kopek

Köpekler Neler Yer? Köpekler Hakkında Bilgiler

Köpekler Neler Yer? Köpekler Hakkında Bilgiler

Köpekler, yüzyıllardır insanların sadık yoldaşları olmuştur. Bu sevimli canlıları sahiplenirken onların nasıl mutlu ve sağlıklı kalacağını bilmek gerekir. Bu nedenle köpek beslemeyi düşünenler tarafından köpekler neler yer gibi sorular sıklıkla merak edilir.

Temel olarak etçil hayvanlardır. Ancak bu, yalnızca et yedikleri anlamına gelmez. Aynı zamanda diğer gıdalarla da beslenmeleri mümkündür. Her ne kadar köken olarak etçil hayvanlar olsa da evrimsel süreçte insanlarla birlikte çok vakit geçirmeleri, diyetlerinde değişikliklere neden olmuştur.

Mamalarının ana bileşeni et olsa da mama içerisinde tahıl veya sebze gibi ikincil ürünler bulunur. Bunun nedeni canlının aldığı besin oranlarını dengelemek, tahıl ve sebzenin içerdiği besleyici ögelerden de faydalanmasını sağlamaktır. Aşağıda köpeklerin beslenmesiyle ilgili detayları bulabilir, sevimli dostlarınızın diyetini düzenlemek için bu rehberden yararlanabilirsiniz.

kopek2

Köpekler Neler Yer ve Nasıl Beslenmelidir?

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için dengeli ve besleyici bir diyetle beslenmeleri gerekir. Yoldaşınızın yaşına, ırkına, aktivite seviyesine ve sağlık durumuna uygun besinlerle beslenmesi, onun enerjik, mutlu ve sağlıklı kalmasını sağlar. 

Köpeklerle ilgili bilgiler incelendiğinde temel olarak bu canlıların yüksek kaliteli hayvansal proteinlerle beslendiğini söylemek mümkün. Ayrıca sebze, meyve ve tahıllardan da yararlanılabilir. Tüm bu gıdaları bir araya getiren seçeneklerin başında köpek maması gelir. Köpeğinizi bu ürünlerle beslemek pratik ve hızlı bir seçenektir.

Aynı zamanda diyetleri için faydalı olan birçok farklı mineral ve vitamini içerirler. Diyetlerini sevebilecekleri çeşitli yiyeceklerle zaman zaman zenginleştirmeniz gerekebilir. Bunun için doğru besinlerin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekir.

Köpekler Hakkında Bilgiler

İnsanlarla uzun yıllardır bir arada yaşayan köpekler, pek çok farklı yeteneğe sahiptir. Özellikle konforu ve oyunu çok sevdikleri artık bilinen bir gerçektir. Düzenli veteriner kontrolü ve sağlıklı bir beslenme programıyla fiziksel sağlıklarını korumak, onları uzun yıllar yanınızda tutmanın anahtarıdır.

Temizliğine ve barınmasına her zaman özen göstermeniz gerekir. Kendilerini rahat hissettiklerinde çok daha mutlu olacaklarından emin olabilirsiniz. Onlara rahat bir ev ortamı hazırlayabilmek için üzerinde uyuyabileceği yatak ve minder çeşitlerini edinebilirsiniz. Ayrıca taşınabilir yatak gibi ürünler de zaman zaman işinizi kolaylaştırabilir. Bu ürünler ve daha fazlasını köpek malzemeleri kategorisinde bulabilirsiniz.

İnsanlar için sadece birer evcil hayvan olmanın ötesinde, aile üyeleri gibidirler. Her biri kendi karakteristik özellikleriyle benzersizdir ve sahipleriyle kurdukları bağ, tarif edilemez bir derinliğe sahiptir. Onların duygusal ihtiyaçlarını karşılamak, fiziksel gereksinimleri kadar  önemlidir. Sevgi, ilgi ve anlayışla yaklaşıldığında sahiplerine sonsuz bir sevgi ve bağlılıkla yanıt verirler. 

Oyun zamanları, uzun yürüyüşler ya da sadece birlikte kaliteli vakit geçirmek, onların ruhsal    sağlığı için oldukça önemlidir. Yürüyüşler sırasında kaka torbası kılıfı kullanarak ihtiyaç duyacağınız poşetleri bir arada tutabilirsiniz. 

Ayrıca hava koşullarına göre köpek kıyafeti önlemleri alabilirsiniz. Mont, fitilli kadife tulum, sherpa tulum, boyunluk ve yağmurluk gibi modellerini inceleyerek evcil hayvanınıza uygun seçimi yapabilirsiniz. 

kopek3

Köpekler Ne Yemeyi Sever?

Köpeğinize mamaya ek olarak farklı bir besin vermek istediğinizde tercih edebileceğiniz farklı seçenekler vardır. Çikolata veya kuru üzüm gibi bazı yiyecekler dışında hemen hemen her şeyi yiyebilirler. Yine de köpekler en çok neyi sever diye düşünüldüğünde bazı yiyeceklerin öne çıktığını söylemek mümkün. Aşağıda bunlardan başlıcalarını görebilirsiniz:

  • Hayvansal Proteinler: Tavuk, dana, domuz eti, hindi, tavşan, kanatlılar, balık vb. gibi hemen her türlü et ürününü tüketebilirler. Bu beslenmelerinin temelini oluşturur.
  • Sakatat: Karaciğer ve kalp, daha fazla protein içerdiği için kontrollü tükettiklerinden emin olmalısınız. 
  • Yağlar: Köpeklerin bitkisel yağa nazaran hayvansal yağları yemesi gerekir. Ancak daha az ölçüde, zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı gibi bazı bitkisel ürünleri de tercih edebilirsiniz.
  • Karbonhidrat: Diyetlerinde bir tamamlayıcı olarak karbonhidrat temelli yiyeceklerden de faydalanabilirsiniz. Ancak diyetlerinin temelinde bu ürünlerin olmadığını unutmamalısınız.
  • Meyve ve Sebze: Otçul hayvanlar olmamalarına rağmen sağlıklarına yararlı meyve ve sebzeleri yiyebilirler. 
  • Kemik: Çizgi filmlerin aksine köpeklerin favori yiyeceği kemik değildir. Özellikle yavru köpekler ne yiyebilir diye merak ediyorsanız doğru cevap kemik olmayacaktır. Bu tarz gıdaların, köpeklerin sindirim sistemine zarar vermeyecek biçimde pişirilip servis edilmesi gerekir.
  • Yoğurt ve Süt: Laktoz intoleransı yok ise yoğurt, süt ve süt ürünleri tüketebilir.

Tüm bunlar köpeğinizi yemek yerken mutlu edecek sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca köpeklerin de tıpkı insanlar gibi bireye özgü favorileri olabilir. Bu nedenle sevimli dostunuzun hangi yiyeceklere karşı nasıl bir tepki gösterdiğini gözlemleyerek neleri daha çok sevdiğini öğrenebilirsiniz.

kopek6

Köpek Mama Kabı Nasıl Olmalı?

Köpeklerin ne yemesi gerektiği bilgisi onların sağlığı ve mutluluğu için önemlidir. Buna ek olarak mamayı nasıl ve nereden yemesi gerektiği de bilinmelidir. Köpek mama kabı nasıl olmalı sorusunun cevabı sahip olduğunuz köpeğin cinsi ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak mama kabı seçiminde dikkat etmeniz gereken temel faktörler şunlardır:

  • Mama kabının dayanıklı, uzun ömürlü ve kolay temizlenebilir malzemeden yapılması kullanışlılık açısından önemlidir.
  • Kabın boyutu ve yemek kapasitesi de köpeğinizin boyutu, yaşı ve beslenme miktarına uygun olmalıdır.
  • Özellikle enerjik ve hızlı yemek yiyen köpekler için kaymayan tabanlı kaplar iyi bir seçim olabilir.
  • Kabın tasarımı sevimli dostunuzun rahatça yemek yemesine izin vermelidir. Örneğin, düz burunlu köpekler için daha geniş ağızlı kaplar tercih edebilirsiniz.

Köpek sahiplerinin merak ettiği bir diğer soru da köpek mama kabı yüksekliği ne kadar olmalı konusudur. Yükseklik, yoldaşınızın rahatça yemek yemesi için oldukça önemlidir. Burada köpeğinizin boyutuna, yaşına ve sağlık durumuna göre bir seçim yapmanız gerekir. Örneğin eklem problemleri olan köpekler için ayarlanabilir standlar veya kaplar tercih edebilirsiniz.

Köpekler Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

Köpek Neyle Yıkanır?
Dostlarınızı, onlara uygun olarak üretilmiş şampuanlarla yıkayabilirsiniz. Bu şampuanlar, köpeklerde alerjik reaksiyona neden olmayacak içeriklere sahiptir. Yıkama sonrası bornoz ile kurulayabilirsiniz. 

Köpek Su Kabı Hep Dolu Mu Olmalı?
Su kabı taze suyla doldurulmalı ve gerek gördükçe yenilenmelidir. Suyun uzun süre kapta bekletilmesi önerilmez. Kaptaki su açık kalacağı için tozlanmaya da açık olacaktır.

Köpek Tasması Nasıl Takılır?
Gezdirme kayışı, köpek tasması gibi ürünleri edinerek konforlu gezme aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanınıza uygun göğüs tasması da kullanabileceğiniz seçenekler arasındadır.
Tasma kemer biçiminde, klipsli veya çıtçıtlı olabilir. Önemli olan tasmayı takarken köpeğin ölçülerine göre ayarlamaktır. Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını pet shop kategorisindeki birbirinden farklı ürünle giderebilirsiniz.

kopek5