peynirli gozleme

Pratik Peynirli Gözleme Tarifi

Peynirli Gözleme Tarifi ile Leziz Sabahlar

Hem bizlerin hem de çocukların kahvaltıda çok sevdiği sıcaklardan biri peynirli gözleme ile şimdi güne daha iştahlı uyanma zamanı. Bu sabah kahvaltıya ne yapsam diye düşünüyorsanız ya da çocukların yanına beslenme saati için ne koyacağınız soruları geçiyorsa aklınızdan sizlere şahane bir tarifimiz var. Sıcacık çayınızı doldurup arkanıza yaslanmanın keyfine lezzet katın!

Peynirli Gözleme Nasıl Yapılır?

Evdeki malzemelerle oldukça kolay bir şekilde gözleme yapmanız mümkün. Tavada peynirli gözleme tarifini yaparken dikkat edeceğiniz bazı temel adımlarla lezzetli mi lezzetli gözlemeler hazırlayabilirsiniz. Yapım aşamasında kullanacağınız gıda ürünlerini Karaca üzerinden inceleyebilir, mutfak grubu kategorisinden de ihtiyaç duyabileceğiniz tava gibi gereçleri edinebilirsiniz. Peynirli gözleme kaç kalori gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Evde peynirli gözleme nasıl yapılır diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Tarifin püf noktalarını incelemek ve peynirli gözleme içi nasıl hazırlanır öğrenmek için okumaya devam edin.

peynirli gozleme2

Pratik Peynirli Gözleme

Yolda, deniz kenarında, sac üstünde köy yerinde, kalabalık sofralarda… Ne zaman soluklanıp bir atıştırmak istesek pratik tarifiyle yanımızda. Bir hamurla içine en sevdiğiniz malzemeleri koyarak harikalar yaratmak elinizde. Kahvaltıların göz bebeği hem pratik hem lezzetli peynirli gözleme tarifi Karaca Blog’da!
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 50 dakika
Kategori Atıştırmalık, Hamur İşi
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 646.24 kcal

Pratik Peynirli Gözleme Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Pratik Peynirli Gözleme Malzemeleri
  

Hamur için:

  • 2, 5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su 220 ml
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

İç harcı için:

  • Beyaz peynir ya da kaşar peyniri
  • Tereyağı

Pratik Peynirli Gözleme Nasıl Yapılır
 

  • Önce hamur ile başlayalım, hamurunuzun kıvamı çok sert olmamalı hafif ele yapışır yumuşaklıkta olmalı.
  • Hamur için derin bir karıştırma kabında tuz ve unu karıştırın.
  • Ilık suyu ilave edip hamuru yoğurarak toparlamaya başlayın.
  • Hamuru yoğurmanın son aşamasında sıvı yağı ellerinizin içine dökün ve hamuru biraz daha yoğurarak toplayın.
  • Tezgahınıza un serpin. Hamurunuzdan, yumurtadan biraz büyük olacak kadar parçalar koparıp un serpili tezgaha alıp üzerini kapatın ve 10 dakika bekletin.
  • Sonrasında içini hazırlamaya geçebilirsiniz. İç harcı için dilediğiniz damak zevkinize uyan tüm malzeme ve ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bu hamur tarifimiz ile patatesli, ıspanaklı hatta çikolatalı bile yapabilirsiniz.
  • Derin bir kâse içine ufaladığınız beyaz peynire biraz tereyağı ekleyip çatal yardımıyla ezerek karıştırın.
  • Yıkadıktan sonra ince ince kıydığınız maydanozu kâsedeki peynire ekleyin.
  • Dilerseniz peynirinizi kaşar peyniri olarak da kullanabilirsiniz.
  • Tavanızı bu aşamada ısıtabilirsiniz. Pişirmek için yapıştırmayan bir teflon tava tercih edebilirsiniz.
  • Bekleyen hamur bezelerini tek tek yuvarlak şekilde açın. İçine tereyağı ve peynir koyduktan sonra iki yandan ortaya katlayın.
  • Daha sonra iki yanından katladığınız hamurun iki ucunu ortada birleşecek şekilde yine ortaya doğru katlayın.
  • Isınmış olan tavanızda önlü arkalı pişirin, yakmamak için kısık ateşi tercih edin ve kontrollü olarak çevirmeyi ihmal etmeyin.
  • Önce hamurun daha çok toplandığı, gözlemenin kalın olan tarafından başlayarak tavada pişirmeye başlayabilirsiniz.
  • Pişen tarafına fırça yardımı ile tereyağı sürüp sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Video

Besin Değeri

Serving: 225grCalories: 646.24kcalCarbohydrates: 103.72gProtein: 23.28gFat: 15.36gCholesterol: 22.7mgSodium: 854.37mgPotassium: 151.42mgFiber: 0.32gVitamin A: 138.08IUVitamin C: 12.56mgCalcium: 319.52mgIron: 9.63mg
Etiket peynirli gözleme

Peynirli Gözleme Yapmanın Püf Noktaları

El açması gözleme yaparken hamurunuzu bolca unlayabilirsiniz bu hamuru daha kolay açmanıza yardımcı olacaktır. Eğer hamur açmak istemezseniz son derece pratik bir hamuru olan peynirli gözleme hazır yufkadan da yapılabilir, bu isteğinize kalmış. 

Hazır yufkadan peynirli gözleme için aldığınız yufkanın taze olmasına özen gösterirseniz hem tarifi hazırlarken yufkanız parçalanıp elinizde dağılmaz daha rahat hareket edersiniz hem de kurumaz. Hazır yufka kullanırken yağ miktarını biraz daha artırabilirsiniz.

Birleşme yerlerinden yağ sürmek tavada peynirli gözlemenin pişerken dağılmasını önler ve çevirirken daha rahat edersiniz. Ayrıca sac ya da Karaca Biogranit Mutfaksever Black Gözleme ve Lavaş Tavası kullanmayı unutmayın, çünkü hamur ince olduğundan yapışırsa hemen dağılabilir. Peynirli gözleme tavada pişirilirken peynirlerin eriyip tavada yanmaması için hamurunuzu iyi kapattığınızdan da emin olmalısınız.

Hamurunuzu dinlendirmeyi unutmayın. Hamurunuzu daha kolay açabilmek için dinlendirmeniz çok önemli aksi takdirde hamur sürekli toparlanır, elastikiyet kazanmaz ve açmanız zorlaşır. Hamurunuzun iç harcını koyduktan sonra ince açılmış olan narin hamurun kopması ya da yırtılmasından korkuyorsanız ellerinizi bir miktar unlayabilirsiniz.

Yufkadan peynirli gözleme yapacaksanız tavanıza biraz yağ dökebilirsiniz. Yufkadan peynirli gözleme tarifleri de damak zevkinize göre değiştirilebilir malzemeler içerir.

Daha lezzet dolu bir iç harç için zenginleştirebilir, ıspanaklı peynirli gözleme ya da lor peynirli gözleme gibi alternatifler düşünebilirsiniz. Peynirli gözlemeniz ertesi güne kaldıysa üzerine biraz su damlatıp az yağladığınız tavada birkaç dakika çıtırdayana kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. 

peynirli gozleme3 1

Peynirli Gözleme Sunum Önerileri 

Hazırladığınız peynirli gözlemeleri sunmanın birden fazla yolu var, gözleme günün her saatine yakışan bir yiyecek olduğundan ister kahvaltıda çayla, ister öğlen ayranla tüketebilirsiniz. Yolda, terminallerde, pazarlarda çokça denk geldiğimiz değerli lezzetimizi evlerimize taşıdık. O zaman güzel bir sofraya sunumlarla nasıl yakıştırırız bir bakalım.

Sofralarınıza lezzet katarken aynı zamanda renk katmak için güzel bir sunum tabağı veya kahvaltı takımı tercih edebilirsiniz. Tabağın çevresine porsiyonlayıp küçülttüğünüz gözlemelerinizi dizebilirsiniz. Porsiyonlayıp bölerken dilerseniz üçgen dilerseniz kare kesebilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise ayaklı servis tabağı olabilir. Sofranızın en güzel üyesini biraz daha yükseğe koymakta hiçbir sakınca yok. Hem şık bir görünüm sunar hem de sofranızda alandan yer kazanmış olursunuz. Kayık tabak ya da ayaklı servis tabağında sunarken yanında maşa ile masaya götürmeyi ihmal etmeyin. Üzerini yağlayacağınız gözlemelerinizi servis ederken işinizi kolaylaştıracaktır.

Gözlemelerinizi aynı zamanda şık bir sunum tahtasıyla servis edebilirsiniz. Döner tablalar, bambu sunum tahtaları hatta kesme tahtaları bile bu konuda çok işinize yarayacaktır. Sunum sırasında mutfağınızdaki tüm ürünler yardımızına açık, yaratıcılığınızı bekliyor olacaktır. 

peynirli gozleme4

Sunum tahtasının yanına domates salatalık koyarak sunum tahtanızı renklendirebilir, taze otlar ile renk katıp kontrast oluşturabilirsiniz. Böylelikle tabağınızın bir kısmına yeşillikler ekleyerek hazırlayacağınız peynirli gözleme kalori bakımından dengeleyici olacaktır.

Ayrıca gözleme ile ne iyi gider sorusuna, gözleme ile zengin bir kızartma tabağı, taze yeşillikler ile yapılmış güzel limonlu bir salata tercih edebilirsiniz. Zeytin gibi kahvaltılıklarla da oldukça yakışacaktır. Eğer günün uygun bir saatindeyseniz ve damak zevkinize uyuyorsa turşu, kavrulmuş turşu, haşlanmış sebze gibi alternatifleri de değerlendirebilirsiniz. Yanına patates kızartması ile sunabilirsiniz. Dip sos olarak acuka, ajvar, lütenitsa, yoğurtlu krema, avokado sos gibi lezzetleri tercih edebilirsiniz.

Bunlarla beraber eğer otantik bir hava yakalamak istiyorsanız kırmızı masa örtülerini ve bakırlarınızı çıkarmanın tam vakti! Bakır ayran tası ile servis edeceğiniz gözlemeleriniz çok iştah açıcı görünecektir.

Öyle güzel şık sunum tabakları var ki, sadece ürününüzü koymak bile yeterli olabiliyor. Bunun için ise Karaca Refika’dan Naturalist Motifli Dikdörtgen Sunum Tabağını inceleyebilirsiniz.

Nefis pratik peynirli gözleme ile sofralarınız renklensin ve lezzetlensin! Püf noktaları ve sunum önerileriyle hazırladığımız birbirinden güzel lezzetlerde buluşmak üzere.