lortatlisi4

Peynirin En Sevilen Hali: Lor Tatlısı

Lor tatlısı, Ege Bölgesinin yemekleri arasında kendine sarsılmaz bir yer edinen eşsiz bir lezzet. Giritli Türklerin mutfağına ait olan bu özel tatlı, Balıkesir Ayvalık bölgesine özgü yapımı ile öne çıkıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan bu lezzet, coğrafi işarete de sahip. Ayvalık lor tatlısı, hem tadı hem de kültürel değeri ile sofraların vazgeçilmezi. Özellikle ramazan aylarında geleneksel sofralarda kendine sık sık yer buluyor. Aynı zamanda yeşil salatanın eşlik ettiği balık yemeklerinin ardından bu lezzeti tercih ederek de tadını çıkarabilirsiniz. Siz de sevdiklerinizle keyif dolu bir akşam için bu tatlıyı yapmak istiyorsanız tarifini bu yazıda bulabilirsiniz!

Lor Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lor tatlısı nasıl yapılır sorusu, yeni bir lezzet denemek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Tatlıyı hazırlarken pek çok alternatif denenebiliyor. Fakat orijinal hali tatlıseverlerin favorisi. Lor tatlısı tarifi için temel olarak tereyağı, süt, irmik, lor, un kabartma tozu ve yumurta kullanılıyor. Şerbet hazırlığı ise su ve şeker ile yapılıyor. Şerbeti, Karaca çelik tencere çeşitlerini kullanarak kaynamaya bırakabilirsiniz. Gerçek lor tatlısı özellikle tuzsuz lor kullanarak yapılıyor. Bu tatlının özel olmasını sağlayan malzeme doğal olarak lor. Kullandığınız lorun taze ve tuzsuz olması, tatlıya özel bir lezzet kazandırıyor. Tatlının ideal lezzetini yakalamak için margarin kullanımı önerilmiyor. Mümkünse tereyağı kullanmanız daha uygun bir seçim oluyor. Karaca’nın hamur hazırlama araçlarından yararlanarak enfes bir tatlı hazırlayabilirsiniz!

lortatlisi2 1

Peynirin En Sevilen Hali: Lor Tatlısı

Kısa bir çay molasına ya da keyifli bir akşam yemeğine eşlik edecek bir lezzet arıyorsanız lor tatlısı tam size göre! Taze peynir ile hazırlanan bu tatlı, adeta damaklarda kendine yer ediniyor. Siz de bu lezzeti hazırlamak için aşağıdaki tarifi adım adım uygulayabilirsiniz!
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 45 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Ege Mutfağı
Porsiyon 8 kişi
Kalori 179 kcal

Peynirin En Sevilen Hali: Lor Tatlısı Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Peynirin En Sevilen Hali: Lor Tatlısı Malzemeleri
  

Lor Tatlısı İçin:

  • 500 gram taze lor
  • 6 yk irmik
  • 6 yk un
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin:

  • 3,5 sb su
  • 3 sb toz şeker

Peynirin En Sevilen Hali: Lor Tatlısı Nasıl Yapılır
 

  • İlk olarak tatlının hamurunu hazırlayın. Bu hamur, hazırlanırken iki aşamadan geçiyor.
  • Öncelikle tereyağı ve sütü ocağa alarak ısıtın.
  • Tereyağı eridikten sonra karışıma irmik ilave edin ve 5 dakika boyunca karıştırın. Topaklanma olmaması için iyi bir karıştırma yapmak önemli. Karıştırma yaparken tahta kaşık yardımı ile irmiği ezebilirsiniz.
  • İstenilen kıvamı elde ettikten sonra bu karışımı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bu aşamada bir taraftan şerbeti hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Şerbeti hazırlayıp 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  • Siz şerbeti hazırlarken hamurunuz ideal sıcaklığa gelerek yeterince soğuyor. Hamur soğuduktan sonra içerisine kalan malzemeleri ilave edin ve iyice yoğurun. Hamurun güzel bir şekilde yoğurulmasını sağlamak lezzeti arttırıyor.
  • Hamurunuz hazır olduktan sonra sıkma torbası kullanarak veya elinizle parça parça yuvarlak şeklini verin. Yağlanmış tepsiye hazırladığınız parça hamurları yerleştirin. Hamur miktarına ve tercihinize göre farklı tepsiler tercih edebilirsiniz.
  • Hazırladığınız hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Fırından çıktıktan sonra tatlının üzerine soğuyan şerbeti ilave edin. Bir süre bekledikten sonra bu eşsiz lezzeti sunuma hazırlayabilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 225gCalories: 179kcalCarbohydrates: 8.51gProtein: 26.07gFat: 3.93gCholesterol: 118.8mgSodium: 534.56mgPotassium: 94.6mgFiber: 0.35gVitamin A: 120.9IUCalcium: 91.6mgIron: 1.01mg
Etiket Lor Tatlısı Tarifi

Lor Tatlısı Yapımı Püf Noktaları

Ayvalık lor tatlısı tarifi, püf noktaları ile yapılırsa ortaya çok sevilen bir lezzet çıkıyor. Tescillenmiş olan bu lezzeti hazırlarken belirli noktalara dikkat ederek özel bir tat ortaya koyabilirsiniz. İşte, damaklara hitap edecek bir Ayvalık ya da Girit usulü lor tatlısı yaparken size yardımcı olacak ipuçları:

Doğru Lor Seçimi

Öncelikle lor seçimini tuzsuz, taze ve kaliteli üretilmiş olarak yapmanız gerekiyor. Tatlının özelliğini veren ana malzemesi lor olduğu için bu detay çok önemli.

Fırını Önceden Isıtmak

Fırının önceden ısıtılması ve kapağın açılmadan kontrollü pişirilmesi, ideal lezzete ulaşmanızı sağlıyor.

İdeal Sıcaklığı Ayarlamak

Lor tatlısını hazırlarken bir diğer püf nokta da şerbetin soğukken sıcak tatlıya dökülmesi. Bu sayede tatlınız daha lezzetli oluyor ve ideal kıvamına ulaşıyor.

Tatlıyı Dinlendirmek

Tatlıyı hazırladıktan sonra 2-3 saat dinlendirmeniz ve soğuk servis yapmanız gerekiyor. Dinlendirme işlemi, tatlının lezzetinin oturması için önemli. 

Bu püf noktalara dikkat ederek daha lezzetli ve ideal kıvamda bir lor peyniri tatlısı hazırlayabilirsiniz. 

Lor Tatlısı Sunum Önerileri

Lor peynirli tatlılar, ağızda hoş bir tat bırakan ve hafifliği ile tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. Ege’nin özel lezzetlerinden biri olan lor tatlısını sevdikleriniz için hazırlayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tatlının özenle hazırlanması ve güzel bir şekilde sunulması, sevdiklerinize verdiğiniz önemi gösteriyor. Sunum, çoğu zaman kişilerin yiyeceklere yaklaşımını etkiliyor. İşte, bu lezzeti servis ederken değerlendirebileceğiniz sunum önerileri:

  • Sunum yaparken kullandığınız ekipmanlar, hazırladığınız tatlı üzerinde etkiye sahip. Bu yüzden tatlı sunumlarında hoş tasarıma sahip olan tabaklar kullanmanız etkili oluyor. 
  • Lor tatlısının sunumu yapılırken üzerine süs ve tat vermek amaçlı toz Antep fıstığı ekebilirsiniz. Tatlının orijinali şerbetleniyor ve genellikle toz fıstık ile servis ediliyor. Ancak damak tadınıza göre farklı lezzetler ile servis yapmanız mümkün. 
  • Tatlının üzerine kaymak, krema ya da krem şanti gibi eklemeler yapmanız mümkün. Sıcak aylarda kaymaklı dondurma ile de sunum yapabilirsiniz. 
  • Sunum yaparken kullandığınız tabak ve pasta takımları, görünümü etkiliyor. Birbirinden zarif tasarıma sahip olan Karaca kek ve pasta takımları ile şık sunumlar yapmanız mümkün. Kaliteli yapıya ve şık görünüme sahip parçalarla sevdiklerinize eşsiz lezzetler sunabilir ve güzel vakit geçirebilirsiniz.

Siz de Karaca tepsi ve fırın kalıbı modelleri gibi mutfak ürünlerini tercih edebilir, birbirinden lezzetli tatlılar hazırlayabilir ve göz alıcı sunumlar yapabilirsiniz!

lortatlisi3