peynirlipogaca2

Lezzetli Peynirli Poğaça Tarifi

Sofraları şenlendiren, çay yanı atıştırmalıkların en lezzetlisi peynirli poğaça her yörede sevilerek tüketiliyor. Peki, peynirli poğaça nasıl yapılır? Bu yazımızda sizlere en lezzetli peynirli poğaça tarifini vererek bu sorunuzu yanıtlıyoruz! Okumaya devam edin ve peynirli poğaçaya dair tüm püf noktaları keşfedin!

Peynirli Poğaça Nasıl Yapılır?

Peynirli poğaça, sevilen ve sık tüketilen lezzetlerin başında geliyor. Bu lezzeti hazırlamak için öncelikle hamur yoğurmak gerekiyor. Peynirli poğaça mayalı olabileceği gibi mayasız da hazırlanabiliyor. Hamuru hazırlamak için önce poğaçaya maya konulup konulmayacağına karar verilmesi gerekiyor. Un, tuz, yoğurt, süt, sıvı yağ ve kabartma tozu, mayasız peynirli poğaça hamurunu hazırlamak için bir kap içinde karıştırılıyor. Hamur yoğuruluyor ve sonrasında dinlenmeye alınarak birkaç saat bekletiliyor. Bu sırada poğaçanın iç harcını hazırlamak gerekiyor. İç harç içerisine istenilen bir peynir, opsiyonel olarak çeşitli otlar ve baharatlar eklenebiliyor. İsteğe bağlı olarak farklı peynir türleri kullanılabiliyor. Üstelik bu şekilde tarifi daha pratik hâle getirmek de mümkün oluyor. Örneğin; krem peynirli poğaça yapmak için ekstra bir harç hazırlamaya gerek duyulmaması poğaçanın hazırlanış süresini kısaltarak avantaj sağlıyor. Bu adımları takip edip tüm hamur ve harcı kullanarak poğaçaları hazırladıktan sonra ise üstlerine yumurta sarısı sürerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında poğaçalar pişirilmeye bırakılıyor. Pişen poğaçalar servis tabağı içerisine alınarak afiyetle tüketilmek üzere sofraları şenlendiriyor. 

peynirlipogaca1

Lezzetli Peynirli Poğaça Tarifi

Her muhabbetin eşlikçisi, lezzetli mi lezzetli peynirli poğaça tarifi farklı şekillerde sunulabiliyor. Hemen herkesin damak zevkine hitap eden bu lezzetli yaparken doğru bir tarifi takip etmek de önem taşıyor. İşte tüm adımlarıyla peynirli poğaça tarifi sizlerle! Hemen deneyin, poğaçalarınızı afiyetle yiyin!
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 25 dakika
Toplam Süre 40 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 6 kişi
Kalori 274 kcal

Lezzetli Peynirli Poğaça Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Lezzetli Peynirli Poğaça Tarifi Malzemeleri
  

  • 1 adet yumurta sarısı üzerine sürmek için
  • 1 sb yoğurt
  • 4 sb un
  • 1 çb süt
  • 1 çb sıvı yağ
  • 1 tk tuz
  • 1 paket kabartma tozu

İç Harcı İçin:

  • Lor peyniri kaşar veya krem peynir de olabilir
  • Maydanoz dereotu (opsiyonel)
  • Baharatlar opsiyonel

Lezzetli Peynirli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Derin bir kap içerisine yoğurt, süt ve sıvı yağı alın. Tel çırpıcı ile bu karışımı iyice çırpın.
  • Sonrasında un, kabartma tozu ve tuzu yavaşça karışım içerisine ekleyin. Karışımı elinizle yoğurarak kıvamını tutturmaya çalışın. Tüm unu katmanıza rağmen hamurun çok cıvık olması durumunda göz kararı biraz daha un ekleyin.
  • Hamuru, ele yapışmayacak kadar kıvamında ve kulak memesi dokusunda olana kadar yoğurduktan sonra dinlendirme aşamasına geçin.
  • Hamur dinlenirken poğaçanın iç harcını hazırlamaya başlayın. Peyniri ve opsiyonel olarak baharat veya otları ekleyerek bir harç elde edin.
  • Dinlenen hamuru elinizle genişleterek ortasına harcı yerleştirip kapatın.
  • Poğaçaları hazırladıktan sonra üstlerine yumurta sarısı ve yine opsiyonel olarak susam ekleyip fırına verin.
  • Fırından çıkan lor peynirli poğaçalarınızı servis tabaklarına alarak sunuma hazır hâle getirin.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 274kcalCarbohydrates: 30.57gProtein: 8.71gFat: 26.14gCholesterol: 61.44mgSodium: 394.76mgPotassium: 110.22mgVitamin A: 196.54IUVitamin C: 0.29mgCalcium: 109.04mgIron: 0.92mg
Etiket Peynirli Poğaça Tarifi

Peynirli Poğaça Yapımı Püf Noktaları

Peynirli poğaça yaparken dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalar bulunuyor. Bu püf noktalar şu şekilde ele alınabiliyor:

Unu Eleyerek Eklemek

Kabarık, yumuşacık bir poğaça elde etmek ve poğaça içerisinde bir topak kalmasını engellemek adına unu eleyerek eklemek büyük önem taşıyor. Unu elemek, hamurun daha homojen olmasına da yardımcı olduğu için diğer elementlerle çok daha kolay birleşme sağlıyor.

Mayayı Sıcak Suda Açmak

Mayayı sıcak su içerisinde açmak, hamur içerisine giren mayanın çok daha kolay karışmasını ve şişmesini sağlıyor. Daha kabarık ve yumuşak hamurlar elde etmek için bu nedenle mayayı sıcak suda açmak da önem taşıyor.

Peyniri Otlarla Çeşitlendirmek

Poğaçaya farklı lezzetler katmak için iç harçta kullanılan peynire dereotu ve maydanoz gibi otlar da eklenebiliyor. Otlu peynirli poğaça harcı hazırlayarak tek seferde farklı lezzetlerde poğaçalar yapmak ve çeşitlilik oluşturmak da mümkün oluyor. Örneğin; bu sayede tek seferde hem dereotlu hem de maydanozlu peynirli poğaça yapılabiliyor.

Peynirli Poğaça ile En İyi Neler Gider?

Peynirli poğaçanın yanında iyi gidecek pek çok atıştırmalık ve içecek bulunuyor. Özellikle çay sohbetlerinin en iyi eşlikçilerinden sayılan peynirli poğaça, her sofrayı şenlendirerek farklı lezzetlerle bir arada sunulabiliyor. Lor peynirli poğaça yanına en güzel gidenler arasında;

Mercimekli köfte,
Su böreği,
İçli köfte,
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Makarna salatası yer alıyor.

Peynirli poğaça kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için dengeli tüketimine özen göstermek önem taşıyor. Bu lezzeti misafirlerinize sunmak için çeşitli servis gereçleri kullanarak siz de özel davet sofraları kurabilir, keyifli ve lezzetli bir sohbetin tadını çıkarabilirsiniz. Sunumlarınızı çok daha şık hale getirmek için servis sunum ürünlerini Karaca üzerinden keşfedebilir, özel sofralar hazırlayabilirsiniz. Davetiniz sonrasında kalan fazla poğaçalarınızı ise saklama kabı içerisinde muhafaza edebilir veya bir poşet içerisinde buzluğa atarak daha sonra ısıtıp tüketmek üzere kaldırabilirsiniz.