pekmez1

Pekmez Faydaları Nelerdir?

Pekmez Faydaları Nelerdir?

Kış mevsiminin şifa deposu olan pekmez faydaları göz önünde bulundurulduğunda, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından tüketilmesi önerilen ürünlerin başında gelir. İçeriğinde bulunan çeşitli B vitaminleriyle sağlığa faydalı bu gıda genellikle üzüm, dut ve keçiboynuzundan üretilir. 

Yoğun bir lezzet olan bu gıda, farklı tüketim şekillerine de sahiptir. Tek başına yiyebileceğiniz gibi, tatlıların içine koyarak da yemeniz mümkün. Tercihiniz hangisinden yana olursa olsun pekmez, vücut direncinizi artırmanız açısından önemlidir.  Peki, pekmez faydaları nelerdir?

Düzenli tüketildiği takdirde kansızlık, öksürük, cilt sorunları ve kadın hastalıkları gibi durumların çözümünde etkili olabilir. Aynı zamanda bu besinin saç ve kemiğe de oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkündür. 

Pekmez faydası saymakla bitmez! Bu yüzden sofralarınızda yer vermeyi düşünebilirsiniz. Karaca’nın 6 kişilik kahvaltı takımı modelleriyle bu lezzeti ailenize sunarak kahvaltılarınıza farklı bir dokunuş katabilirsiniz.

pekmez2

Pekmez Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

“Türk mutfağına özgü bir tatlı olan pekmez nedir sorusuna meyve şırasının kaynatılması, ardından yoğunlaştırılması sonucu elde edilen bir besindir, cevabı verilebilir. Farklı meyve çeşitleriyle hazırlanan gıda, birçok hastalığa karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Pekmez çeşitleri ve faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Lezzetli kahvaltılıklar arasında yer alan gıdanın doğal çeşidi, vitamin ve besin değerini kaybetmez. Bu durumda “Pekmez neye iyi gelir?” sorusu için de birçok madde sayabilmek mümkündür. Tamamıyla tatlı bir tada sahip olsa da içerisine şeker eklenmeden doğal olarak üretildiği zaman, şeker hastaları tarafından da önerilen porsiyonlarda bazen tüketilebilir. Ancak bu konuda yine de doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.  

pekmez4

Pekmez Çeşitleri

Hem kahvaltı sofralarında hem de diğer öğünlerde yiyebileceğiniz bu gıdanın birden fazla çeşidi bulunur. Her biri farklı yörelerde üretilir ve tüm çeşitlerin kendine has birçok faydası mevcuttur. Halk arasında en çok bilinen ve tüketilen çeşidi üzüm olsa da bu gıdanın ana kaynağı olan birçok besin vardır. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dut
  • Keçiboynuzu
  • Andız

Farklı yörelere özgü olarak üretilen çeşitlerin her biri özel bir lezzete sahiptir. Üzüm çeşidi Manisa, Tekirdağ ve Nevşehir gibi üzümün çokça üretildiği bölgelerde yapılır. Demir eksikliğine iyi gelmesi, kanser riskini azaltması, depresyona iyileştirici etkisi ve tansiyonu düzenlemesi üzüm pekmez faydaları arasından sadece birkaç tanesidir. Eski zamanlarda üzümü değerlendirmek için üretilen bu çeşidi, yararları sebebiyle günümüzde de sevilerek tüketilmektedir. 

Dut Pekmez Faydaları Nelerdir?

Olgunlaşan dutların ağaçtan toplanması ya da silkelenmesi sonucu üretilen dut pekmezi, hem lezzeti hem de faydalarıyla tüketilebilir bir besindir. Dut her ne kadar tatlı bir meyve olsa da, yapım aşamalarında acımsı tada bürünebilir. Asit seviyesinin artması ya da kullanılan meyvenin çekirdeği tadı etkiler. 

Dut pekmez faydaları oldukça fazladır. Enerji verici özelliğiyle hâlsizliğe iyi gelir. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlarla vücudun her daim dinç kalmasını destekler. Vücutta bulunan toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu faydaları göz önünde bulundurulduğunda “Diyette pekmez yenir mi?” diye düşünüyorsanız, diyetisyeninize danışmanız önerilir. Sağlık durumunuza göre uzmanınız, uygun ölçülerde tüketmeniz için sizi yönlendirecektir.  

Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların artmasıyla “Pekmez öksürüğe iyi gelir mi?” sorusu, özellikle anneler tarafından sıklıkla araştırılır. Balgam söktürücü özelliği bulunan lezzetin, uzmanlar tarafından öksürüğe yüksek oranda iyi geldiği söylenmektedir. 

Kendini hâlsiz hissedenler, pekmezsiz olmaz diyenler bu lezzete kahvaltı sofralarınızda yer vererek Karaca’nın kahvaltı ve pasta takımları ile servis edebilirsiniz. 

pekmez5

Keçiboynuzu Pekmezi Ne İşe Yarar?

Pekmez denilince akla ilk gelen besinlerden biri de keçiboynuzu. Üzüm ve dut gibi meyvelerin yanı sıra keçiboynuzu kullanarak da lezzetli pekmezler elde edebilmek mümkün. Meyvenin özünü çıkarıp kaynakttıktan sonra elde edilen keçiboynuzu çeşidi, beraberinde birçok faydayı getirir. O hâlde, keçiboynuzu pekmezi ne işe yarar?

İçerisinde bol miktarda kalsiyum ve demir bulunur. Bu yönüyle özellikle iskelet ve kas sistemi üzerinde birçok faydası bulunduğunu söylemek mümkün. Düzenli olarak tüketildiğinde osteoporoz gibi kemik hastalıklarının önüne geçen bu lezzet, aynı zamanda yüksek oranda demir içerir. Ayrıca keçiboynuzu özü, kan depolarını doldurma etkisine sahiptir. Bu durumda sıklıkla merak edilen bir konu hâline gelen “Pekmez kan yapar mı?” sorusunun cevabı da evet olacaktır. Anemi rahatsızlığı yaşayan kişiler için bu besin, oldukça faydalıdır. 

Keçiboynuzu, nefes darlığına karşı da oldukça etkilidir. Bu bağlamda nefes darlığı yaşayan bireylerin tüketmesi önerilir. Yüksek oranda mineral içerdiğinden özellikle çocukların tüketmesi gelişimlerini destekleyerek bağışıklık sistemlerinin güçlü olmasını sağlar. 

Sayılan faydalar dışında keçiboynuzundan üretilen “Pekmez ne işe yarar?” sorusuna şu yanıtlar verilebilir:

  • Günlük olarak tüketildiği takdirde yüksek oranda enerji verir. 
  • Vücudun direncini artırarak soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirir.
  • Sindirim problemlerine karşı yararlı olan besin, mide hastalıklarının iyileşmesinde aktif rol oynar.
  • İçeriğinde bulunan E vitamini kansızlığa karşı fayda sağlar.
  • Kalsiyum deposu olan keçiboynuzu pekmez yararları arasında kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişimine destekte bulunması da yer alır.

Keçiboynuzu tek başına da tüketildiğinde oldukça lezzetlidir. Dilerseniz yoğurt ve süt gibi ürünlerin içerisinde katarak daha sağlıklı ve lezzetli hâle gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu lezzete sofralarınızda yer vermek isterseniz Karaca’nın tekli kahvaltılık ürünlerini tercih edebilir ve şık bir sunum yapabilirsiniz. 

pekmez9

Pekmez Saklama Koşulları

Bu gıda uzun yıllardır üretilen ve tüketilen sağlıklı gıdaların başında gelir. Birçok çeşidi bulunan bu gıda lezzeti kadar vücut için sağladığı faydalarla da tercih edilir. Özellikle doğal yollarla üretilenleri daha sağlıklı olan lezzetin, doğru bir şekilde muhafaza edilmediği takdirde kısa zamanda bozulacağını bilmelisiniz. Bu bağlamda “Pekmez nasıl saklanır?” sorusunun cevaplarına ihtiyacınız olabilir.

Gıdanın uzun süre tüketilmesi için doğru koşullarda saklanması önemlidir. Aksi takdirde bozulur ve tüketilemez hâle gelir. Bu doğrultuda direkt olarak güneş ışığı altında bulundurmamak önemlidir. Güneş ışığıyla etkileşimde olan ürün, kanserojen maddeler üretir. Sonucunda sağlık için tehlikeli bir durum meydana gelebilir. Bu yüzden güneş ışığı almayan kapalı bir yerde muhafaza etmelisiniz. 

Pekmez buzdolabına konur mu?” sorusuna ise evet yanıtını verebilmek mümkündür. Buzdolabında muhafaza edilen besin, vitamin ve mineral değerlerini uzun süre koruyarak sağlıkla tüketebilmenizi sağlar. 

Aynı zamanda  bozulmaması için hava almaması da oldukça önemli. Hava almaması için doğru bir şekilde pekmez nerede saklanır diye düşünebilirsiniz. Bu gıdayı ağzı kapalı bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Kavanozun kapağı açıldıktan sonraysa buzdolabına koymanızda fayda var. Gıdanın bozulmaması için kullanabileceğiniz çeşitli kavanoz modellerine Karaca’dan ulaşabilir ve dilediğinizi tercih edebilirsiniz. 

Pekmez Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi?
Barındırdığı besin değerleriyle doktorlar tarafından öksürüğe iyi geldiği belirtilir. Tek başına da oldukça faydalı olan besini karabiber ile karıştırarak öksürüğünüzün hafiflemesini sağlayabilirsiniz. 

Pekmez Kan Yapar mı?
İçeriğinde bulunan fosfor, demir, potasyum, lif, kalsiyum ve magnezyum sayesinde uzun süre tüketildiği zaman kansızlığa iyi gelmektedir ve kan yapımını desteklemektedir. 

Diyette Pekmez Yenir mi?
İçerisinde doğal şeker bulundurduğundan diyette kullanılabilir. Tüketirken doğru oranı ayarlamak ve aşırıya kaçmamak önemlidir. 

pekmez8