siklamencicegi1

Sıklamen Çiçeği: Zarafetin Sembolü

Kutlamalarda, doğum günlerinde, düğünlerde ve hemen her yerde tercih edilen, kokusuyla ve zarafetiyle büyüleyen sıklamen çiçeği, herkesin sevdiği ve etkisi altında kaldığı bir bitki olarak öne çıkıyor. Hemen her yerde severek kullanılabilen sıklamen çiçeği, evlerde de dekoratif tepsi gibi ürünlerin üzerinde sergilenerek hoş bir görüntü sağlıyor. 

Hemen herkes tarafından çok sevilen bu çiçek hakkında merak edilen pek çok noktaya rastlanıyor. Sıklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır, hangi ortamda yetiştirilmelidir, anlamı nedir gibi sorular sıklıkla gerçekleştiriliyor. Bu yazımızda sizler için sıklamen çiçeğine dair tüm detaylar mevcut. Siz de okumaya devam edin ve çiçeğiniz hakkındaki tüm detayları keşfedin!

siklamencicegi2

Sıklamen Çiçeği Anlamı Nedir?

Halk arasında tavşan kulağı olarak da adlandırılan sıklamen çiçeği, özel günlerin kurtarıcısı niteliğinde. Sıklamen çiçeği, anlamı “aşk” olarak açıklanan bitkiler arasında yer alıyor. Özellikle sevgiyi, romantizmi temsil eden bir çiçek olması, bu bitkinin ikili ilişkilerde hediye ve jest olarak tercih edilme oranını da artırıyor. 
Aşkı yansıtan, aşkın habercisi olan sıklamen çiçeği, ilk kez birbirine açılan aşıkların tercih ettiği bir bitki olarak öne çıkıyor. Yeni filizlenen ve serpilen aşkı temsilen verilen sıklamen, karşınızdakine “senden hoşlanıyorum, sana aşığım” mesajını vermek için ideal bir seçenek oluyor. Kişinin kendi aldığı sıklameni büyütmesi ise halk arasında söylenen rivayetlere göre aşkın o kişiyi bulacağı şeklinde yorumlanıyor. Şık vazolar içerisinde sergilenen bu çiçeğin, kişinin evine aşk ve mutluluk getireceğine inanılıyor.
Sıklamen çiçeği hikayesine bakıldığında bu çiçeğin alçak gönüllülüğü, hürmeti ve mahcubiyeti temsil ettiği de görülebiliyor. Efsaneye göre Biblical Kralı Solomon, kusursuz tacı yaratırken hizmetkarlarından çiçek motifi önerileri istiyor. Ülkenin her karışını arayan ve tüm bitkileri inceleyen hizmetkarlar hemen her çiçeği dikenli, kötü kokulu, yabani bularak krala sunmaktan kaçınıyor. Kusursuz çiçeği bulamayanlar, kapıldıkları umutsuzluk ile krallığa dönerken Kudüs topraklarının yakınındaki dağ eteklerinde sıklamen ile karşılaşıyor. Bu çiçeği narin bir güzellik olarak görenler kralın huzuruna giderek sıklameni gösteriyor. 

Sıklamen Çiçeği Renkleri

Sıklamen çiçeği kış aylarında çiçeklenen, zarif görünümü ve renkleriyle dikkat çeken bir bitki olarak öne çıkıyor. Bu bitkinin;

  • Kırmızı,
  • Pembe,
  • Beyaz,
  • Fuşya renklerinde çiçeklendiği görülebiliyor. 

Ev dekorasyonuna farklı bir soluk katmak, renkli ve zarif bir görünüm elde etmek için tercih edilen sıklamenler, hoş kokularıyla da bulundukları ortamı çok daha etkileyici hale getiriyor. 

Çiçekler, aynı kök içerisinde farklı renklerle de çıkabiliyor. “Sıklamen çiçeği nasıl çoğaltılır?”, renkleri nasıl değiştirilir gibi sorular da merak konusu oluyor. “Sıklamen çiçeği yapraktan çoğalır mı?”, ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Bu çiçeği çoğaltmak için bitki yaprakları ve çiçek tohumları kullanılabiliyor. 

Rengarenk yaprakları, hoş kokusu ve şık görünümüyle dekoratif olarak da sık kullanılan sıklamen çiçeğini, özellikle köşelerde ve sehpalar üzerinde, biblolar ve örtülerle birlikte sergilemek estetik bir görünümü de destekliyor. Daha samimi bir ortam yaratmak adına çiçeğin bulunduğu köşeyi çerçeveler ve aile fotoğraflarıyla süsleyerek de dekoratif bir görünüm elde edilebiliyor. 

Sıklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıklamen çiçeği ile ilgili en merak edilen noktalardan birini de bakım süreci oluşturuyor. “Sıklamen çiçeği evde nasıl bakılır?”, sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu çiçeği sağlıklı bir şekilde büyütmek ve serpilmesini sağlamak için dikkat edilmesi gereken pek çok noktaya rastlanıyor. 
 
Çok sevilen sıklamen çiçeklerinin bakımında aşırı soğuktan korumaya ve çiçeği susuz bırakmamaya özen göstermek gerekiyor. Soğuk havalara karşı dirençli olan bu çiçek -7 dereceye kadar dayanıklı olsa da 14-15 derecede çok daha rahat serpildiği ve canlandığı görülüyor. Yabani sıklamen çiçeği için bu derecelerde farklılıklar görülebiliyor. 
Sıklamen çiçeği balkonda yetişir mi?”, gibi sorular sıklıkla sorulsa da özellikle kış aylarında bitkiyi iç mekanda yetiştirmek çok daha faydalı oluyor. İç mekanlarda da “Sıklamen çiçeği nerede durmalı?”, merak ediliyor. Aşırı güneş almayan, aydınlık ve serin bir köşeye bu çiçeği yerleştirerek yetiştirmek mümkün oluyor. Bulunduğu ortamın aşırı soğuk olmaması, çiçek toprağının susuz kalmaması gibi noktalara özen göstermek önem taşıyor. 
Peki, “Sıklamen çiçeği nasıl canlandırılır?”. Sıklamen çiçeğini aralıklarla çeşitli bitki canlandırıcı ve gübrelerle besleyerek canlandırmak mümkün oluyor. Çiçek toprağının hava alması, aşırı ıslak kalmaması adına çiçeği yerleştirmek üzere sepet, delikli saksı gibi seçeneklerden de ayrıca faydalanılabiliyor.

Sıklamen Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sıklamen çiçeği neden solar?”, çiçekleri neden sararır gibi sorular da sık merak edilenler arasında yer alıyor. Çiçek bakımında izlenen yanlış yöntemler, sağlıksız yetiştirme koşulları gibi etkenler de çiçeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sıklamen çiçeği bakımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde ele alınıyor:
Doğrudan güneş ışığı almaktan hoşlanmayan bu bitkiyi, güneşe aşırı maruz kalmayan bir köşeye yerleştirmek gerekiyor. Aşırı güneşe maruz kalan bitkilerde sararma, kuruma gibi etkiler gözlemlendiği için bu adım önem taşıyor. 
Sıklamen, kış bahçesi veya kapalı balkon gibi alanları süslemek için kullanılabilecek en ideal bitkilerden biri olarak görülüyor. Bu bitkiyi sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmak gerekiyor. Sararıp solma ve yaprak dökme gibi etkilerin ortaya çıkmaması adına serin, aydınlık fakat kuru bir yerde yetiştirilmesi gereken sıklamen çiçeği, don beklenen havalarda iç mekana alınabiliyor. 
Bu noktalara dikkat ederek sağlıklı bir şekilde sıklamen çiçeği yetiştirmek mümkün oluyor.