olmamasına neden olabiliyor. Bu nedenle hassas terazi kullanarak asıl tarifin ölçüsüne uymak gerekiyor. 

Merengi Tıraş Köpüğü Kıvamına Gelene Kadar Çırpmak

Merengi yani yumurta akını yeteri kadar çırpmak da kurabiyelerin doğru şekle ulaşması ve formlarını koruması için önemli bir adım oluyor. Bu noktada özellikle tıraş köpüğü kıvamına ve katılaşmaya dönmüş ancak ipeksi yapıya sahip bir karışım elde etmeye dikkat edilmesi gerekiyor.

Pişirmeden Önce Makaronları Kurutmak

Makaronların fırında yayılmaması, formlarının bozulmaması için tepsiye sıkıldıktan sonra üstü kabuk bağlayana kadar fırına verilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde makaronların şekli bozulacağı için tarifi doğru şekilde uygulamak mümkün olmuyor. 

Makaronlar Soğuyana Kadar Dokunmamak

Pişirme sonrası makaronların çok ilgi çekici göründüğü bir gerçek. Ancak tam anlamıyla soğumadan kurabiyelere dokunulması dağılma, yamulma ya da ezilme gibi problemlerle karşı karşıya kalınmasına neden oluyor. Bu nedenle soğuma gerçekleşmeden kurabiyelere dokunmamak ve ganaj uygulaması gerçekleştirmemek önem arz ediyor. 

makaron5

Makaron Sunum Önerileri

Makaron kurabiye, renkli görünümüyle de dikkat çeken, şık tarifler arasında yer alıyor. Farklı sunum önerileriyle birlikte bu şıklığı daha üst seviyeye taşımak ve tarifi dikkat çekici hale getirmek de mümkün oluyor. Klasik kurabiyelerin aksine ağızda dağılan yapısı ve renkleri makaronun esas dikkat çeken noktaları oluyor. Farklı sunum tabağı seçenekleri, süslemeler ve jelatinlerle bu tarifin sunumu daha dikkat çekici kılınabiliyor. 

Özellikle çay davetlerinde kullanılmak üzere en uygun servis tabaklarını ve seçenekleri Karaca sofra grubu kategorisinde keşfetmek mümkün oluyor. Kategori içerisinde yer alan Amerikan servisleri, sunum tabaklarının altında şık bir görünüm oluşturmak için keyifli seçenekler sağlıyor. Makaron sunumlarında daha farklı pek çok dekoratif ürün ve servis gereçleri kullanılabiliyor. Kişisel zevklere göre özel kurabiye kutuları, tabakları da kullanılabiliyor.

makaron6