giritezmesi2

Ege Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Girit Ezmesi

Zeytinyağlıların diyarı Ege’nin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Girit ezmesi, tarifi en çok merak edilen mezeler arasında yer alıyor. Girit ezmesi nedir, hangi malzemelerden yapılır gibi pek çok sorunun yanıtı buna bağlı olarak sıklıkla araştırılıyor. Bu yazımızda sizler için Girit ezmesi nasıl yapılır, sorusunun yanıtını ele aldık. Tarif için okumaya devam edin ve bu lezzetin sırlarını keşfedin!

Girit Ezmesi Nasıl Yapılır?

Ege sofralarının baş misafiri Girit ezmesini yapmak için çeşitli peynirler, maydanoz, sarımsak, ceviz içi ve baharatlardan faydalanılıyor. Bu malzemeleri, küçük küçük doğrayıp birbirleri ile harmanlayarak eşsiz bir lezzet olan Girit ezmesi elde edilebiliyor. Malzemeleri doğramak için Karaca şef bıçakları oldukça ideal gereçler olarak öne çıkıyor.
Girit ezmesi, zeytinyağlılar ile birlikte en sevilen ve en sık sunulan mezeler arasında yer alıyor. Ege’de ortaya çıkıp Türkiye’nin her bir yanına yayılmış olan bu ezme, davet sofralarında sıklıkla tercih edilen seçeneklerden biri olarak biliniyor. Girit ezme malzemeleri değerlendirme odaklı ürünler olduğu için pratik bir şekilde bu ezmeyi yapmanın mümkün olması da tarifin sık tercih edilmesini sağlayan etkenler arasında ele alınıyor.

giritezmesi1

Ege Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Girit Ezmesi

Ege’nin en sevilen lezzetlerinden Girit ezmesi, hemen her masanın baş köşesinde yer alan güzide tarifler arasında sayılıyor. Özellikle uzun ve kalabalık davet sofralarının göz bebeği olan bu tarif ile yemeklere güzel bir başlangıç yapılabiliyor.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Toplam Süre 10 dakika
Kategori Meze
Mutfak Ege Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 806 kcal

Ege Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Girit Ezmesi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ege Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Girit Ezmesi Malzemeleri
  

  • 200 gr ezine peyniri
  • 1 diş sarımsak
  • ½ demet maydanoz
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 çb iri çekilmiş ceviz içi
  • 2 tk galeta unu
  • ½ çb saf zeytinyağı
  • 1 çk tuz
  • 1 çk toz biber
  • 1 çk kekik
  • 1 çk karabiber.

Ege Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Girit Ezmesi Nasıl Yapılır
 

  • Orijinal Girit ezmesi tarifi için ilk olarak derin bir kase içerisine ezine ve lor peynirini alın. Çatalla peynirleri ezin. Dilerseniz rondo da kullanabilirsiniz.
  • Kesme tahtası üzerinde özel bıçaklarla maydanozları ince kıyım olana kadar doğrayın. Sonrasında rendelenmiş sarımsak ile birlikte peynir karışımının üzerine ekleyin.
  • Peynir ve maydanoz karıştıktan sonra toz biber, tuz, karabiber, kekik gibi baharatları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışım içerisine galeta ununu da ekleyin.
  • Son olarak karışım içerisine iri çekilmiş cevizleri atın ve karıştırın. Cevizli Girit ezmesi tarifinde izlenen bu adım isteğe bağlı olarak farklı kuru yemişlerle de gerçekleştirilebilir. Örneğin; Antep fıstığı ya da yer fıstığı gibi.
  • Karışımı bir servis tabağı içerisine alın ve çatal yardımıyla yayın. Meze üzerine zeytinyağını gezdirerek son adımı tamamlayın ve mezenizi afiyetle tüketin.

Besin Değeri

Serving: 192gCalories: 806kcalCarbohydrates: 8.95gProtein: 17.47gFat: 79.41gSodium: 1329.43mgPotassium: 250.04mgVitamin A: 1252.37IUVitamin C: 6.06mgCalcium: 489.94mgIron: 5.16mg
Etiket Girit Ezmesi Tarifi
giritezmesi4

Girit Ezmesi Yapımı Püf Noktaları

Girit ezme tarifinin yapımında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar da yer alıyor. Özellikle şu noktalara dikkat ederek Girit ezmesi mezesini en iyi haliyle yapabilirsiniz:

Doğru Peynir Seçimi Yapmak

Tarifi yaparken Girit ezmesi hangi peynirle yapılır sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılıyor. Girit ezmesinin asıl malzemesi olan peyniri doğru bir şekilde seçmek, mezeyi hazırlamanın önemli bir püf noktası olarak öne çıkıyor. Girit ezmesini en iyi şekilde yapmak için lor ve yağlı peynir kullanmak gerekiyor. Bu iki çeşidi çatalla ezerek birbirine karışmasını sağlamak, peynirleri doğru oranlarda kullanmak mezenin lezzet dengesini korumak adına da önem taşıyor.

Ceviz Harici Malzemeleri Robottan Geçirmek

Cevizli Girit ezmesi içerisindeki malzemelerin tümünün birbiri ile harmanlanması ve kısa yoldan karışması için rondodan da faydalanılabiliyor. Ceviz ise diğer malzemelere göre daha zor ufalandığı için sonrasında tek başına rondodan geçirmek gerekiyor. Rondodan geçirilen diğer malzemelerin içerisine ufalanmış cevizi de ekledikten sonra kısıtlı süre içerisinde kolaylıkla mezeyi yapmak mümkün oluyor. İsteğe bağlı olarak malzemeleri doğrama ve küçültme işlemleri bıçaklar ile de gerçekleştirilebiliyor.

Meze Üstüne Saf Zeytinyağı Gezdirmek

Ege’nin vazgeçilmezi zeytinyağını kullanmadan tam olarak Girit ezmesi yapıldığını söylemek güç. Mezeyi servis tabağına aldıktan sonra üstüne özel saf zeytinyağı gezdirerek lezzeti artırmak ve tadı damaklarda kalacak bir tarif yapmak mümkün oluyor. Farklı yağlar ve aromatik lezzetleri kullanarak da meze farklı şekillerde sunulup daha keyifli hâle getirilebiliyor.

Girit Ezmesi Sunum Önerileri

Orijinal Girit ezmesi farklı pek çok şekilde sunulabiliyor. Özel Karaca servis tabakları ile hazırlanan sunumlarla birlikte masalar çok daha şık hâle getirilebiliyor. Sunum sırasında yağ gezdirme, baharatla ve yardımcı ürünlerle süsleme gibi yöntemlerden de faydalanılabiliyor. Karaca tarafından özel hazırlanan servis gereçlerini kullanarak bu lezzetli meze özel ve şık sunumlarla öne çıkarılabiliyor.

Siz de Girit ezmesini en şık şekillerde sunmak ve misafirlerinizi çok daha güzel şekillerde ağırlamak istiyorsanız Karaca servis ve sunum gereçlerini kullanabilirsiniz. Masa örtüleri, servis tabakları ve çok daha fazlasını tercih ederek mezenizi ikram ederken hem göze hem de mideye hitap etmenin yollarını keşfedebilirsiniz. Yemek sonrası artan ezmeleri de yine Karaca saklama kapları içerisinde depolayarak uzun süreli tüketimi destekleyebilirsiniz.

giritezmesi3