morlahanamezesi2

Sofralarınızı Renklendiren Lezzet: Mor Lahana Mezesi

Her yörede kendine yer edinen ve sevilen lezzetler arasında yer alan sofraların renkli mezesi mor lahana tarator, en keyifli yemeklerin eşlikçisi olarak öne çıkıyor. Davet sofralarını renklendirmek, yemek öncesi keyifli bir aperatif oluşturmak için yapılan mor lahana mezesi, hem besleyici hem de sağlıklı bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Bu yazımızda sizler için sofralarınızı renklendiren mor lahana mezesi tarifini ele aldık. Detaylara ulaşmak ve keyifli bir meze hazırlamak için okumaya devam edin!

morlahanamezesi3

Mor Lahana Mezesi Nasıl Yapılır?

Mor lahana, sevilen ve sık tüketilen kış sebzeleri arasında yer alıyor. Bu sebzeyi farklı tariflerde kullanarak birbirinden leziz yemekler ve mezeler hazırlamak da mümkün oluyor. Mor lahana mezesi de en sık yapılan ve tüketilen tariflerden biri olarak öne çıkıyor. Bu meze ile ilgili olarak pek çok nokta merak edilse de mor lahana mezesi nasıl yapılır sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılıyor.
Mor lahana, kolay ve pratik bir şekilde hazırlanabilen mezelerden biri olarak biliniyor. Tek bir derin kase, kesme tahtası, bıçak ve rendeden faydalanarak hazırlanabilen tarif aşırı efor sarf etmeden afiyetle tüketilmeye hazır hâle getiriliyor. Havuçlu-mor lahana mezesi, bıçakla ince doğranmış mor lahana, yoğurt, rendelenmiş havuç, mayonez, baharatlar ve yağ eklenerek hızlı bir şekilde hazırlanabiliyor. Mor lahana mezesi tarifi içerisine isteğe ve yapıldığı yöreye bağlı olarak farklı malzemeler de eklenebiliyor. 

morlahanamezesi1

Sofralarınızı Renklendiren Lezzet: Mor Lahana Mezesi

Davet sofralarının sevilen mezeleri arasında yer alan mor lahana, oldukça kolay bir şekilde hazırlanıyor. Sağlıklı ve lezzetli bir aperatif olan mor lahana tarator mezesi, hem mideleri hem de sofraları şenlendiriyor. Siz de mor lahana ile leziz ve düşük kalorili bir meze hazırlayabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 15 dakika
Toplam Süre 15 dakika
Kategori Meze
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 73 kcal

Sofralarınızı Renklendiren Lezzet: Mor Lahana Mezesi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Sofralarınızı Renklendiren Lezzet: Mor Lahana Mezesi Malzemeleri
  

  • 1/2 mor lahana
  • 1 çb zeytinyağı
  • 10 yk yoğurt
  • 6 yk mayonez
  • 4 diş sarımsak
  • 1 avuç kırılmış ceviz
  • 1 çk toz biber
  • 7 yaprak taze nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
  • 1 çk tuz

Sofralarınızı Renklendiren Lezzet: Mor Lahana Mezesi Nasıl Yapılır
 

  • Bir kesme tahtası üzerine iyice yıkadığınız mor lahanayı alın ve ince ince doğramaya başlayın. Sonrasında kabuklarını soyduğunuz havuçu da aynı tahta üzerine rendeleyin.
  • Hazırladığınız sebzeleri kısık ateşte zeytinyağı ve tuz ile hafifçe kavurun. Daha sonra soğuması için bir kenara alın ve bekletin.
  • Mezenin sosunu hazırlamak için yoğurt, mayonez, sarımsak ve baharatları bir kap içerisinde çırpın. Soğuyan kavrulmuş sebzeleri karışım içerisine ekleyin.
  • İyice karıştırdığınız ve homojen hâle getirdiğiniz mezeyi servis tabağına alın. Meze üzerine zeytinyağı akıtın ve cevizlerle süsleyin. Mor lahana mezenizi afiyetle tüketin!

Besin Değeri

Serving: 135gCalories: 73kcalCarbohydrates: 6.93gProtein: 1.56gFat: 3.45gSodium: 200.4mgPotassium: 289.75mgVitamin A: 8.67IUVitamin C: 66.93mgCalcium: 35.1mgIron: 0.64mg
Etiket Mor Lahana Mezesi Tarifi

Mor Lahana Mezesi Yapımı Püf Noktaları

Yoğurtlu mor lahana mezesini yaparken dikkate alınacak pek çok noktaya rastlanıyor. Bu püf noktaları ise şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:

Havucun Kabuğunu Soymak

Mor lahana tarator tarifini yaparken havucun kabuklarından kurtulmak, mezenin acılaşmasını ya da tadının değişmesini engellemek için büyük önem taşıyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için Karaca’nın keskin ve paslanmaz bıçaklara sahip soyacaklarını kullanabilirsiniz.

Lahanayı ve Havucu Yağda Kavurmak

Mezenin çiğ kalması, mide ağrıtabileceği ve ağızda rahatsız bir his bırakabileceği için önerilmiyor. Bu noktada lahanayı ve opsiyonel olarak meze içerisine katılan havucu yağda kavurarak eklemek önem taşıyor. Yağ içerisinde tuz katarak kavrulan bu malzemeler, mezenin sosu ile daha iyi bütünleşmeyi de destekliyor. 

Kavrulan Malzemeleri Soğuduktan Sonra Sosla Birleştirmek

Kavrulan sebzelerin sosta sulanma yaratmaması ve yoğurtta kesilme oluşturmaması için soğuduktan sonra diğer malzemelerle birleştirilmesi önem taşıyor. Bu adım sayesinde tüm malzemelerin birbirleriyle daha iyi bütünleşmesi de mümkün oluyor. İsteğe bağlı olarak mor lahana mezesi yoğurtsuz da hazırlanabilir.

Mor Lahana Mezesi Sunum Önerileri

Mor lahana mezesi, sofraları renklendirmek ve ek bir lezzet alternatifi oluşturmak için sıklıkla tercih ediliyor. Bu mezeyi farklı şekillerde sunarak da sofraları çok daha şık bir hâle getirmek mümkün oluyor. Yoğurtlu mor lahana mezesi sunumunda özellikle ceviz, maydanoz gibi malzemelerden de sunum odaklı olarak faydalanılabiliyor. 

Mezeyi şık bir şekilde servis etmeyi sağlayan en önemli noktalardan birini de sunum tabakları oluşturuyor. Siz de Karaca tarafından özel desenleri, renkleri ve şekilleri ile satışa sunulmuş olan servis tabaklarını tercih ederek sofralarınıza şık bir dokunuşta bulunabilirsiniz. Böylece hem estetik görünümü hem de lezzeti ile davetlilerinizi etkileyebilirsiniz. Servis tabakları haricinde de Karaca’nın özel servis sunum ürünlerini tercih ederek davet sofralarınızı çok daha klas ve dikkat çekici hâle getirebilirsiniz.

morlahanamezesi4