vitamin c

C Vitamini Nelerde Var? C Vitamini Faydaları

C Vitamini Nelerde Var? C Vitamini Faydaları

İnsan vücudu, yaşamı boyunca çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar. Bunlar bireylerin daha sağlıklı ve dinç bir şekilde hareket etmelerine de yardımcı olur. Çeşitli hastalıklardan koruyan ve vücuda gerekli direnci veren C vitamini nelerde var sorusunun bu noktada aklınıza gelmesi doğaldır. Bunun cevabı ise oldukça basittir.

Doğal olarak yetişen pek çok sebze ve meyvenin içerisinde bulunan C vitamini, insan vücuduna sağladığı yararlar sebebiyle yeterli miktarda tüketilmelidir. Portakal, limon, greyfurt gibi narenciye ürünlerinin yanında roka, maydanoz ve marul gibi yeşilliklerde de bol miktarda bulunur.

Çeşitli tabletlerde, takviyelerde ve doğal sebze meyvelerde bulabileceğiniz bu vitamini hem vücut hem de cilt sağlığınız için düzenli olarak tüketmelisiniz. C vitamini faydaları, tüketim çeşitleri ve çok daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.

vitamin c4

C Vitamini Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Karbonhidratların en küçük birimi monosakkaritlerin bir çeşidi olan C vitamini, bir diğer adıyla askorbik asit olarak da bilinir. Monosakkarit asitlerin genel özelliğinden farklı olarak damakta ekşi bir tat bırakan bu besin, vücuttaki hücreleri koruyan güçlü bir antioksidan görevi yapar.

Suda çözünen bu faydalı vitamin, insan vücudu tarafından üretilemez. Bu sebeple günlük C vitamini ihtiyacı dışarıdan alacağınız besinler yoluyla karşılanır. Askorbik asidi almanın en sağlıklı yolu sebze ve meyvelerdir. Bunun dışında doktor ve uzman önerisiyle eczanelerden bulabileceğiniz takviye gıdaları ve vitamin tabletlerini değerlendirebilirsiniz.

Vücudun ihtiyaç duyduğu takviye ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişim gösterebilir. Özellikle kadınlarda gebelik ve emzirme dönemlerinde, ihtiyaç duyulan oran artabilir. Bu sebeple C vitamini ne zaman alınmalı diye düşünebilirsiniz. İhtiyaç duyulan takviye miktarı, uzman bir doktorun kontrolüyle belirlenmelidir.

Doktorunuzun tavsiyesiyle alacağınız C vitamini takviyeleri, çeşitli formlarda bulunabilir. Kapsüller, suda eriyen veya çiğnenebilir tabletler bunlar arasında yer alır. Günlük olarak alınan takviyeler, belirlenen dozlarda kullanılmalıdır.

Sağlık için oldukça önemli olan bu gıdayı, günlük olarak tüketilen yiyeceklerin içerisine dahil edebilirsiniz. C vitamini içeren meyveler ile yapacağınız smoothie, tatlı, granola, taze meyve suyu gibi tarifler sayesinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu takviyeyi karşılayabilirsiniz.

Gıda sektöründe son derece yaygın olarak kullanılan bu takviyeler sıklıkla portakal, greyfurt, limon, maydanoz, kivi ve çilek gibi besinlerden alınır. Dengeli ve düzenli beslenmenin temelinde yer alan askorbik asit, günlük olarak tavsiye edilen doz kadar tüketilmelidir. C vitaminini alacağınız gıdalarda aşağıdaki tüketim alışkanlıklarına dikkat etmeniz önerilir:

  • Meyvelerin kabukları bu açıdan oldukça zengindir. Dolayısıyla mümkün oldukça meyveleri kabuklu tüketmeniz önerilir. 
  • Soyularak tüketilecek olan meyve ve sebzeler için metal mutfak gereçleri tercih edilebilir.
  • Kullanılacak her türlü gıda taze olmalı ve bekletilmemelidir.
  • Salatalar, sosla birlikte tüketildiğinde vitamin oranı azalabilir. Çeşitli karışımlar yerine yalnızca limon ve zeytinyağı tercih edilebilir.
  • Çiğ tüketilemeyecek sebzeler, bazı pişme koşullarında sahip olduğu vitamini kaybedebilir. Bu gıdaları mümkün olduğunca buharda pişirmek gerekir.

Elektrikli içecek hazırlama ürünleri ve C vitamini içeren besinler kullanarak kendi tariflerinizi yaratabilirsiniz. Ayrıca Karaca sağlıklı atıştırmalıklar kategorisinde bu ihtiyacınızı giderecek lezzetli gıdalar da edinebilirsiniz.

vitamin c6

C Vitamini Faydaları Nelerdir?

Kozmetik ve gıda gibi çeşitli sektörlerde oldukça yaygın şekilde kullanılan bu vitamin, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. C vitamini neye iyi gelir sorusuna yanıt olarak genel anlamda şu alanlar sayılabilir:

  • Kalp ve damar sağlığı
  • Cilt sağlığı
  • Ağız sağlığı

C vitamini birçok alanda insan vücudu için yararlı etkileri ile bilinir. Bağışıklık sistemi başta olmak üzere her türlü hücreyi yenileyerek zararlı toksinlere karşı direnci arttırır. Sağlığa pek çok faydası olan bu asidi doğal gıda takviyeleri yardımıyla da alabilirsiniz.

C vitamini meyveler yoluyla tüketildiğinde, yabancı patojenlere karşı savunma görevi yapan doku ve hücreleri güçlendirir. Bu da bağışıklık sistemini desteklemek anlamına gelir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemenin en etkili yollarından biri de C vitamini almaktır. Serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyan bu asit, antioksidan özelliği göstererek vücuttaki doku ve hücreleri korur.

Askorbik asit aynı zamanda sigara içen bireylerin vücudunda oluşan hasarın en aza indirgenmesini sağlar. Sigara kullanan bireyler, kullanmayanlara göre daha düşük vitamin seviyesine sahip olabilir. Bu nedenle düzenli olarak takviye almak vücudun ihtiyaç duyduğu direnci geri kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca tütün dumanının ortaya çıkardığı zararları azaltmaya destek olabilir.

Bu askorbik asit kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır ve cilt sağlığı açısından büyük bir önem taşır. Cildin hem alt hem de üst tabakasında yer aldığından, düzenli olarak takviye edilmesi gerekir. C vitamini cilde faydaları, UV ışınları ve diğer dış etmenlerin cilt bariyeri üzerinde hasar oluşturmasını engellemeye yöneliktir. Sağlıklı ve canlı bir cilt görünümü için önemli olan kolajen üretimi de yine askorbik asidin, vücutta yeterli miktarda bulunmasıyla desteklenir.

vitamin c2

Etkileri oldukça fazla olduğundan C vitamini cilde nasıl uygulanır diye merak edebilirsiniz. Bunu yapmanın çeşitli yolları bulunur. Serumlar ve kremler son dönemlerde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak bu seçenek doktor ve eczacıların tavsiyesi ile değerlendirilmelidir.

Cilde uygulamanın bir başka yolu da doğal içecek karışımları olabilir. Nitekim C vitamini yüze faydaları ile de bilinen bir asittir. Narenciye sıkacağı çeşitlerini kullanarak portakal suları, greyfurt ve limon karışımları yapabilir, böylelikle cildinizin ihtiyaç duyduğu takviyeyi alabilirsiniz.

Cilt için fazlasıyla yararlı olan kolajen, ağız bakımında da ihtiyaç duyulan bir protein çeşididir. Kolajen üretiminin en büyük destekçilerinden olan C vitamini, yeterli düzeyde tüketildiğinde diş ve diş eti sağlığını güçlendirir.

Bu askorbik asit, vücutta meydana gelen yaralanmaların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Kızarıklık, tahriş ve şişlik gibi cilt sorunları, düzenli kullanımı sonucunda giderilebilir. Bunun için hem serum çeşitleri hem de vitamin içerikli yiyecekler tercih edilebilir.

Ağız, cilt, kalp ve damar sağlığının yanında diğer C vitamini faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Demir emilimine yardımcı olur.
  • E vitaminin vücutta kullanılmasında görev yapar.
  • Vücudun enerji metabolizmasını güçlendirir.
  • Yorgunluk ve bitkinlik gibi şikayetlerin giderilmesinde takviye edici gıda olarak kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren etkili bir antioksidandır.
  • Hücreleri yenileyerek cilt bariyerini güçlendirir. Işıltılı, sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırır.
  • Kas, kıkırdak ve kemik dokularının oluşmasını destekler.

Bedeninize ve ruhunuza iyi bakmak istiyorsanız öncelikle metabolizmanızın ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli oranda almaya özen göstermeniz gerekir. Vücuda birçok faydası bulunan ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bu asidi, dengeli beslenme ile karşılamak mümkündür. Karaca’da bulunan smoothie blender çeşitlerini kullanarak ihtiyacınız olan sağlıklı besin tüketimini sağlayabilirsiniz. Beslenmenizi kuru meyveler ile destekleyerek kahvaltı ve ara öğün olarak da yararlanabilirsiniz.

vitamin c5

C Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Günlük beslenmesinde ve aldığı gıdalarda, dengeli bir tüketim sağlayamayan kişiler zaman içerisinde çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir. Alkol, sigara kullanımı ve yeme bozukluğunun da etkilediği C vitamini eksikliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Askorbik asit, kolajen üretiminde etkili olduğu için vücuda yeterli miktarda alınmadığında cilt problemleri görülebilir.
  • Saç dökülmesi başlayabilir.
  • Mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikayetler artabilir.
  • Yorgunluk ve bitkinlik gibi sorunlar başlayabilir.
  • Demir eksikliği oluşur.
  • Bağışıklık sistemi zayıflar. Hastalanma hızı artabilir.
  • Diş etlerinde kızarıklık, kanama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Kas ve eklem ağrıları olabilir.

Askorbik asidin düzenli bir şekilde alınmadığı durumlarda bu belirtilerin bir veya birkaçının gerçekleşmesi oldukça normaldir. Bunun önüne geçmek için sebze meyve tüketimini artırarak yeterli takviyeler alınmalıdır. Vitamin eksikliğini gidermeye yardımcı olacak karışımları katı meyve sıkacağı kullanarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.  

vitamin c7

C Vitamini Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Neredeyse her vitaminde olduğu gibi C vitamini kullanmanın da çeşitli kuralları vardır. Vücutta oluşabilecek etkileri ve zararlı reaksiyonları önlemek, vitamini yalnızca faydalı olacak şekilde almak için doktor ve diyetisyen önerilerine uygun olarak tüketmeye özen gösterilmelidir. C vitamini kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Alınan askorbik asit takviyeleri idrar söktürücü etkiye sahip olabilir. Bu sebeple sıklıkla sıvı tüketmeye özen gösterilmesi gerekir.
  • Bu asit, vücutta emilen demir miktarını artırdığından kan değerlerinde yüksek demir bulunanlar takviye miktarında dikkatli olmalıdır.
  • Gebelik, böbrek hastalığı gibi özel durumlarda vücudun ihtiyacı değişebilir. Takviyeler, mutlaka doktor kontrolleri eşliğinde alınmalıdır.
  • Günlük olarak tüketilmesi gereken miktar yine doktor ve diyetisyen kontrolüyle belirlenmelidir. Fazla tüketildiğinde bazı rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde, kullanılan ilaçların etkileşimi önemlidir. Birlikte alınacak ilaçlarla uygun doz ayarlaması yapılmalıdır.

C vitamini en çok nelerde var sorusuna yanıt olarak greyfurt, portakal, limon, maydanoz gibi sebze ve meyveleri saymak mümkündür. Bu gıdaları sıklıkla tüketmek doğal yollardan takviye almanızı sağlar.

Askorbik asidi, belirli birkaç duruma dikkat ederek kullanmak sağlığınız için daha faydalıdır. C vitamini olan meyveler ve sebzelerden alacağınız vitaminler içinse her zaman taze ve doğal seçeneklere yönelmeniz tavsiye edilir. Meyvelik ürünleriyle bir arada tutabileceğiniz gıdalarınızı ihtiyaç duyduğunuzda kolayca tüketebilirsiniz. Ayrıca şık ve kullanışlı mutfak gereçleri ile sevdiklerinize sunmanızda da mümkün.

C Vitamini Hakkında Yanlış Bilinenler

Sağlık açısından oldukça önemli olan C vitaminini kullanırken, genel geçer pek çok bilgi doğru olarak kabul edilir. Buna rağmen insanların kabul ettiği veya dikkat etmediği çoğu durum askorbik asidin kullanımı açısından yanlış olabilir. Doğru ve faydalı bir şekilde kullanabilmek için bazı noktaları bilmeniz gerekir.

Askorbik asit, suda eriyen bir vitamin türü olduğundan sindirildikten sonra vücuttan dışarıya atılır. Bu nedenle yalnızca bir gün almak yeterli değildir. Düzenli olarak takviye edilmesi gerekir. Kadın ve erkeklerde alınması gereken miktarlar değişebilir. Günlük tüketeceğiniz portakal ve kivi gibi besinlerin yardımıyla bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Küçük ev aletleri kategorisinde yer alan ürünler ile meyvelerinizi içeceğe dönüştürebilir ve bu şekilde kolaylıkla tüketebilirsiniz.

C vitamini hangi besinlerde bulunur diye sorulduğunda bu soruya genellikle portakal cevabı verilir. Portakal, çok büyük bir vitamin deposu olsa da birçok sebze de askorbik asit açısından en az onun kadar zengindir. Brokoli, bürüksel lahanası, karnabahar, çilek, yeşil biber ve kırmızı biberle de gerekli takviyeyi sağlayabilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınızı yalnızca meyvelerle karşılamak zorunda kalmazsınız. 

Kozmetik sektöründe kullanılan serumların, içerisindeki oran arttıkça faydasının da aynı oranda arttığı düşünülür. Bu bilgi yanlıştır. C vitamini serumunun faydaları, içerikte doğru oranda yer almasına ve kullanıcıların istikrarına bağlıdır.

Askorbik asit serumlarının yalnızca gece kullanılması gerektiği düşünülür. Bu bilgi ise kısmi olarak doğru, kısmi olarak yanlıştır. Askorbik asit, oksitlenmeye meyilli olduğundan gündüz saatlerinde kullanıldığında güneş koruyucunun altına uygulanmalıdır. Sabahları kullanabileceğiniz farklı serumlar bulunuyorsa o zaman C vitaminini akşam tercih edebilirsiniz.

vitamin c3