ketentohumu1

Keten Tohumunun Mucizevi Faydaları

Keten tohumu, özellikle son yıllarda diyet kültürünün olmazsa olmazları arasında yer almaya başlamış, son derece faydalı bir bitki olarak öne çıkıyor. Sevilen ve sıkça tüketilmeye başlanan bu lezzet hakkında merak edilen pek çok noktaya da rastlanıyor. Keten tohumunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, zararı bulunur mu gibi pek çok soru merak konusu oluyor. 

Keten tohumu, her derde deva besin değeri ve lezzeti ile dikkatleri üzerine topluyor. Bu yazımızda sizler için keten tohumunun faydalarını ele aldık. Yazımızı okumaya devam ederek bu bitkisel lezzetin sırlarını keşfedebilirsiniz!

ketentohumu2

Keten Tohumu Nedir?

Hakkında merak edilen pek çok nokta bulunsa da bu bitkiyi duyan hemen herkesin aklına ilk olarak keten tohumu nedir sorusu geliyor. Keten tohumu, son yıllarda daha popüler bir lezzet haline gelmiş olsa da henüz pek çok kişinin besin hakkında bilgi sahibi olmadığı görülüyor. Anavatanı Mısır olarak anılan ve dünyaya bu bölgeden yayılan, omega bakımından zengin bir bitki olarak biliniyor. Linaceae bitki ailesinden olan keten bitkisinden elde edilen bu tohum, özellikle sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde de dikkat çekiyor.
Keten tohumu, temelde keten bitkisinin henüz büyümemiş olan, bitki diplerinde ve çiçek kısmında görülen tohumların toplanıp işlenmesi ve öğütülmesi ile kullanıma hazır hale getiriliyor. Bu tohum, omega-3 bakımından zengin oluşu ve yoğun lif oranı ile sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketiliyor. 

Keten Tohumu Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Keten tohumu, düzenli ve dengeli tüketildiği takdirde insan sağlığına pek çok olumlu etkisi bulunan bir besin olarak öne çıkıyor. Her besinde olduğu gibi keten tohumu tüketirken de doğru oranda ve sıklıkta, doğru şekilde kullanıma özen göstermek gerekiyor. Peki, keten tohumu nasıl kullanılır?
Keten tohumu, sindirim açısından zorlayıcı bir besin olarak görüldüğü için tohumları öğüterek tüketmek önem taşıyor. Öğütülmeden kullanılan keten tohumunun sindirimi büyük oranda gerçekleştirilemediği için besin değerlerinden yeteri kadar faydalanılamıyor. Buna bağlı olarak keten tohumunun tüketim şekline özen göstermek gerekiyor. Keten tohumu nasıl öğütülür sorusu ise en merak edilen noktalar arasında yer alıyor. 
Karaca değirmenleri sayesinde besini pratik bir şekilde öğüterek kullanıma hazır hale getirmek mümkün oluyor. Öğütülen ürünü toz hâline getirdikten sonra baharatlıklar içerisinde depolayarak da tarifler üzerine serperek kullanmak mümkün oluyor. Keten tohumu nasıl yenir sorusu da sıklıkla araştırılıyor. Toz, tablet, kapsül formlarında da kullanılabilen keten tohumunu yemeklere katarak tüketmek de mümkün oluyor. Özel hazırlanan keten tohumu çayı da yine demlenerek içilebiliyor. Bu şifalı çay, Karaca mugları ile estetik şekillerde sunulabiliyor.
Tüketim şekli kadar önem arz eden bir diğer nokta da keten tohumunun kullanım sıklığı oluyor. Peki, keten tohumu ne sıklıkla tüketilmeli? Yetişkinler için bu besinin günlük ideal kullanım oranı 1-2 yemek kaşığı ile sınırlandırılıyor. Besinin fazlası saklama kabı içerisinde, güneş görmeyen alanlarda muhafaza edilebiliyor. Çocuk ve yaşlılardaki tüketim oranı ise yaş, kilo, bağışıklık, alerjik durum gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. 

Keten Tohumunun Faydaları 

Keten tohumunun insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Keten tohumu ne işe yarar, faydaları nelerdir, en merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu besinin en bilinen faydaları şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Kolesterolü Düşürmesi: Kötü huylu kolesterol, zaman içerisinde pek çok sağlık problemine yol açabiliyor. Omega bakımından zengin olan ve besleyici yağları içeren keten tohumu ile kötü huylu kolesterol oranını düşürmek mümkün oluyor. İçeriğindeki fitosteroller sayesinde bağırsakta kolesterol emilimini destekleyen keten tohumu, LDL azaltımına yardımcı oluyor. Bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyarak olası sorunların önüne geçilebiliyor.
  • Kabızlığı Gidermesi: Sindirim sistemindeki tıkanmalar, düzensiz beslenme, stres, kullanılan ilaçlar ve çok daha fazlası kabızlık ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Lifli içeriği ve sindirim sistemini destekleyici besin değerleri sayesinde keten tohumunun kabızlığa da iyi geldiği biliniyor. 
  • Kanser Riskini Azaltması: İçeriğinde yer alan Omega-3 yağ asitleri sayesinde kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen keten tohumu, bu hastalığa yakalanma riskini azaltarak da insan sağlığı üzerinde olumlu etki yaratıyor. Keten tohumu tüketenlerin cilt, kolon, prostat ve meme kanserine yakalanma risklerinde azalma görüldüğü de araştırmalarla kanıtlanıyor.
  • Kan Şekerini Dengelemesi: Özellikle kan şekeri ani yükselen ve düşen kişilerin, kronik diyabet hastalarının ve insülin direncine sahip kişilerin kan şekeri dengelemek için doğru besinleri tüketmesi büyük önem taşıyor. Keten tohumu da kan şekerini dengeleyici etkiye sahip olan, lifli besinler arasında yer alıyor. Besin içeriğinde bulunan lif oranlarının sindiriminin uzun sürmesi, kandaki şeker salınımını yavaşlattığı için bu besinden özellikle şeker hastaları sıklıkla faydalanıyor.
  • Tok Tutması: Diyet yapan kişilerin de favorisi hâline gelmiş olan keten tohumu, su ile birleştiğinde jel formuna gelerek uzun süreli tok kalma halini destekliyor. Yapılan araştırmalar, günde 2 yemek kaşığı keten tohumu tüketen kişilerin daha hızlı kilo verdiğini ve bel bölgelerinde incelme görüldüğünü de kanıtlayıcı nitelik taşıyor.
  • Tansiyonu Dengelemesi: Hem sistoliği hem de diastoliği düşürücü etkisi bulunan keten tohumunun, kalp üzerindeki ani basınçları engelleyerek tansiyonun yükselmesine engel olduğu da görülebiliyor. Kalp üzerindeki ani basınçların, nabız artışının neden olduğu tansiyon rahatsızlıklarında, keten tohumu dengeleyici etkisi sayesinde olumlu etkiler yaratabiliyor. 

Keten Tohumu Zararları

Son derece besleyici ve sağlıklı görülen keten tohumunun belli başlı koşullarda insan sağlığı için olumsuz etkiler yarattığı da görülebiliyor. Keten tohumu zararları şu şekilde ele alınabiliyor:

  • Alerjik bünyeye sahip kişilerin bu tohumu tüketmesi hâlinde cilden ve sindirimsel olarak reaksiyon gösterdiği görülebiliyor. Besini tüketmeden önce muhakkak alerjik kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. 
  • Öğütülmemiş veya doğru şekilde işlenmemiş keten tohumu da sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratarak boşaltımı engelleyici etki yaratabiliyor. 
  • Aşırı tüketim, bir süre sonra vücuttaki belli başlı vitamin, mineral ve yağ değerlerinin yükselmesine neden olarak organların zarar görmesine de neden olabiliyor. Bu nedenle tüketim oranına dikkat etmek önem taşıyor. 
  • Keten tohumu tarifleri yaparken besinin etkileşime gireceği diğer besinlerle bir arada kullanılmaması, mideyi ve vücudu yoracak şekilde pişirilmemesi de önem taşıyan noktalar arasında yer alıyor. Aksi durumlarda yine sindirim sisteminin bu tüketimden olumsuz etkilendiği görülüyor.

Bu olumsuz etkilerden korunmak adına keten tohumunu dengeli, düzenli ve gözetim altında tüketmek önem arz ediyor. 

Keten Tohumu Hangi Koşullarda Saklanmalı?

Keten tohumu saklama koşulları da en az ürünün tüketim şekli ve oranı kadar önem taşıyor. Doğru şekilde muhafaza edilmeyen besinin insan vücudu üzerinde olumlu etkiler bırakmak yerine olumsuz tepkimeler yarattığı görülebiliyor. Besinin kuru, nispeten soğuk ve kapalı bir kutu içerisinde muhafaza edilmesi gerekiyor. Güneş gören, plastik içerisinde saklanan keten tohumunun zamanla kurtlanma, bozulma gibi tepkimeler geliştirdiği görülebiliyor. 
Sağlıklı bir tüketim ve uzun süreli raf ömrü için keten tohumunu doğru koşullarda sakladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Öğütülerek tüketilen bu ürünü tümüyle öğüterek depolamak yerine tüketmeden hemen önce öğütecek şekilde, işlenmemiş olarak saklamak da uzun süreli kullanım için önem taşıyor.