menemen 4

Kışlık Menemen Nasıl Yapılır?

Kışlık Menemen Tarifiyle Kışa Merhaba!

Türkiye genelinde oldukça fazla tüketilen menemen, sevilen yiyecekler arasında yer alır. Bu bakımdan da kışlık menemen nasıl yapılır gibi sorular sıkça sorulur. Yazın taze sebzelerden yaptığınız menemenin daha lezzetli olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden de yaz aylarında kışlık menemen hazırlama işlemini yapabilir ve kışın da aynı lezzete ulaşabilirsiniz. 

Kışlık menemen tarifi oldukça kolaydır. Kullanılan malzemeler genellikle benzerlik gösterse de dilerseniz farklı eklemeler yapabilirsiniz. Bu bakımdan yapılış aşamasında damak tadınıza göre esneklikler uygulayabilirsiniz. 

Kışlık Menemen Malzemeleri Nelerdir?

Kışlık menemen yapımı için gerekli olan malzemeler sınırlı sayıdadır. Evinizde bulunan malzemelerle kışlık menemen hazırlayabilirsiniz. Malzemeler 4 kişilik bir aile için uygunluk gösterir. Aynı zamanda daha fazla kişi için yapmak isterseniz malzeme miktarlarını arttırabilirsiniz. Kışlık menemen yapılışı oldukça kolaydır.

menemen 0

Kışlık Menemen

Domatesleri diğer malzemelerle birlikte tencere içerisinde pişirerek hızlı ve pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 2 saat
Toplam Süre 2 saat 15 dakika
Kategori Kahvaltı
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 177 kcal

Kışlık Menemen Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Kışlık Menemen Malzemeleri
  

  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 10 kg domates
  • 1 kg yeşil biber
  • 1 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tuz

Kışlık Menemen Nasıl Yapılır
 

  • Menemen tarifi kışlık için işe yeşil biberleri doğrayarak yağ ile pişirmekle başlayabilirsiniz.
  • Biberlerin rengi hafif döndükten sonra içerisine doğramış olduğunuz domatesleri ekleyebilirsiniz. Tava içerisine katmış olduğunuz tüm malzemeleri tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra kapağı kapatabilirsiniz.
  • Tava içerisindekiler kaynamaya başladığında ölçülere uygun olarak tuzu ekleyerek karıştırabilirsiniz. Bu aşamada kapağı açabilirsiniz.
  • Menemen suyunu çekene kadar bu şekilde kaynatmaya devam edebilirsiniz. Ortalama 2 saat gibi bir süre içerisinde hazır hâle gelir.

Video

Besin Değeri

Serving: 150gCalories: 177kcalCarbohydrates: 8.47gProtein: 8.8gSaturated Fat: 11.97gCholesterol: 196.82mgSodium: 182.48mgPotassium: 550.24mgVitamin A: 386.75IUVitamin C: 123.03mgCalcium: 71.67mgIron: 2.45mg
Etiket kışlık menemen, kışlık menemen nasıl yapılır, kışlık menemen tariifi

Genellikle 2 saat gibi bir süre yeterli olsa da ocağınızın durumuna göre farklılık gösterebilir. Bu bakımdan pişirme sırasında düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekir. 

Malzemelerin karışımı sonucunda tüm kışı geçirebileceğiniz bir tarif elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken malzemeleri doğrayarak hazır hâle getirmek olur. Özellikle domatesleri küçük küçük doğrayarak işinizi daha kolay bir hale getirebilirsiniz. 

Kışlık Menemen Saklama İpuçları 

menemen 3

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ortaya çıkan ürünü dikkatli bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Menemen soğumadan kavanoz içerisine alın ve kavanozda hava boşluğu kalmadığından emin olun. Kavanoz içerisinde hava kalması halinde bozulmalar meydana gelebilir. Kavanozu doldurduktan sonra sıkıca kapağını kapatarak ters çevirmeniz gerekir. 

Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra kavanozları serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Dilerseniz kışlık menemenlik konserve şeklinde de yapabilirsiniz. Serin bir yerde tutmanız bozulmaması için önemlidir. 

Dondurucuda menemen nasıl saklanır gibi sorular da aklınıza gelebilir. Dondurucuda muhafaza etmek isterseniz, tek yapmanız gereken karışımı buzdolabı poşetlerine koymaktır. Özellikle küçük miktarlarda ayrı poşetlerde saklayabilir ve ihtiyaç hâlinde tek tek kullanabilirsiniz. 

Kışlık Menemen Püf Noktaları Nelerdir?

Kışlık menemen püf noktalarına dikkat ederek daha kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Özellikle domateslerin çekirdeklerini ayırmanız gerekir. Bu şekilde domateslerin ekşiliği gider. Domateslerin ekşi olması menemenin tadını oldukça değiştireceği için bu adımı uygulamanız önerilir. 

Sofranız için Menemen Sunum Önerileri 

menemen 1

Kışlık menemen tarifleri ile lezzetli bir menemen yaptıktan sonra güzel bir şekilde sunabilirsiniz. Bu noktada pek çok farklı şekilde sunum yapmanız mümkündür. Kahvaltılarda şık tasarımlara sahip kayık tabaklar içerisinde servis edebilirsiniz. 

Aynı zamanda sabah çaycı içerisinde çay yaparak el emeğiniz olan menemeni  yiyebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında farklı lezzetler denemek isteyenler için birebirdir. 

Dilerseniz menemen üzerine birkaç dal yeşillik koyabilir ve güzel bir şekilde sunabilirsiniz.  

Aynı zamanda kurutulmuş biber kızartarak menemenin üzerine koyabilir ve güzel bir sunum elde edebilirsiniz. Birbirinden farklı kayık tabak seçeneklerine Karaca üzerinden ulaşabilir ve avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.