kahve 2 1024x576 1

Kahve Nasıl Saklanır?

Kahve günlük hayatımızın neredeyse vazgeçilmez bir parçası. Günün çeşitli öğünlerinin en güzel tamamlayıcılardan biri. Bu nedenle de hangi kahve iyidir, kahve neyle içilir gibi pek çok soru da zaman zaman karşımıza çıkan sorulardan. Bunlardan bir tanesi de kahvenin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için nasıl saklanması gerektiği. Peki, kahve bozulur mu? Nasıl saklanır?

Kahve de diğer tüm gıdalar gibi kuru yerlerde, nemden olabildiğince uzak tutularak saklanmalıdır. Yüksek veya düşük sıcaklık, kahvenin aromasını yitirmesine ve hatta bozulmasına neden olabileceği için oda sıcaklığından biraz yüksek bir sıcaklıkta, serin bir yerde saklanmalıdır.

Bununla birlikte kahvenizi uzun süre taze tutmak için aklınızda tutabileceğiniz birkaç ipucu şöyle sıralanabilir:

1. Hava geçirmez bir kapta saklayın.

2. Isı ve ışıktan uzak tutun.

3. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.

kahve 2

Kahve Bozulur mu?

Kahve çekirdeklerinizi saklamanın bir yolunu arıyorsanız, bir kahve saklama kabı kullanmayı da düşünebilirsiniz. Bu kaplar, kahvenizi serin ve kuru bir şekilde muhafaza eder. Aldığınız kahveyi uzun süre taze şekilde ve aromasını kaybetmeden kahve bozulur mu diye düşünmeden kullanma şansınız olur. 

Kahvenin tazeliğini, aromasını yitirmesinin en yaygın nedenlerinden biri nemdir. Nem engellendiği sürece kahvenin bozulması yani tadını ve aromasını kaybetmesi önlenebilir. Bu süreçte kahve doğru şekilde saklanmalıdır. Örneğin filtre kahve ve Türk kahvesinin birbirinden farklı şekillerde muhafaza edilmesi gerekebilir. Yine de çoğu kahve genel anlamda birkaç basit kuralla rahatlıkla taze tutulabilir.

kahve 1

Filtre Kahve Nasıl Saklanır?

Çoğu kahve tiryakisi gibiyseniz, muhtemelen filtre kahvenizi ulaşılması kolay bir kapta saklıyorsunuzdur. Ancak ya uygun bir kabınız yoksa? Böyle bir durumda filtre kahvenizi saklamanın dört yolu şu şekilde sıralanabilir:

1. Kahvenizi hava geçirmeyecek bir yerde saklayın. Hava geçirmez bir kavanoz veya plastik torba gibi kapalı bir kabınız varsa, filtre kahvenizi bunun içinde saklayabilirsiniz. Kahvenin bayatlamaması için kabın sıkıca kapatılabildiğinden olduğundan emin olun.

2. Buzdolabında saklayın. Buzdolabınızın içerisinde soğuk eşliğinde yine hava geçirmeyen bir kap içerisinde filtre kahvenizi rahatlıkla saklayabilirsiniz. Böylece kahvenizin tazeliğini uzun süre koruyabilirsiniz. 

3. Kahveniz için özel bir termos edinin. Buzdolabınızda yer yoksa veya kavanozlarınız doluysa filtre kahvenizi termosta da saklayabilirsiniz. Kahvenin bayatlamaması için termosun hava geçirmez olduğundan emin olmanız yeterli olacaktır.

4. Kağıt bir torbada. Eğer başka seçeneğiniz yoksa filtre kahvenizi kese kağıdında saklayabilirsiniz. Kahvenin bayatlamaması için kese kağıdının ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun.

kahve 2 1024x576 1

Türk Kahvesi Nasıl Saklanır?

Türk kahvesi en çok tüketilen kahve türlerinden bir diğeridir. Bu nedenle “Türk kahvesi bozulur mu?” sorusu da akla gelebilir. Bu çok sevilen kahvenin uzun süre boyunca taze tutulabilmesi için dikkat edilebilecek birkaç nokta bulunur. Türk kahvesini nasıl saklayacağınıza dair ipuçları kısaca şöyle sıralanabilir:

1. Türk kahvenizin taze olduğundan emin olun. Kahveniz bir süredir aynı yerde bekliyorsa lezzeti kaybolmaya başlayacaktır.

2. Kahvenizin hava geçirmediğinden emin olduğunuz bir kapta saklayın.

3. Kahvenizi serin bir bölgede tutun. Sıcak veya nemli bölgelerde kalan kahvenin lezzeti ve aroması dağılmaya başlayacaktır.

4. Türk kahvenizi taze olarak servis edin. Çok uzun süre bekletilirse aromasını kaybedebilir. Bu nedenle kahvenizi aldıktan kısa süre sonra tüketmeniz her zaman taze kahve deneyimi yaşayabilmeniz için dikkat edebileceğiniz oldukça önemli bir etkendir. 

Kahve Buzdolabında Saklanır Mı?

“Kahve bozulur mu?” sorusu için düşünülebilecek çözümlerden bir diğeri de buzdolabı kullanımı. Evet, kahve buzdolabında saklanabilir. Sadece bu süreçte kahvenizi yeteri kadar soğuk ve taze tuttuğunuzdan emin olun. Böylece kahvenizi uzun süre boyunca tüketme şansı elde edebilir ve her seferinde keyfini rahatlıkla sürebilirsiniz.