gunes kremi

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Beyaz tene veya hassas cilt tipine sahip kişiler için, bronzlaşmak bazen zorlu bir süreç olabilir ve çeşitli önlemler alınmazsa kızarıklık gibi durumlar meydana gelebilir. Güneş yanığı beraberiyle gelen kızarıklıklar ve ağrıları yaşamamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Tatilinizi yarıda kesmemek veya kızarıklıklara çözüm bulmak için “Güneş yanığına ne iyi gelir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

gunes yanigi2

Güneş Yanığı Neden Olur?

Güneş yanığı, insan tenine ultraviyole ışınların olması gerekenden fazla temasıyla meydana gelir. Kısaca “UV” ışınları olarak da adlandırılan bu uyaranlar, beyaz tenlileri ve çocukları daha çok etkileyebilir. Yeterli miktarda güneş kremi kullanmamak, uzun saatler dışarıda kalmak veya solaryumda fazla vakit geçirmek ciltte yanık oluşumuna sebep olabilir. 

Genelde güneşe maruz kaldıktan 2-3 saat sonra fark edilen yanığın belirtileri şunlardır:

  • Sıcaklık
  • Kızarıklık
  • Yanma
  • İltihaplanma
  • Ağrı

Eğer yanma, iltihaplanma ve ağrı belirtilerinden en az biri varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. UV ışınları, insan vücudunda kimi zaman 2. ve 3. derece yanıklara da sebep olabilir. Bu gibi durumlarda “Güneş yanığına ne iyi gelir?” sorusunun cevabını uzman tedavi yöntemleri eşliğiyle doktorunuzdan almanız önerilir.

Güneş Yanığından Korunmanın Püf Noktaları

Cildinizin bakımı ve korunması, genel vücut sağlığınızı etkileyen faktörlerdendir. Tatil günlerinizin yanıklarla zorlaşmaması ve keyifli anların tadını çıkarabilmeniz için kendinizi koruma altına almalısınız. Cilt yanıkları, hayatınızı sadece anlık olarak etkilemez; ilerleyen süreçlerde sizi erken yaşlanma, melanom (cilt kanseri) gibi sorunlarla da karşılaştırabilir.

UV ışınlarına önerilen süre kadar maruz kalıp gereken önlemleri aldığınız takdirde, tatilinizin kötü bir hatıraya dönüşme ihtimali azalır. Bunun için belli başlı püf noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir: 

  • UV ışınlarından zarar görmemek için içeriğinde 30 ile 50 arasında faktör olan kremleri tercih etmelisiniz. Cildiniz ne kadar hassas ve beyazsa o kadar yüksek korumalı kremlere yönelmelisiniz. 
  • Sık terliyorsanız veya denize girip çıktıktan sonra krem akabilir ve korumasını yitirir. 2-3 saatte bir güneş koruyucunuzu yenilemeniz önerilir.
  • Yüzde güneş yanığı oluşmaması adına her gün yüzünüze güneş kremi sürmelisiniz. Sadece tatillerde cildinizi korumaya çalışmak yeterli olmayabilir. Koruyucu yüz kremi kullanmak için sahile gitmeyi beklememeniz erken cilt yaşlanması gibi durumların önüne geçer.
  • UV ışınlarını çekmeyip yansıtacak açık renkli elbiseler giymeye özen gösterin. Kıyafetlerinizi mümkün olduğunca cildinizi kapatacak şekilde seçmeli ya da şemsiye kullanmalısınız.
  • Yazın sahilde, plajda uzanırken özellikle güneşin dik açıda vurduğu 10.00-16.00 saatleri arasında üzerinize Karaca’da bulunan çeşitler arasından peştemal ya da plaj havlusu örterek koruma sağlayabilirsiniz. 

Önlemleri aksatmadan uyguladığınızda güneş yanığı problemiyle karşılaşma ihtimaliniz oldukça azalır. Güneşe çıkacağınız süreçte yapmanız gerekenler hakkında doktorunuzdan da tavsiyeler almayı unutmayın. 

gunes yanigi3

Güneş Yanığı Doğal Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Hafif seyirdeki vakalarda yardımcı olabilecek güneş yanığı doğal çözüm önerileri bulunur.  “Güneş yanığı ne iyi gelir?” sorusuna yanıt bulmak için bu gibi çözümleri cildinize uygun ise uygulayabilirsiniz. Öncesinde teninizin ufak bir kısmında deneme yapmanız önerilir.

Soğuk Kompres

Yanık olduğunuzda cildinizde acı ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu durumlar giysi değdikçe veya temas hâlinde artabilir. Daha ileri yanma vakalarında da ağrılar meydana gelir. “Güneş yanığı acısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde soğuk kompres yaparak ağrı ve acılarınızı azaltabilirsiniz. Karaca ev tekstili ürünleri arasında bulunan el havlularını soğuk suyla ıslatarak teninize uygulayabilirsiniz.

Soğuk bir duş almak da soğuk kompres etkisi yapar. Ancak her an soğuk duş alamayacağınızdan yanınızda kompres için havlu çeşitlerini bulundurabilirsiniz. Acıyan bölgenizi soğuk su sayesinde rahatlatabilirsiniz. “Güneş yanığı kızarıklığı nasıl geçer?” diye soranlardansanız, kızarıklara soğuk suyun iyi geleceğini de unutmayınız. 

Bol Bol Su Tüketmek

Tatil seven kişilerin aklına “Denizde güneş yanığına ne iyi gelir?” sorusu mutlaka gelir. Sadece tatilde oluşan değil, her türlü cilt yanığı için bol su tüketmek gerekir. Su, bedeninizdeki sıcaklığı dengeler ve iltihaplanmış yanıkların sönmesine katkı sağlar.

Güneş altında fazla kalmanın sonucu olarak aşırı terlemeyle bedeniniz su kaybeder. Su kaybı olan bedende kuruluk ve hassasiyet meydana gelir; bu da yanıkların daha fazla kaşınmasına ve sızlamasına sebep olabilir. Sıkça su içilmesi bu gibi sebeplerden ötürü unutulmaması gereken faktörler arasında yer alır. 

Elma Sirkesi 

Güneş yanığına ne iyi gelir evde konusunu merak ediyorsanız cevap sirkede tabii ki! Sirke, hem cildi serinletir hem de kaşıntınızı azaltır. Dolayısıyla hafif cilt yanıkları için sirke de iyi bir seçenek olabilir. Bazı ciltlerde alerjik reaksiyon, hassasiyet gibi durumlara sebep olabileceği için dikkatli kullanmakta ve cildinizi tanımanızda yarar vardır.

Elma sirkesini cildinize süreceğiniz zamanı gece olarak seçmeniz gerekir. Bunun sebebi  gündüz evde bile olsanız maruz kalacağınız UV ışınlarının sirkeyle etkileşime girebilmesidir. 

Kantaron Yağı Sürmek

Yıllardır evde yanık tedavisinde kullanılan diş macunu ve yoğurt sürme alışkanlıkları doktorlar tarafından doğru bulunmamaktadır. Bu tarz maddeler cildin hava almasını engeller ve tedaviden sonuç almayı geciktirir.

Güneş yanığı nasıl geçer?” dediğinizde nemlendiren ve rahatlatan yağlar, başucu seçeneklerinizden olmalıdır. Özellikle kantaron yağı güneş yanığı durumlarına iyi gelirken egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarında da insanları kaşıntıdan kurtarabilir.  

Hindistan Cevizi Yağı Kullanmak

Tıpkı kantaron yağı gibi yanıklara uygulanmasında sakınca olmayan Hindistan cevizi yağı, besleyici bir yağdır. Güneş yanığı Hindistan cevizi yağı ile ferahlatıldığında zedelenmiş cilt bariyeri de onarılmaya başlar.

Dolayısıyla “Hindistan cevizi yağı güneş yanığına iyi gelir mi?” sorusunun cevabı evettir. Karaca bitkisel yağlar kategorisinden vitamin ve mineraller açısından zengin olan Wefood Organik Hindistan Cevizi Yağı ürününü alıp cildinizi besleyebilirsiniz.

Bedeninize şifa olacak Hindistan cevizi yağının başka faydalarını da öğrenmek istiyorsanız  Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

gunes yanigi4

Aloe Vera Uygulamak

Nemlendirici yapısı ve jel formu sayesinde güneş yanığı aloe vera ile buluştuğunda yıpranan kısımlar ferahlar. Yanık uygulamalarında nem dengesini sağlamak acıyı hafifletir; yaraların hızlı iyileşmesine destek olur. Aloe vera bitkisinin içindeki jel katmanı kişilere sürüş kolaylığı da sağladığından yıpranmış bölgenize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Güneş yanığı kaç güne geçer?” diye araştırırsanız uzmanlar tarafından bu sürenin 3-5 gün arası olarak belirlendiğini görebilirsiniz. Acının en yoğun olduğu ilk iki gün, doğal yöntemlerle yarayı sakinleştirdiğinizde günlük yaşamınıza rahatlıkla dönebilirsiniz. Ağır vakalarda mutlaka doktora görünmek gerektiğini de unutmayın.

gunes yanigi5

Güneş Yanığı Lekesi İçin Öneriler

Güneş yanığı lekesi için çözüm aradığınızda başta yapmanız gereken lekelerle mücadele ederken, lekeyi yeniden oluşturacak her türlü etkenden uzak durmaktır. Koruyucu güneş kremini dışarıya çıkacağınızda sürmeniz ve 2-3 saatte bir tazelemeniz önerilir.

Yüzde güneş yanığı olduğunda çile dönüşebilen lekeler; vücudunuzda da yuvarlak şekli, pembe kahverengi tonlarıyla varlığını sürdürür. Bitkisel yağlar, çiller ve lekelerin renklerini cilt tonunuzla eşitleyebilir. Özellikle ıtır, bergamot, gül ve limon yağları lekelerinizin rengini açmanıza yardım eder.

Evde yapılacak renk açan maske tarifleri olsa da cilt uzmanları tarafından cilt pH’ını bozdukları gerekçesiyle bu maskeler genellikle önerilmez. Tam anlamıyla lekeleri geçirmek için doktor tavsiyesiyle peeling, leke açıcı krem gibi seçeneklere başvurmanız tavsiye edilir.