blog gorselleri 1 1 1024x576 1

Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

blog gorselleri 1 1 1024x576 1 1

Kış hazırlıkları başladı. Şimdi yazın en sevilen, taptaze meyve ve sebzelerini kavanozlara saklayarak kışa stoklama zamanı. Yazımızın konusu ise kışa hazırlık evresinde yapılan tüm ev yapımı ürünler arasında en çok tercih edilen domates salçası! Yaz domateslerinden yapılan mis gibi bir ev yapımı salça için eminim hepiniz heyecanlısınız. O zaman sizi daha fazla bekletmeden hemen konuya girelim. İşte karşınızda ev yapımı domates salçası tarifi:

Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

Yaz domatesinin mis gibi kokusunu, enfes tadını salçaya dönüştürmek için öncelikle seçtiğiniz domateslerin türüne dikkat etmelisiniz. Armut ya da yumurta şeklindeki küçük ve etli domatesler, salça yapmak için oldukça ideal.

Malzemeler:

  • 10 kg etli domates
  • 100 gr kaya tuzu
  • Zeytinyağı

Evde Kolay Domates Salçası Tarifi

  • İlk olarak 2 derin tencere çıkarın ve birine kaynar su, diğerine de buzlu su ekleyin.
  • Domatesleri güzelce yıkayıp, saplarını temizledikten sonra çizikler atarak, içerisinde kaynar su bulunan tencere atın ve 15-20 saniye kadar bekletin. Ardından domatesleri alıp, buzlu su doldurduğunuz diğer tencerenin içine atıp burada da 20-25 saniye kadar şoklayın.
  • Şoklanan domatesleri kesme tahtasına alarak kabuklarını soyun ve dörde bölerek doğrayın. Doğradığınız domateslerin iç kısmını çekirdeklerinden arınacak şekilde keserek çıkarın.
  • Çekirdeklerinden temizlenen domatesleri Karaca Mastermaid Power Multifunctional Mutfak Robotu’ndan geçirin.
  • Mastermaid’den geçirdiğiniz domatesleri tencereye alarak üzerine tuzunu ekleyin ve kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar kaynatın. Bu işlemi yaparken tahta kaşıkla ara ara domatesleri karıştırmayı unutmayın.
  • Kaynattığınız domatesler suyunu çekip, yoğun bir kıvam aldığında, kavanozlarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Salçanızı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra direkt güneş ışığı almayan bir yere ters çevirerek dizin.
  • Salçalı kavanozlarınızı bu şekilde 1 gece bekletmelisiniz. Ardından salçanızı serin ve güneş almayan bir yerde dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.

Not: Kullandığınız salçalarınızı kapağını açtıktan sonra üzerine zeytinyağı ekleyerek buzdolabında saklamaya devam edin.

Domates salçası tarifini videolu izlemek için hemen tıklayın!

Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

10 Kilo Domatesten Kaç Kilo Salça Çıkar?

Kullanacağınız domateslerin etli olmasına, büyüklüğüne ve sululuğuna göre çıkacak salça miktarı değişkenlik gösterir. Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.

Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

Domates Salçası Kaynatmanın Püf Noktaları

Evde salça yapmak zahmetli gibi görünse de aslında hem eğlenceli hem de çok sağlıklıdır. Üstelik organik domatesin tadını kışın bulmak ne yazık ki pek mümkün değil. O yüzden yaz domatesinin o enfes tadını kavanozda saklamak en güzeli. Gelin salça yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedelim ve ev yapımı salçanızı daha da enfes hale dönüştürelim:

  • Salçanızı kaynatırken mutlaka tahta kaşıkla karıştırın. Çünkü metal kaşık salçanızın sulanmasına, hatta küflenmesine neden olacaktır.
  • Salçayı kaynattığınızda yoğunlaşan kıvamı nedeniyle etrafa sıçrayabilir. Bu nedenle tedbir almalısınız.
  • Salçada kaya tuzu kullanın. Çünkü iyotlu tuz salçanın sulanmasına sebep olur. Üstelik uzun süreli saklama koşullarının oluşabilmesi için kaya tuzu daha etkilidir.
  • Sakladığınız salçanızı kullandıktan sonra mutlaka üzerini zeytinyağı ile kaplamalısınız. Böylece salçanızın bozulmasını engellersiniz.
  • Salçanızı yazın son zamanlarında yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü domatesin en lezzetli olduğu zamanlar bu zamanlardır. Böylece salçanız çok daha enfes bir tada kavuşabilir.
Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

Karaca Kışa Hazırlık Ürünlerini Keşfedin!

Lezzetli domates salçası tarifini uygularken, salça yapmanın püf noktalarını bilmek kadar kullanılan malzemelerin kalitesi ve işlevi de önemlidir. Karaca kışa hazırlık kategorimizi inceleyerek, mutfakta işinizi kolaylaştıracak mükemmel ürünlerle tanışabilir, domates salçanızı çok daha pratik şekilde hazırlayabilirsiniz

Enfes Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi

Karaca kışa hazırlık sürecimizi takip etmek ve enfes tarifler öğrenmek için hemen buraya göz atın!