carsaflar kac derecede yikanir v2

Renkli ve Beyaz Çarşaflar Kaç Derecede Yıkanır?

Yatak odanız her daim temiz ve hijyenik bir alan olmalıdır. Birçok insan günde 7 ila 9 saatini yatak odasında geçirir. Hatta birçok insan oturma odasından çok yatağında vakit geçirmekten hoşlanır. Buna karşın yatak odasının hijyenini unutmak oldukça kolaydır. Yorucu bir günün sonunda yatağa girip, uykuya dalmak istersiniz. Sağlıklı bir şekilde dinlenmeniz için ise çarşaflarınızın temiz olduğundan emin olmanız gerekir.

Ev temizliği yaparken en çok gözden kaçan kısımlardan biri, çarşafların doğru yıkanmasıdır. Çarşaflarınızın ve nevresimlerinizin hijyen açısından üst düzeyde olması için bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Bu faktörlerin başında ise, yıkanma dereceleri vardır. Peki, çarşaf ve nevresim kaç derecede yıkanır? Gelin bu soru genelinde merak edilen tüm detaylara mercek tutalım… 

10

Çarşaflar Kaç Derecede Yıkanır?

Her gece 7 ila 9 saatinizi yatakta geçirdiğinizi düşünürseniz, bu haftada 50 ila 60 saat civarında vakti yatağınızda geçirdiğinizi gösterir. Yorganlar, nevresimler ve çarşaflarla doğrudan temas halinde olduğunuz bu sürede çok fazla mikroorganizma birikimi yaşanacaktır. Bu sebeple çamaşır makinesinde 30 derecede yapacağınız bir yıkama yetersiz olacaktır.

Otuz derecelik bir yıkama, bir gün boyunca giydiğiniz tişörtünüz için yeterli olsa da, çarşaflarınızdaki mikroorganizmaları öldürmek için yeterli değildir. Çarşaflar kaç derecede yıkanır sorusu ise renkler, desenler ve kirlilik durumuyla doğrudan alakalıdır.

Çarşaflar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusuna iki farklı cevap vermek mümkündür. Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir. Bunun üzerindeki sıcaklıklar çarşaflara zarar verecektir. 

carsaflar kac derecede yikanir v2

Renkli Çarşaflar Nasıl Yıkanır?

Nevresim takımı kaç derecede yıkanır sorusunun en önemli detayı, çarşafların renkleridir. Beyaz ve açık renkli çarşafların yıkanma dereceleri ve biçimleri, koyu renklilere oranla farklılık gösterir.

Öncelikle hem renkli çarşaflarda hem de beyaz çarşaflarda yıkanma sıklığı benzerdir. Genel bir kural olarak, çarşaflarınızı 7 gece uykusunda bir yıkamanız gerekir. Çarşaflarınızı başka ürünlerle çamaşır makinesine atmamaya çalışmalısınız. Peki, renkli çarşaflar kaç derecede yıkanır?

Renkli ve desenli çarşaflarınızı 40 derecede yıkayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıklarda yapılan yıkamalar, nevresim takımlarındaki renklerin ve desenlerin solmasına yol açar. Yoğun kirlilik durumlarında 60 derecede kullanılabilir.

Buna karşın mümkün mertebe yüksek dereceler tercih edilmemelidir. Eğer çarşafınızda leke varsa, bu leke lokal olarak su ile çıkarılmaya çalışılmalıdır. Leke çıktıktan sonra renkli çarşaflarınızı 40 derecede ve 600 devirde yıkayabilirsiniz. 

Beyaz Çarşaflar Nasıl Yıkanır?

Renkli çarşafların nasıl yıkandığı sorusuna cevap verdiğimize göre, beyaz çarşaflar nasıl yıkanır sorusuna geçebiliriz. Aslında bu sorunun cevabı da renkli çarşaflarda olduğu gibidir. Beyaz çarşaflarınızı 40 derecede yıkamanız yeterli olacaktır. Renklilere oranla beyaz çarşaflar çok daha fazla kir ve leke gösterebilir. Beyaz çarşafları 60 derecede de yıkayabilirsiniz. Buna karşın mümkün olduğunca bu dereceyi tercih etmemelisiniz.

Hem beyaz hem de renkli çarşaflarınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken detaylardan biri, yüksek sıkma programlarını kullanmamanızdır. Nevresim takımları çok kolay kuruyan ürünlerdir. Hafif bir sıkma programı hem buruşmaları engeller hem de yumuşak kalmalarını sağlar.

Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz. Daha yüksek programlar bu narin ürünlere zarar verecek ve deforme olmalarına yol açacaktır.

Çarşaflar, günlük yıkama programlarında yıkanabilirler. Bununla birlikte, etiketlerinde yer alan yıkama talimatlarına dikkat etmeniz, en doğru sonuçları verecektir. Çarşafların üretim materyallerine göre yıkama dereceleri ve programlarında da kısmi değişiklikler ortaya çıkabilir.

2