chia tohumu1

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları

Adını Sıkça Duyuran Chia Tohumu Nedir?

Sağlıklı beslenme trendleri söz konusu olduğunda “Chia tohumu nedir?” sorusu sıklıkla sorulur. Chia, Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen, yağlı yapıya sahip bir tohumdur. Cins olarak nane familyasından Lamiaceae’ye mensuptur. Bu bitki, yoğunlukla Meksika ve Guatemala gibi sıcak iklimli bölgelerde yetiştirilir. “Chia seeds nedir?” sorusuna yanıt verirken ürünün besin değerini de unutmamak gerekir. Yüksek kalorisi ve içerisinde bulunan çeşitli vitaminlerden ötürü ek gıda olarak sıklıkla tercih edilen bir seçenektir.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia, zengin içeriğiyle sağlıklı tüketim için kullanılan başlıca ürünlerden biridir. Peki, Chia tohumu ne işe yarar? Öncelikle, yüksek besin değerlerinden ötürü sporcular tarafından da tercih edilen bir enerji kaynağıdır. Onarım etkisinden dolayı cilt bakımı gibi alanlarda da bu tohumdan faydalanılır. Bunun temel sebebi ise yapısında bulundurduğu liflere, proteinlere, vitaminlere ve yoğun yağa dayanmaktadır. Chia faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için yapısındaki bu maddelerin detaylı şekilde incelenmesi gerekir.

chia tohumu2

Yağ Asidi

Tohum, vücut için önemli olan yağ asitlerinden alfa-linolenik asidi yapısında bulundurmaktadır. Bu bileşen, cilt üzerindeki akne gibi rahatsızlıkları gidermede oldukça etkilidir.

Vitaminler

Vücut için gerekli olan birçok vitamini içeriğinde barındırır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kalsiyum ve fosfor, vücuttaki kemik ve diş gelişimini destekleyen vitaminlerdir. Bununla beraber, kalsiyum vitamini, bu yapıların yaşadığı yıpranma veya kırılma gibi durumlarda onarıcı etkiye de sahiptir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan bu tohumlar, kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.
  • İçerdiği demirle beraber, unutkanlık ve bağışık sistemi problemleri gibi durumlara da bir çözüm yolu sunabilir.

Ürünün içeriğinde magnezyum ve potasyum gibi çeşitli vitaminler de yer alır. Bu açıdan, “Chia nedir?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevabın da “doğal bir vitamin deposu” olduğu söylenebilir.

Lifler ve Proteinler

Lifler, sindirim sistemi açısından büyük bir etkiye sahiptir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve dengenin sağlanmasında rol oynarlar. Proteinler ise büyüme gelişme ve hücre onarımı gibi birçok noktada vücuda katkı sağlarlar. Bu iki yapı açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. 

chia tohumu3

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı beslenmeyle ilgilenenler tarafından da sıkça merak edilen bir diğer nokta ise “Chia tohumu nerelerde kullanılır?” konusudur. Ürünün zengin içerikli yapısından ötürü bu tohumdan birçok farklı alanda fayda sağlayabilirsiniz. Sporla ilgileniyor olmanız durumunda bir enerji kaynağı, cilt bakımınızda bir yardımcı ürün ve sağlığınız için ek gıda olarak birçok farklı şekilde kullanıma uygundur. Bu geniş kullanım skalasına dayanarak, “Chia tohumu nasıl kullanılır?” sorusu şu şekilde cevaplanabilir:

Salata ve Yemeklerde

Chia tohumlarını çiğ bir şekilde, salata ve yemeklerde bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Hazırladığınız yemeklere vereceği tatla beraber, zengin vitamin içeriğiyle, sağlıklı bir tüketim deneyimi sunacaktır.

Çeşitli İçeceklerde

Chia çiğ yenir mi?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt içeceklerdir. Evde hazırladığınız meyve suyu ve smoothie gibi çeşitli meşrubatlarda çiğ olarak faydalanmanız mümkündür. İçeceklerinizin kıvamına yoğun, tadına tazeleyici bir aroma katar.

Diyet Programlarında

Doğal beslenme meraklıları tarafından “Chia tohumu nasıl kullanılır zayıflamak” için de sorulan bir konudur. Ürün, içeriğindeki zengin minerallerle beraber diyetler için oldukça uygun bir seçenektir. Uzun süre tok tutması, sindirim sistemini düzenlemesi gibi artıları sayesinde zayıflamak isteyen insanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bir diyetisyen yardımıyla siz de beslenme programınızda uygun porsiyonlar eşliğinde yararlanabilirsiniz.

chia tohumu8

Spor Faaliyetlerinde

Bu tohumlar enerji bakımından oldukça yüksek bir değere sahiptir. 100 gramlık bir ürün, yaklaşık olarak 486 kaloridir. Ayrıca yapısındaki protein içeriğiyle beraber kas gelişiminde büyük bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan, sporcular için enerji ve güç sağlama bakımından pratik bir çözüm yolu sunduğunu söyleyebiliriz. 

Takviye Gıda Olarak Kullanımı

Chia nasıl yenir?” sorusunun bir diğer yanıtı da takviye gıdalardır. Vücudun başlıca ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve yapısal madde ürünün içeriğinde bulunur. Bu bakımdan, vitamin eksikliğinde ortaya çıkan rahatsızlıklarda etkili bir çözüm yoludur. Bir uzman görüşü yardımıyla, bitkisel bir vitamin takviyesi olarak kullanabilirsiniz.

Cilt Bakımında Chia Kullanımı

Chia ne işe yarar?” sorusunun dikkat çeken bir cevabı da cilt bakımıdır. İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleriyle, cildin dolgunlaşmasını ve daha nemli bir görünüm kazanmasını sağlar. Bu nedenle tohumu içeren birçok maske ve cilt bakım ürünü bulunur. Bununla beraber, çiğ tohumların cilt bakımı için evde kullanımı da mümkündür.

Chia ve daha birçok tahıl ürününü Karaca’dan temin etmeniz mümkündür. Değerlendirebileceğiniz bazı ek gıda ürünleri ve kategorileri şunlardır:

  • Wefood Siyah Chia Tohumu: Peru’nun birinci kalitedeki tohumlardan elde edilir. Ayrıca herhangi bir şekilde katkı maddesi veya koruyucu gibi bir ürün içermez. Bu şekilde kullanıcılara sağlıklı bir tüketim imkânı sunar.
  • Fropie Probiyotik Bar Brezilya Cevizi / Chia: Ek katkı maddesi içermeyen bir besin barıdır. Yapısında hurma, Brezilya cevizi, Chia ve probiyotik kültür barındırır. Bu bitkisel ve probiyotik yapılı atıştırmalık, sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcı olur.
  • Sağlıklı Atıştırmalıklar: Çoğunlukla bitkisel içerikli olan sağlıklı atıştırmalıklar, gün içerisinde pratik ve hızlı bir öğün tüketimi sağlar.
  • Unlar, Bakliyatlar ve Tahıllar: Gündelik hayatın vazgeçilmezi olan bakliyat ürünleri ve unlu mamullerin ham maddesi olan bitkisel gıdalardan oluşur. Bu ürünleri kullanarak çeşitli tarifler hazırlayabilirsiniz.
  • Süper Tahıllar: Özenle seçilen besin değeri yüksek olan tahıl ürünleri arasında Chia tohumu gibi seçenekleri bulabilirsiniz.
  • Barlar: Özellikle sporcular tarafından sıklıkla tercih edilen, çeşitli niteliklere sahip besin barlarına size uygun porsiyonlarla beslenmenizde yer verebilirsiniz.

Daha fazla ek gıda seçeneği için, Karaca’nın gıda ürünleri kategorisini de inceleyebilirsiniz.

chia tohumu6

Chia Tohumu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitkisel ürünlerin her vücutta vereceği sonuçlar farklı olabilir. Bunun nedeni kişiden kişiye değişen beslenme biçimi, vücudun ihtiyaçları ve alerji gibi faktörlerdir. Bu yüzden Chia tohumu gibi bitkisel ürünleri kullanmadan önce diyetisyeninizden veya doktorunuzdan görüş almanız önemlidir. Aksi takdirde birtakım alerjik tepkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Bu konuda en çok sorulan sorulardan biri “Chia tohumunu kimler kullanamaz?” şeklindedir. Ürün, yüksek tansiyon ve diyabet için verilen ilaçların yan etkilerinde artışa sebep olabilir. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız uzmana danıştıktan sonra beslenmenize dâhil edebilirsiniz. Ayrıca hamilelik sürecindeki kadınların da kullanmadan önce aynı şekilde bir süreç izlemesi önerilir. 

Chia Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Chia Gluten İçerir mi?
Bir diğer Chia faydası olarak sayılan nokta ise yapısında gluten barındırmamasıdır. Dolayısıyla gluten hassasiyeti bulunan, beslenmesinde glutene yer vermeyen ve çölyak gibi hastalıklara sahip bireyler tarafından tüketilebilir.

Chia Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli?
Diyetisyenlere göre, 1 gün içerisinde tüketilebilecek miktar, yaklaşık 2 yemek kaşığıdır. Yine de kendi sağlık koşullarınızı göz önünde bulundurarak bir uzmandan tavsiye alabilirsiniz.

Chia Tohumu Ödem Attırır mı?
Ödem attırma gibi bir etkisi bulunmaz. Ancak zayıflamaya yardımcı olduğu söylenebilir. Bunun sebebi bu tohumların tok tutucu etkisi ile öğünler arasındaki acıkma durumunu azaltarak günlük alınan kalori miktarını istenen aralıkta tutmaya yardımcı olmasıdır. Bitki çayı gibi içeceklerle destekleyerek de tüketim sağlayabilirsiniz.

chia tohumu9