kedi bakimi1

Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kedi bakımı, içerisinde birçok farklı detayı bulundurur. Severek sahiplendiğiniz evcil hayvanınızı mutlu ve sağlıklı tutmak için gereken rutinleri tamamlamak, onun da sizin de keyifli bir yaşam sürmesi için önemlidir. 

Diğer evcil hayvanların bakımında olduğu gibi kedi bakımı için de dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. Gerekli bilgiyi ve kedi malzemelerini edindikten sonra, şirin dostunuzla ilgilenmek sizi zorlamayacaktır. Peki, kedi bakımı nasıl yapılır? Detaylı bilgi edinmek için yazıyı okumaya devam edin. 

Kedi Bakımı İçin Gerekenler

İlk defa kedi sahipleniyorsanız öncesinde bakımı hakkında bilgi edinmeniz büyük önem taşır. Hayvanın yaşı, sağlık durumu, cinsi gibi detaylar bu süreci belirleyen faktörlerdir. Bazı farklılıklar söz konusu olsa da her kedinin ortak bakım ihtiyaçları bulunur. Bunlar genel olarak şu başlıklar altında toplanabilir:

kedi bakimi2

Beslenme

Beslenme, her canlının en temel ihtiyacıdır. Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler söz konusu olduğunda da bu durum geçerliliğini korur. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, yaş aralığıdır. Farklı yaş aralıkları farklı besin gereksinimlerine sahiptir.

Besleyici öğünler için protein açısından zengin mamaların tercih edilmesi önerilir. Tavuk, balık veya et içeren mamalar sıklıkla kullanılır. Gerekli protein miktarının alınması, evcil hayvanınız için oldukça önemli bir noktadır. 

Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer detay, mama kabı tercihidir. Mama kabının kaliteli bir materyalden yapılmış olması elzemdir. Bunun için uzun süre kullanılabilecek, temizlemesi kolay bir ürün satın alabilirsiniz.

Temizlik

Evde kedi bakımı nasıl olmalı sorusunda akla takılan diğer noktalardan biri de temizliktir. Kendi kendilerini temizleyen canlılar olduklarından veterinerler de genellikle bu özelliğe güvenmenin en iyisi olduğunu vurgular.

Bazı durumlarda yine de kedilerin yıkanmaya ihtiyacı olabilir. Bu tarz durumlarda, uzman önerisi de aldıktan sonra evde kolayca temizliğini yapabilirsiniz. Ancak özel temizlik malzemeleri kullanmaya önem vermeniz gerekir. Kediler hangi sıklıkla yıkanmalı sorusuna ise net bir yanıt vermek pek mümkün değildir. Evdeki yaşam tarzı, tüy uzunluğu, yaş ve sağlık gibi konuları göz önüne alarak ihtiyaç duyduğunu düşündüğünüzde yıkayabilirsiniz.

Genel olarak sudan hoşlanmazlar. Bu sebeple evde kedi bakımı zorlukları açısından ilk akla gelen konu banyodur. Boyunluk yardımıyla bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bornoz yardımıyla yıkama sonrası güvenle kurutabilirsiniz. 

Kum Kabı 

Kedi bakımı hakkında bilinmesi gerekenler arasında sayılması gereken konulardan biri de kum kabı alışkanlıklarıdır. Özellikle bir yavru sahiplendiyseniz, kum eğitimi büyük önem taşır. Kumu kullanmayı hızlı bir şekilde öğrenebilirler. Tam olarak öğrenebilmesi için birkaç kere göstermeniz gerekebilir. Daha sonrasında bunu kendi kendine yapmaya başlayacaktır. 

Kumları günlük olarak temizlenmelidir. Bazı durumlarda dolu kum kaplarına tuvaletlerini yapmayı reddederler. Bu durum, boşaltım sistemlerini olumsuz etkiler. Doğru seçilecek bir kum kabı ve uygun eğitimle, kum kabı kullanımını optimize edebilirsiniz. 

Uyku

Kedi bakımı için gerekenler söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken bir nokta da uyku düzenidir. Şirin dostlarınız aynı zamanda bir avcı oldukları için uykuları hassastır. Düzgün bir ortam sağlanamadığı durumlarda, rahat bir şekilde uyuyamayabilirler. Bir yatak edinerek sağlıklı bir uyku düzenine sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Aynı zamanda bunun için bir minder de edinebilirsiniz. Gerekli durumlarda kullanabileceğiniz taşınabilir yatak gibi seçeneklere de göz atabilirsiniz.

Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerin bakımları için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Eğer kedi bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi gerekir. Fazla uzayan tırnaklar, onları rahatsız edebileceği gibi ev ortamına da zarar verir. 
  • Düzenli olarak tüy bakımı yapılmalıdır.
  • Sürekli taze su sağlanmalıdır.
  • Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında düzenli veteriner ziyaretleri yer alır. İç dış parazit ve kuduz aşıları gibi medikal müdahaleler, önerilen zaman aralıklarıyla uygulanmalıdır.
  • Kedilerle düzenli olarak oyun oynanması ve vakit geçirilmesi önerilir. Tüm gün tek başlarına vakit geçirmeleri depresyona girmelerine neden olabilir. Oyuncaklar ve çeşitli aktiviteler ile onları meşgul tutabilirsiniz. Cinsi ve karakteri de uygunsa bir tasma ile dışarıya çıkarabilirsiniz. 
  • Kendilerine ait alanları çok severler. Onlara sağlayacağınız bir kedi evi, konforlu bir alan yaratacaktır

Kedi bakımı nasıl olmalı diye merak ediyorsanız bu hususlara dikkat ederek onu mutlu edebilirsiniz. Evcil hayvanınızın çeşitli ihtiyaçlarını pet shop kategorisinden giderebilirsiniz. Kedi tasması ve boyunluk çeşitlerini de inceleyebilirsiniz. Şirin dostlarınızın oldukça bağımsız canlılar olmalarına karşın sosyalliğe de ihtiyaç duyduklarını unutmayın.

kedi bakimi3

Kediler Neyi Sevmez? 

Kedi neyi sevmez sorusu, mutlulukları açısından dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Genel olarak sevmedikleri şeyler aşağıdaki gibidir: 

  • Yüksek sesler
  • Zorla gerçekleşen temaslar (istemediği zamanlarda sevmek, kucağa almak)
  • Rutinlerde değişiklikler
  • İlaçlar
  • Tanıdık olmayan çevreler ve kişiler
  • Suyla temas

Bu durumlardan bazıları onlardan uzak tutulabilirken, ilaçlar gibi bazı noktalar istenmese de kullanılabilir. Bu tür uygulmaları, gereken noktalarda onu travmatize etmeyecek şekilde yapmanız gerekir. Kedi neyi sever sorusuna ise genel olarak oyun oynama, istediğinde sevilme ve sakin ortamlar şeklinde yanıt verilebilir.

Kedi Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Kediler Hangi Sıklıkla Yıkanmalı?
Doğuştan gelen temizlik alışkanlıkları sayesinde, genellikle kendilerini yalayarak temizlerler; ancak zaman zaman yıkamanız gerekebilir. Yine de sık sık bunu yapmanıza ihtiyaç yoktur. Aksine kısa aralıklı yıkanmalar cilt yağ dengesinin bozulmasına yol açabilir. Cinsine, ev koşullarına ve veteriner önerilerine bağlı olarak geniş aralıklı yıkanma zamanları belirleyebilirsiniz.

Kedi Tüyü Bakımı Nasıl Yapılır?
Genel olarak şirin dostlarınızı haftada birkaç kez tarayarak tüy bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için uygun bir tarak tercih etmeniz önerilir.

kedi bakimi4