patatessalatasi2

Nefis Ev Yapımı Patates Salatası Tarifi

Tadı damakta kalan nefis ev yapımı patates salatası, pek çok kişinin gönlünde taht kuruyor. Farklı soslar ya da garnitürlerle daha zengin hale getirilebilen bu eşsiz tadı hazırlamak, oldukça kısa sürüyor. Özel günlerin, davet sofralarının ve özellikle çay yanı sohbetlerinin biriciği patates salatası tarifi bu yazımızda sizlerle! Okumaya devam edin ve en lezzetli patates salatası tarifinin sırlarını keşfedin!

patatessalatasi3

Patates Salatası Nasıl Yapılır?

Patates salatası, Türk kültürünün en sevilen ve en sık yapılan tarifleri arasında yer alıyor. Bu leziz ve güzel yiyecek; davetlerde, çay sohbetlerinde ve günlerde sıklıkla tercih ediliyor. Patates salatası nasıl yapılır, yanıtı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Bu tarifi yapmak için ilk olarak patatesleri haşlamak, sonrasında ise doğrayarak diğer malzemelerle bir araya getirmek gerekiyor. 
Patates salatası tarifini hazırlarken malzemeleri doğru boyutlarda kesmek ve baharatları aşırıya kaçmadan eklemek önem arz eden noktalar arasında ele alınıyor. Farklı şekillerde hazırlanabilen patates salatası çeşitleri, içerisine konulan ürünlere bağlı olarak adlandırılabiliyor. Klasik tarifin yanı sıra mayonezli patates salatası gibi farklı tarifleri deneyerek de bu leziz yemeği yorumlamak mümkün oluyor. Farklı patatesli salata tarifleri sayesinde favori lezzetlerden olan bu yemek çeşitlendirerek yapılıyor.

patatessalatasi1

Nefis Ev Yapımı Patates Salatası Tarifi

Yedikçe yediren, Türkiye’nin her yöresine yayılmış patates salatası, özel günlerin ve çay yanı atıştırmalıkların vazgeçilmezi olarak görülüyor. Siz de bu tadı damakta kalan besleyici ve sağlıklı lezzeti deneyin hem kolay hem pratik bir öğün hazırlama imkanı yakalayın!
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 40 dakika
Kategori Salata
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 6 kişi
Kalori 132 kcal

Nefis Ev Yapımı Patates Salatası Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Nefis Ev Yapımı Patates Salatası Tarifi Malzemeleri
  

  • 4 adet orta boy patates
  • 2 çk pul biber
  • 2 çk sumak
  • ¾ çb zeytinyağı
  • 3-4 dal taze soğan
  • 8-9 dal maydanoz
  • 1 fiske tuz
  • ¾ çb nar ekşisi
  • 1/2 Yarım limon suyu.

Nefis Ev Yapımı Patates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Patatesleri bir tencere içerisine alın ve haşlayın.
  • Patatesler haşlanırken marul, maydanoz, turşu, domates gibi malzemeleri küp küp doğrayın. Havuçlu patates salatası yapacaksanız rendeleme işlemlerini gerçekleştirin.
  • Haşlanan patatesleri soğuk suya alıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Patatesleri bir kap içerisine alıp üstüne doğradığınız diğer malzemeleri ekleyin.
  • İsteğe bağlı olarak garnitürlü patates salatası yapacaksanız hazır garnitürleri yıkayıp süzerek karışıma dahil edin.
  • Baharatlarınızı sos tenceresinde zeytinyağı ile kızdırın ve karışıma ilave edin.
  • Son olarak tarifinize nar ekşisi, limon suyu, yağ gibi temel sos elementlerini ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın.
  • Patates salatanızı 1 saat kadar dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 187gCalories: 132kcalCarbohydrates: 21.77gProtein: 2.46gFat: 3.33gSodium: 80.79mgPotassium: 508.42mgVitamin A: 155.34IUVitamin C: 101.44mgCalcium: 14.23mgIron: 1.01mg
Etiket Patates Salatası Tarifi

Patates Salatası Yapımı Püf Noktaları

Patates salatasının yapımında takip edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. İşte patates salatasının püf noktaları!

Patatesleri Doğrayarak Haşlamak/Düdüklü Tencerede Pişirmek

Patatesleri daha hızlı pişirmek için izlenebilecek iki farklı yöntem bulunuyor. İlk yöntemde patatesi doğrayarak boyutunu küçültmek ve çelik tencere kullanmak etkili bir pişirme sağlıyor. Tercih edilebilecek ve pişirme işlemini hızlandıracak bir diğer yol ise patatesleri düdüklü tencerede pişirmek oluyor. 

Malzemeleri Aynı Boyutta Doğramak

Değişik patates salatası yapım şekilleri olsa da klasik tarifte tüm malzemeleri aynı boyutta doğramak ve eşit bir görüntü elde etmek de önem taşıyor. Bu püf nokta, özellikle salatanın göze hitap etmesini sağlaması açısından da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Patates salatası malzemeleri, tarif özelinde değişkenlik de gösterebiliyor. Doğrama işlemleri sırasında Karaca kesme tahtası kullanılarak güvenli bir şekilde işlem gerçekleştirilebiliyor. Hızlı ve etkili doğrama için ise Karaca bıçakları kullanılabiliyor.

Baharat Dengesini Korumak

Lezzetli bir tarif yapmak için sos baharat dengesini korumak da önem taşıyor. Ağızda güzel bir tat bırakmak için baharatları dengeli bir şekilde hazırlayıp sos tenceresi içerisine alınmış yağda kızdırarak salataya eklemek mümkün oluyor. 

Sosu Patatesler Ilıkken Eklemek

Patatesin sosu çok daha iyi emmesi ve tüm malzemelerin bütünleşip birlikte dinlenebilmesi için hazırlanan sosu patatesler ılıkken eklemek gerekiyor. Bu sayede ılık durumdaki patatesler, sosları emerek daha şişkin ve lezzetli hâle geliyor. Ezmeli patates salatası yaparken de bu adıma dikkat etmek ve ezmeyi patatesler ılıkken eklemek avantaj sağlıyor.

Salatayı Dinlendirmek

Özellikle yoğurtlu patates salatası gibi tariflerde sosun bütünlük sağlaması ve patateslerin üzerine yapışması için dinlendirme adımına özen gösterilmesi gerekiyor. Bu adım sayesinde ister yoğurtlu ister hardallı patates salatası çok daha lezzeti bütün hâle gelebiliyor.

Garnitür Tercihinde Bulunmak

Garnitürlü patates salatası yapmak istiyorsanız bu mezeye yakışacak ürünleri tercih etmeniz gerekiyor. Örneğin; garnitür olarak havucu tercih edebilir ve oldukça lezzetli havuçlu patates salatası hazırlayabilirsiniz.

Patates Salatası ile En İyi Neler Gider?

Patates salatasının yanında iyi gidebilecek pek çok tarif bulunuyor. Bu tariflerin başında gelen lezzetler arasında;
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Kısır,
Enginar dolması,
Islak kek,
Cevizli tarçınlı kurabiye,
Makarna salatası,
Poğaça,
Sigara böreği,
Katmer yer alıyor.
Tüm bu lezzetleri patates salatası ile birlikte sunarak unutulmaz sofralar oluşturmak mümkün oluyor. Sevilen ve sık tüketilen patates salatası kaç kalori, sorusu da sıklıkla merak ediliyor. Kalori bakımından yüksek görünse de tok tutucu etkisi ve besin değerleri ile patates salatasını aralıklarla tüketmekte sakınca görülmüyor. Patates salatasının mideye olduğu kadar göze hitap etmesi de önem taşıyan noktalar arasında yer alıyor. Bu lezzeti özel Karaca salata kaseleri ile sunarak sofralara şık bir dokunuş yapılabiliyor. Unutulmaz ve elegan sofralar oluşturmak için ayrıca Karaca tarafından özel hazırlanmış servis gereçleri de kullanılabiliyor. Siz de Karaca’yı tercih ederek leziz patates salatanızı en şık şekillerde sunabilir ve davetlilerinize unutulmaz bir sofra hazırlayabilirsiniz!

patatessalatasi4