kisa hazirlik9

Kışlık Hazırlıklar Nasıl Yapılır?

Kışlık Hazırlık Nasıl Yapılır?

Kış aylarının daha kolay geçmesi için öncesinde kışlık hazırlık yapmak büyük bir konfora erişmenizi sağlayabilir. Evinizin düzenli olması, çeşitli yiyeceklerin konservelerini yapmak veya kalın kıyafetlerinizi dolaba yerleştirmek bu hazırlıklara örnek olarak verilebilir. 

Bu hazırlıkları yaparken yaşam alanınızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. Karaca’da bulunan farklı ürünleri kullanarak kışlık hazırlıklar yapmak iş yükünüzü hafifletmenizde rol oynayabilir. Küçük ev aletleri ve mutfak eşyaları gibi hayatınızı kolaylaştıran birçok ürüne çeşitli avantajlarla sahip olabilirsiniz. 

Kışlık ne hazırlanabilir sorusu sıklıkla sorulur. Dekorasyonu ve ev tekstili ürünlerini değiştirerek evi iklim şartlarına uygun hâle getirmek verilebilecek örneklerden biridir. Diğer yandan kış hazırlığı kapsamında yaz aylarında üretilen gıdaları her mevsimde tüketebilmeniz için çeşitli saklama yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Temizlik, konserve yapımı, gıda hazırlığı ve daha fazlası için okumaya devam edin.

Kışlık Hazırlık Listesinde Neler Bulunur?  

İhtiyaçlar doğrultusunda belirleyeceğiniz bir listeyle yılın soğuk zamanlarını daha konforlu geçirmeniz mümkün. Peki, kışlık hazırlıklar listesi için nelere öncelik vermelisiniz? Günlük yaşantınızı daha kolay bir hâle getiren çeşitli püf noktalar vardır. Bunlara örnek olarak temizlik, gıda saklama, ev dekorasyonunu düzenlemek gibi başlıklar verilebilir. Kış aylarını konforlu geçirmenizi sağlayan hazırlık listesinde bulundurmanız gereken diğer ayrıntılar ise şunlardır: 

Soğuk kış aylarına girerken özellikle yatak odası düzenini sağlamak gerekir. Bulunduğunuz bölgenin soğukluğuna göre örtü takımlarınızı ve ev tekstili ürünlerinizi değiştirebilirsiniz. Nevresim takımları ve battaniye kullanarak iklim koşullarına ayak uydurabilirsiniz. 

Mikrofiber özelliği bulundurması sebebiyle sıcak bir uyku deneyimi sağlayan yorgan modelleri de ideal bir tercihtir. Daha sıcak bölgelerde ise pike takımlarını ön plana çıkararak rahat bir kış mevsimi geçirebilirsiniz. 

kisa hazirlik2

Kış hazırlıkları kapsamında yapılan şeyler içerisinde mutfak ve yemek odalarını da saymak gerekir. Bu bölümlerde temizliği kolaylaştırmak için çeşitli sadeleştirmelere gidebilirsiniz. Odadaki fazla eşyaları kaldırarak temizliği daha kolay yapabilirsiniz. Ayrıca gıdalarınızı muhafaza edeceğiniz mutfak temizliğine de önem vermeniz gerekir. Karaca mutfak grubu kategorisindeki mutfak gereçleriyle yiyeceklerinizi saklayabileceğiniz ürün seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Pişen yemeklerin kokusunun sinebildiği perdeleri yıkayabilir, yağlanan ankastre aparatlarını temizleyebilirsiniz. Ayrıca pişirme gereçleri için de fiber bezleri kullanarak temizlik yapabilirsiniz. Kış hazırlığında yapmanız gerekenlerden biri de gardırobunuzu yeniden organize etmektir. 

Mevsimine göre aldığınız kıyafetleri temizleyip ütüleyerek dolaptaki raflara kaldırabilirsiniz. Yaz aylarında tercih edilen giysileri hurçlara doldurarak dolaplarınızı boşaltabilirsiniz. Bu sırada uzun süredir kullanmadığınız kıyafetleri ayıklayarak yeni eşyalara yer açabilir, soğuk havaya uygun kıyafetleri dizebilirsiniz. 

Tüm bunların dışında kışlık hazırlık ne yapabilirim diye soruyorsanız soğuk aylarda yemek istediğiniz taze gıdaları bahar-yaz döneminde konserve yapabilirsiniz. Kış aylarının yoğun geçebilmesi sebebiyle önceden kışlık hazırlık listesi oluşturarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.

Kış Temizliği için Pratik Öneriler 

Kış döneminde kapalı alanlar ve evler vakit geçirmek için daha sık tercih edilebilir. Bu yüzden misafirlerinizi ağırladığınız yaşam alanlarınızın daha temiz ve düzenli olmasını istiyor olabilirsiniz. Kış aylarının soğuk geçmesi yüzünden temel temizliği önceden yapmak büyük bir rahatlık sağlar. Kışlık hazırlıkları için kapsamlı temizlik işlerini erkenden halledebilirsiniz. Sonbaharda yaptığınız büyük temizlik bahar aylarına kadar yükünüzü hafifletmeye yardımcı olur.

Temizlik söz konusu olduğunda kışlık hazırlık neler yapılır sorusuna cevap olarak bazı pratik öneriler vardır. Bunlara örnek olarak kitaplıkların, dolapların düzenlenmesini ve raflarda bulunan eski eşyaların gözden geçirilmesini saymak mümkündür. Ev mimarisinde tercih edilen koltuk takımı dahil birçok mobilyanın yerini değiştirerek dekorasyonu kış aylarına uygun hâle getirebilirsiniz. 

İklim koşullarına göre çeşitli renk ve özellikleri bulunan halı modellerini tercih edebilirsiniz.  Diğer yandan kullanıldığı zeminle uyumlu, leke ve iz yapmayan, aynı zamanda evinizin sıcaklığını dengede tutan ürünleri serebilirsiniz. Zeminden gelebilecek soğuğu engelleyen ve üretildiği materyaller sayesinde yumuşaklık katan halılar kışın soğuklarından korunmak için idealdir. 

Ayrıntılı bir şekilde temizlik yapmak için evin çoğu eşyasını belirli bir alanda toplayabilirsiniz. Daha sonra ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir elektrikli süpürge ile geniş alanları kısa sürede süpürebilirsiniz. Ulaşılması zor alanlar için dikey süpürge kullanabilirsiniz. Toz haznesi genişliği sayesinde bütün evi tek seferde temizleyebilirsiniz. Karaca’da bulabileceğiniz bu gibi küçük ev aletleri ile kışa daha kolay hazırlanabilirsiniz. 

Cam, kapı, dolap silme gibi günlük hayatta da uyguladığınız rutin işleri kış temizliği kapsamında da detaylı bir şekilde yapmanızda fayda vardır. Diğer yandan dolap içi düzenleyiciler gibi ürünleri tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bu aparatları kullanarak hem evin düzenini sağlayabilir, hem de kolayca temizlik yapabilirsiniz. 

kisa hazirlik3

Kışlık Dolap Hazırlıkları Püf Noktaları 

Kış aylarına giriş yaparken değişiklik yapılması gereken alanlardan biri de giysi ve ayakkabıların bulunduğu dolaplardır. Temiz bir ortam oluşturmanız sağlığınız açısından önemlidir. Bu yüzden kışlık dolap hazırlıkları gerçekleştirirken bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Yaz aylarının sıcak ve nemli geçmesi sebebiyle tercih edilen ince kıyafetleri yıkayıp ütüleyerek saklama hurçlarına koyabilirsiniz. Bu sayede bahar aylarında tekrar çıkaracağınız zaman işlerinizi kolaylaştırmış olursunuz.

Dolabınızı tamamen boşalttıktan sonra askılıkları, raf köşelerini ve kulpları detaylı şekilde silebilirsiniz. Tozunu alıp sildikten ve kuruduktan sonra kışlık kıyafetlerinizi dizebilirsiniz. Rafların ıslak kalması kıyafetlerinizde bakteri oluşturabilir. Bu yüzden kuruması için bir süre beklemeyi ihmal etmemelisiniz. Daha sonra kıyafetlerinizi kullanma sıklığına göre sıralayarak dolaba yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca renk uyumuna dikkat ederek organize ettiğiniz takdirde ihtiyaç anında eşyalarınızı daha hızlı bulabilirsiniz. Eldiven, atkı, bere, çorap gibi ürünlere özel bir alan oluşturmayı düşünebilirsiniz. Kullanmadığınız giysileri ayıklayarak da düzen sağlayabilirsiniz. 

Bot ve kışın kullanılacak ayakkabıları zarar vermeden temizledikten sonra kolayca ulaşılabilecek şekilde ayakkabılığınızda öne çıkarabilirsiniz. Nemli bezlerle silerek leke tutmamasını sağlayabilirsiniz. 

Kışlık Konserve ve Gıda Saklama Önerileri 

Ev yapımı salçalar, kahvaltılık soslar, çeşitli turşular, konserveler, reçeller gibi daha birçok ürün kışlık yemek hazırlıkları kapsamındadır. Karaca’da bulunan küçük ev aletleriyle kışlık ne hazırlanabilir sorusuna pratik çözümler bulabilirsiniz.  Bahar ya da yaz aylarında yapılan bu yiyecekleri kışın da yiyebilmek için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. 

Tarhana, bulgur gibi yaz aylarında hazırladığınız kuru bakliyatların saklanma sürecinde mümkün oldukça cam kavanozlar ya da bez torbalar tercih etmelisiniz. Plastik poşetlerde muhafaza edilmesi istenmeyen durumlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Karanlık ve serin koşullarda saklandıklarında uzun süre bozulmadan durabilirler.

Gıda malzemelerinden kışlık hazırlık ne yapılır sorusuna en basit cevap olarak çeşitli sebzelerin konserveleri ve sosları örnek verilebilir. Kışlık patlıcan konservesi tarifi için sebzeleri yıkadıktan sonra kabuklarını alacalı bir şekilde soyarak küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda kara suyunun geçmesini bekleyin. Kavanoza koyarak eklemek istediğiniz diğer sebzelerle karıştırın. Uygun bir tencerede 25-30 dakika kaynattıktan sonra kapaklarını kapatarak serin bir yerde saklayabilirsiniz.

kisa hazirlik4

Kışlık domates sosu tarifi içinse öncelikle kullanacağınız domatesleri bol suda yıkamalısınız. Küp şeklinde doğradığınız domatesleri, biber, sarımsak gibi malzemelerle iyice kavurun. Ocakta belli bir süre kaynattıktan sonra kavanozlara dağıtabilirsiniz. Pürüzsüz bir kıvam alması için küçük ev aletleri arasında bulabileceğiniz mutfak robotundan geçirebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sosları kış aylarında yemek yaparken veya kahvaltılarda kullanabilirsiniz. 

Ev yapımı domates salçası için mevsiminde toplanan domatesler tercih etmek gerekir. Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi detaylarını inceleyerek püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Doğru teknikleri uygulayarak yemeklerinizde kullanabileceğiniz ev yapımı salçayı elde edebilirsiniz.

Yaz ayında çıkan domatesleri diğer mevsimlerde de tüketmek isteyenler kışlık domates nasıl kurutulur sorusunu sorar. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz tarifi ve detaylarını Domates Nasıl Kurutulur? yazısından inceleyebilirsiniz. Domates kurusu, salata ve sandviç gibi yiyeceklere oldukça yakışacak bir lezzettir.

Kışın, sofraların vazgeçilmezi olan menemeni de yaz domatesleri tadı ile yemek mümkün. Yapacağınız hazırlık ile kış boyu menemeni dilediğiniz her an taze sebzelerle yapabilirsiniz. Kışlık Menemen Nasıl Yapılır? yazısına göz atarak yapım aşamalarını ve gereken malzemeleri görebilirsiniz.

Kışın tüketmek için yapılan gıda hazırlıkları her ne kadar pratik ve lezzetli olsa da ayrıntılara dikkat edilmediğinde sağlık açısından sorunlar yaşatabilir. Diğer yandan doğru muhafaza koşulları sağlanmadığında küf ve bozulma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Sağlığınızı riske atmadan sofralarınızda yer alacak kışlık konserve ve gıdaları saklama önerileri şu şekildedir: 

  • Çürük olmayan ve yeterince olgunlaşmış ürünlerden konserve yapmalısınız. Eğer malzemeler taze değilse kısa süre içerisinde bozulur. Karaca tencere setleri ile yiyecekleri sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. Özellikle domates sosu konservelerini yarım doldurmamanız önerilir. Kavanozun boşta kalan kısmında bulunan hava, çeşitli bakterilerin üremesine sebep olabileceğinden küf oluşmasına ve konservenin kısa süre içerisinde bozulmasına neden olur. Bu yüzden kapak hizasının bir parmak kadar aşağısına kadar dolum işlemini gerçekleştirmelisiniz. 
  • Konservelerin her zaman serin, kuru, rutubetsiz ve güneş ışığı görmeyen alanlarda saklanması gerekir. Vakumlu kapağı sayesinde saklanmasını istediğiniz malzemeleri uzun süre koruyan kavanoz modellerini tercih edebilirsiniz. Uzun süre dayanmasını istediğiniz konservelerin bu püf noktasına dikkat etmelisiniz.
  • Kışlık konserveleri hazırlarken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de kapaklardır. Kavanoz kapakları hava sızıntısını engelleyerek bakteri oluşumunun önüne geçer. Bu yüzden ürün seçerken herhangi bir yerinde çizik veya delik olmamasına dikkat etmelisiniz. Dolum işleminden önce sıcak suda kaynatarak iyice temizlendiğinden emin olmalısınız. 

Kış hazırlıkları derin dondurucu kullanılarak da yapılır. Şoklama adı verilen yöntemi uygulayarak buzdolaplarında saklanması gereken ürünlerin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Bu teknik için sebze ve meyveleri önce sıcak suda birkaç dakika bekletmeniz gerekir. Daha sonra hemen soğuk suya sokarak uygun saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine koyun. Kışa hazırlık buzluk kapsamında fasulye, barbunya, bamya gibi sebzeleri şoklama yöntemini kullanarak muhafaza edebilirsiniz. 

Kışlık yiyeceklerinizi saklarken tüm ayrıntılara dikkat etmeniz gıda zehirlenmesi gibi sağlık sorunlarının önüne geçer. Diğer yandan kullanmaya başladığınız konserveleri 1-2 gün içerisinde tüketerek uzun süre bekletmemeye özen göstermelisiniz. Bu önerileri göz önünde bulundurarak yiyeceklerinizi koruyabilirsiniz. Karaca’da kışlık hazırlıklarınızı tamamlamanıza yardımcı olan birçok ürünü bulabilirsiniz. 

Kışlık Hazırlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular  

kisa hazirlik5

Konserveler Nasıl Yapılır? 
Konserveler taze meyve ve sebzelerin taze hâlleri ile saklanabilmesi için yapılır. Karışımları hazırladıktan sonra konserve için uygun olan kavanozlara sıcakken doldurun. Kapakların daha önce kullanılmamış olmasına ve doğru şekilde kapatılmış olmasına dikkat edin. 

Kışlık Hazırlıklar Hangi Ayda Yapılır? 
Turşu, salça, baharat, reçel, tarhana gibi daha birçok ürünün kışa hazırlığını yapmak için yılın yaz ayları tercih edilir. Mevsiminde yetişen taze ürünleri kış mevsiminde de tüketebilmek için bazı hazırlıklar yapılabilir. Bulunduğunuz bölgeye göre sıcaklık değerleri değişiklik gösterse de Temmuz ve Ağustos aylarından itibaren birçok kışlık hazırlık yapılmaya başlanabilir.