aciliezme2

Pratik ve Lezzetli Acılı Ezme Tarifi

Doğu’nun en sevilen lezzetleri arasında yer alan, namı tüm ülkeye yayılmış ve sevilerek tüketilen acılı ezme, sofralara renk katan tarifler arasında yer alıyor. Lezzetli ve pratik olan bu tarif sayesinde davet sofralarını çok daha keyifli ve renkli hâle getirmek de mümkün oluyor. Çok sevilen evde acılı ezme tarifi ile ilgili tüm detayları keşfetmek için yazımızı okumaya devam edin! 

aciliezme3

Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin en sık tüketilen mezelerinden biri olan acılı ezme nasıl yapılır, sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılıyor. Acılı ezmenin yapılışı için salça, acı biber, sivri biber, soğan gibi malzemelerin tümünün doğrayıcı ve rondodan geçirilmesi yeterli oluyor. 
Tüm malzemelerin ufak parçalar hâle getirilmesi, üstüne baharat ve yağların eklenmesi ile hazırlanan acılı ezmenin içerisine isteğe bağlı olarak ceviz, fındık gibi kuru yemişler de eklenebiliyor. Evde acılı ezme nasıl yapılır sorusunu, bu adımları takip ederek yanıtlayıp oldukça lezzetli bir meze hazırlanabiliyor. 
Acılı ezme malzemeleri tarif özelinde farklılık gösterse de bu mezenin en önemli özelliği, acı ayarını sağlamak oluyor. Kullanılan pul biber ve acılı sivri biberler sayesinde meze dengesini kişilerin dilediği oranda sağlaması da mümkün. Böylece her damağa hitap eden bir meze hazırlayarak afiyetle tüketilebiliyor.

aciliezme1

Pratik ve Lezzetli Acılı Ezme Tarifi

Hem sağlıklı hem de lezzetli bir sofra eşlikçisi olan acılı ezme ile davetleri çok daha renkli hâle getirmek de mümkün oluyor. Siz de acılı ezme tarifini yaparak yemeklerinize unutulmaz bir eşlikçi hazırlayabilir ve lezzet dolu davet sofralarınızla akıllara kazınabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 15 dakika
Toplam Süre 15 dakika
Kategori Meze
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 68 kcal

Pratik ve Lezzetli Acılı Ezme Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Pratik ve Lezzetli Acılı Ezme Tarifi Malzemeleri
  

  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet kapya biber (opsiyonel)
  • 2 adet acı yeşil sivri biber
  • 2 diş diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 6 dal ince kıyılmış maydanoz.

Meze Sosu İçin:

  • 2 tk domates salçası
  • 2 tk biber salçası
  • 6 yk zeytinyağı
  • 2 tk nar ekşisi (opsiyonel)
  • 1 limonun suyu
  • 1 çk pul biber
  • 1 çk sumak
  • 1 çk isot (karabiber de eklenebilir)
  • 1 fiske tuz
  • 1,5 çk kuru nane

Pratik ve Lezzetli Acılı Ezme Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Maydanoz haricindeki tüm malzemeleri, rondodan geçirin. Malzemeler iyice küçüldükten sonra püre formundaki ürünleri, süzgeçe koyarak suyun süzülmesini sağlayın.
  • Maydanozları ince ince kıyın ve süzgeçten geçirdiğiniz ürünlerle bir araya getirin.
  • Sos için salçaları, yağı, nar ekşisini, baharatları ve limon suyunu derin bir kap içerisinde birleştirin. Karışımın homojen hâle gelmesine dikkat edin.
  • Sosu sebzelerin üzerine dökün ve karıştırın. Son adımda rondodan geçirip ufaladığınız cevizleri yahut fındıkları karışıma ekleyerek acılı ezmenizi hazır hâle getirin.
  • Hazırladığınız acılı ezmeyi sunum tabağına alın ve afiyetle tüketin.

Besin Değeri

Serving: 85gCalories: 68kcalCarbohydrates: 10.64gProtein: 1.27gFat: 2.34gSodium: 221.97mgPotassium: 356.45mgVitamin A: 498.23IUVitamin C: 42.6mgCalcium: 25.92mgIron: 0.96mg
Etiket Acılı Ezme Tarifi

Acılı Ezme Yapımı Püf Noktaları

Evde acılı ezme tarifini yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. İşte acılı ezme meze yapımındaki püf noktalar!

Malzemeleri Olabildiğince Küçültmek (Püremsi Kıvama Getirmek)

Acılı ezme, adından da anlaşılabileceği gibi malzemelerin ezildiği, olabildiğince küçültüldüğü bir meze olarak öne çıkıyor. Bu nedenle malzemelerin doğru büyüklükte olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Malzemeleri küçültmek için maydanoz ve ceviz haricindeki tüm ürünlere tek seferde rondodan geçirme işlemini uygulamak yeterli oluyor. Daha sonra maydanoz ince ince doğranıp ceviz de tek başına rondodan geçirilerek meze içerisine eklenebiliyor.

Acı Dengesini Sağlamak

Acılı ezmeyi hazırlarken en önemli noktalardan biri de acı dengesini sağlamak oluyor. Acıyı doğru bir şekilde dengelemek için baharat, sivri biber ve soğan ayarını korumak gerekiyor. Mezeyi yaparken kişilerin acı eşiklerini ve tarifin lezzet dengesine dikkat ederek hareket etmek de önem taşıyor.

Rondodan Geçirilen Malzemeleri Süzgeçte Bekletmek

Malzemelerin fazla suyunu salmaması ve mezenin sulanmaması için rondodan geçirilenlerin bir süzgeç içerisinde bekletilmesi de önemli adımlar arasında yer alıyor. Acılı ezme yapımı sırasında aşırı sulanmanın önüne geçmek ve mezenin tadının bozulmasını engellemek için bu adıma özen göstermek gerekiyor. 

Acılı Ezme Sunum Önerileri

Acılı ezmeyi farklı pek çok sunum gereci ile şık ve estetik bir şekilde sofralarda sergilemek mümkün oluyor. Karaca’nın birbirinden güzel ve özel kayık tabak seçenekleri sayesinde meze en şık şekilde sunulabiliyor. Acılı ezme sunumunu estetik hâle getirmek ve sofraları daha elegan göstermek için farklı masa örtülerinden, runnerlardan ve çok daha fazlasından da faydalanılabiliyor.

Acılı ezme sunumu gerçekleştirirken çeşitli baharatlar, yağlar ve kuru yemişler de kullanılabiliyor. Özellikle de cevizli acılı ezme yaparken mezenin üst kısmında bütün hâldeki cevizlerle süslemeler yapılarak görünüm daha estetik hâle getirilebiliyor. Meze üstüne yağ gezdirerek de meze sunumunda farklılık yaratılabiliyor. Mezenin artması durumunda saklama kabı içerisinde depolayarak da uzun süreli tüketimi desteklemek mümkün oluyor.

aciliezme4