domates sosu

Kışlık Domates Sosu Tarifi

Yaz aylarının en popüler aktivitelerinden biri kış dönemi için konserveler hazırlamaktır. Böylece kışın yetişmeyen sebze ve meyvelere daha kolay erişebilme şansı yakalarsınız. Domates de hem kahvaltılarda hem de birçok ana yemek türünde sıklıkla kullanıldığı için konserve hazırlıklarında ön plana çıkar. Dolayısıyla kışlık domates sosu nasıl yapılır sorusu her yaz sonu mutfak gündemindeki başlıca konular arasındadır.

Sizler de kolay kışlık domates yapımı tarifi almak istiyorsanız bu içerikten yararlanabilirsiniz. Karaca’da bulunan mutfak grubu ürünleriyle tarifinizi oldukça kolay bir şekilde hazır hâle getirmeniz mümkün. Hazırlayacağınız sosu yemeklerinize ilâve ederek ya da meze olarak tüketebilirsiniz. 

domates sosu3

Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Yaz dönemi sona erdikten sonra da lezzetli yemekler tüketmeye devam etmek istiyorsanız kışlık domates konservesi nasıl yapılır sorusunun yanıtı işinize yarayabilir. Bu tarifi uygulayabilmek için öncelikle ihtiyaç duyacağınız kadar kavanoz edinmiş olmanız gerekir. Tarifle 5 orta boy kavanoz sos elde edebilirsiniz. Eğer daha farklı miktarda sos yapmak istiyorsanız tarifteki ölçüleri aynı oranda artırabilir ya da azaltabilirsiniz. 

domates sosu2

Kışlık Domates Sosu

Yalnızca domates, sıvı yağ ve sarımsak gibi ana malzemelerle hazırlanan bu kışlık domates sosu tarifi sayesinde kış boyunca farklı şekillerde kullanabileceğiniz lezzetli bir sos elde edebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 1 saat 29 dakika
Toplam Süre 1 saat 59 dakika
Kategori Meze
Mutfak Akdeniz Mutfağı
Porsiyon 6
Kalori 16 kcal

Kışlık Domates Sosu Malzemeleri
  

  • 5 kilogram domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak tercihe bağlı
  • 1 tatlı kaşığı kekik tercihe bağlı

Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır
 

  • Kışlık domates konserve yapımına başlamadan önce sosu dolduracağınız kavanozlarınızı sterilize etmeniz gerekir. Bunun için kaynar suda bekletme ya da sirkeli su ile durulama yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
  • Kavanozlarınızı ve diğer hazırlık gereçlerinizi sterilize ettikten sonra kabuklarını soyacak ile ayırarak kışlık domates yapımı işlemlerine başlayabilirsiniz.
  • Kabuklarını soyduktan sonra çok büyük parçalar olmayacak şekilde kesme tahtası üzerinde küp küp doğrayın. Eğer daha pratik olacağını düşünüyorsanız bir rende yardımıyla da hazırlayabilirsiniz.
  • Malzemeleriniz için ideal boyutta olan tencerelerinizden birini seçerek orta ateşte yanan bir ocağa yerleştiriniz.
  • Kısık ateşteki tencerenize domatesi ilâve edin.
  • Yüksek ateşe maruz kalmadan ortalama yarım saat sonra kaynama başlayacaktır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra tuzunuzu ve tercih ettiğiniz diğer baharatları da ekleyerek bir miktar karıştırın.
  • Bu şekilde de yaklaşık yarım saat kadar kaynadıktan sonra zeytinyağı ilâve edin.
  • Tüm malzemeleri ekledikten sonra yarım saat kadar daha pişirmeye devam edin. Eğer sosunuzun daha yoğun bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız pişirme sürecini uzatabilirsiniz.
  • Sosu pişirmeyi sona erdirdikten sonra henüz soğumadan kavanozlara aktarın.
  • Kavanozların kapaklarını sıkıca ve doğru şekilde kapattığınızdan emin olduktan sonra temiz bir mutfak bezinin üzerine dizin.
  • Soslarınızın üzerine de yine başka bir mutfak bezi ya da havlu örterek iyice sarın. Kavanozların bu hâlde yaklaşık bir gün kadar beklemesi gerekir.
  • Kavanozların kapakları içeri doğru çökmüş ise vakumlama işlemi sona ermiştir. Böylece onları istediğiniz kışlık domates saklama alanına yerleştirebilirsiniz.
  • Eğer vakumlama aşamasında kavanozlardan herhangi birinde sızıntı sorunu yaşarsanız o kavanozdaki sosu tekrar kaynatıp yeniden kışlık domates sosu konservesi hazırlayabilirsiniz.

Video

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 16kcalCarbohydrates: 2.25gProtein: 0.98gFat: 0.22gSodium: 204mgPotassium: 224mgFiber: 1.04gVitamin A: 74IUVitamin C: 6.22mgCalcium: 13mgIron: 0.37mg
Etiket kışlık domates sosu

Kışlık Domates Sos Konservesi Yapmanın Püf Noktaları

Kışlık domates nasıl yapılır konusuyla ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki püf noktaları uygulayabilirsiniz

  • Eğer soyma işlemini daha kolay bir şekilde yapmak istiyorsanız keskin bir bıçak ile alt bölgesine artı şeklinde çizik atabilirsiniz. Ardından sıcak suda 3-4 dakika bekletip sonrasında kolaylıkla soyabilirsiniz. Ayrıca Karaca soyacak çeşitleriyle de bu işlemi pratik bir şekilde yapmanız mümkün.
  • Soyma işlemi sırasında kesme tahtası kullanabilirsiniz
  • Sosu kavanozlara yerleştirirken sıcak olduklarından emin olmalısınız. Soğumuş sos kavanoza girdikten sonra vakumlama işlemi gerçekleşmez. Bu nedenle konserve etkisi de oluşmaz.
  • Kavanozları bekletirken serin bir ortamda muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz.
  • Başta kavanoz olmak üzere hazırlık gereçleri için de  kapsamlı bir temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Böylece yiyeceklerinizi steril bir ortamda sakladığınızdan emin olabilirsiniz.
  • Pişirme işlemine başlamadan önce tencere tabanını kısık ateşte biraz ısıtabilirsiniz. Ardından Karaca pişirme grubu ürünlerinize karışımı ekleyerek işlemi hızlandırabilirsiniz.

Eğer yukarıdaki püf noktaları da uygularsanız hemen hemen herkesin damak tadına hitap edecek lezzete sahip soslar hazırlayabilirsiniz.

Sıklıkla merak edilen bir diğer konu da kışlık domates nasıl saklanır sorusudur. Soslarınızı saklarken kavanozlardan yararlanmanız pişirme süreçlerinde de sizlere kolaylık sağlar. Bunun sebebi kullanacağınız zaman yeniden soyma, doğrama vb. işlemlerle uğraşmak zorunda kalmayacak olmanızdır. Ayrıca kışlık domates sosu buzdolabı poşetinde de saklanabilir. Buna ek olarak sebzeleri bütün olarak dondurucuda saklamayı da düşünebilirsiniz.

domates sosu4

Kışlık Domates Sos Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kışlık Domates Ne Zaman Yapılır?
Kışlık domates konservesi
hazırlığı yaparken bol miktarda malzemeye ihtiyaç duyarsınız. Bunun için sebzenin en bol olduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını tercih edebilirsiniz.

Kışlık Domates Hangi Domatesten Yapılır?
Her ne kadar konserve yapımında spesifik olarak tercih edilmesi gereken bir tür bulunmasa da bazıları diğerlerinden daha lezzetli olabilir. Bu noktada birçok kişi kışlık domates sosu için tarla domatesi, pembe ya da Linda domates tercih eder. Ancak erişebildiğiniz diğer herhangi bir türle de konserveleri hazırlayabilirsiniz. Ayrıca Karaca’da acılı seçeneği de bulunan domates soslarını inceleyebilir; pilav, makarna, kızartma gibi tariflerde veya dip sos olarak kullanabilirsiniz.