kibristatlisi1

Pastane Usulü Kıbrıs Tatlısı

Rum tatlısı olarak da bilinen Kıbrıs tatlısı, hem hafif hem de lezzetli bir tarif olarak karşınıza çıkıyor. Kıbrıs tatlısı yapılışı, kolay adımlardan oluşarak mutfakta keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor. Kek, şerbet ve krema olmak üzere üç aşamadan oluşan Kıbrıs tatlısı tarifi için ihtiyacınız olan Karaca mutfak gereçleri ve diğer malzemelerinizi hazırlayarak bu lezzete bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Siz de sevdiklerinizi ağırlayacağınız sofralarınızı taçlandırmak istiyorsanız Kıbrıs tatlısı tarifimizi okumaya devam edebilirsiniz!

kibristatlisi3

Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yüzyıllardır varlığını sürdüren bir tarif olan orijinal Kıbrıs tatlısı, çay ve kahve davetlerinizi taçlandırıyor. Hafif şerbeti ve muhallebisiyle her damak zevkine hitap eden bu tarif, şık sunumuyla da göz dolduruyor. Kıbrıs tatlısı kalorisi de bu noktada merak edilen detaylar arasında. Porsiyona göre değişim gösteren bu değer, 250 gram pastane usülü Kıbrıs tatlısı için 535 kcal olarak kabul ediliyor. Kıbrıs tatlısı şerbetinin kıvamına, kekin yoğunluğuna ve bunlar gibi daha pek çok detaya dikkat ederek tam ayarında bir tatlı hazırlamanız mümkün oluyor.

kibristatlisi2

Çay Saatlerinin Vazgeçilmezi Kıbrıs Tatlısı

Yumurtadan galeta ununa kadar sayısız ürünün kullanımıyla hazırlanan Kıbrıs tatlısı, hem çay saatlerinin hem de akşam sohbetlerinin aranan lezzeti oluyor. Kısa bir süre içerisinde hazırlığını yapıp pişirebileceğiniz bu tatlının şerbetle buluşması ise adeta bir ziyafete dönüşüyor.
Hazırlama Süresi 45 dakika
Pişirme Süresi 45 dakika
Toplam Süre 1 saat 30 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Akdeniz Mutfağı
Porsiyon 8 kişi
Kalori 535 kcal

Çay Saatlerinin Vazgeçilmezi Kıbrıs Tatlısı Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Çay Saatlerinin Vazgeçilmezi Kıbrıs Tatlısı Malzemeleri
  

Kek İçin:

  • 4 adet Yumurta
  • 1 çb Toz şeker
  • 1 çb Sıvı yağ
  • 2 çb Galeta unu
  • 1 sb Ceviz içi
  • 1 sb Hindistan cevizi
  • 1 paket Kabartma tozu

Şerbet İçin:

  • 3 çb Toz şeker
  • 2 sb Su
  • 1 paket Vanilya

Krema İçin:

  • 1 litre Süt
  • 2 çb Nişasta
  • 1 çb Toz şeker
  • 1 paket Krem şanti
  • 1 paket Vanilya

Çay Saatlerinin Vazgeçilmezi Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır
 

  • Kıbrıs tatlısı şerbetini hazırlamak için bir tencereye suyu ve şekeri alın. 15 dakika kaynattıktan sonra vanilyayı ekleyin. Ardından soğumaya bırakın. Şerbet hazırlama sürecinde Karaca çelik tencere modellerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.
  • Şerbeti soğumaya bıraktıktan sonra kekin hazırlanmasına geçebilirsiniz. Karaca el mikseri ve blenderi modellerinden yardım alabilirsiniz. Yumurtaların sarısı ve beyazını ayırarak beyazları iyice çırpın.
  • Beyazların üzerine şeker ilave ederek çırpmaya devam edin. Ardından bu karışıma yumurta sarılarını tek tek ilave edin.
  • Kek karışımına sıvı yağını ilave edin ve çırpıcıyı bir kenara alın. Bu aşamada Karaca spatula modellerinden birini kullanabilirsiniz. Karıştırma işlemine spatula ile devam ederken içerisine galeta unu, dövülmüş ceviz, kabartma tozu ve Hindistan cevizini ekleyin.
  • Hazırladığınız kek karışımını yağladığınız derim bir tepsiye dökün ve 160 dereceye ayarlanmış bir fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Kekiniz piştikten sonra üzerine soğuk şerbetinizi yavaş yavaş ilave edin ve kekin şerbeti istediğimiz şekilde çekebilmesi için oda sıcaklığında 10 dakika bekletin.
  • Kek ve şerbetin ardından krema hazırlanma aşamasına geçebilirsiniz. Bir tencereye krem şanti haricindeki diğer Kıbrıs tatlısı muhallebisi malzemelerini alın. Karıştırarak orta ateşte kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
  • Kremanız piştikten sonra ocaktan alın ve üzerine toz krem şantiyi ekleyip çırpıcı yardımıyla 5 dakika çırpın.
  • Dinlendirdiğiniz kek üzerine hazırladığınız kremayı sürün. Üzerini Hindistan cevizi ve dilediğiniz diğer malzemelerle süsleyebilirsiniz.
  • Süsleme aşamasının ardından tatlınızı buzdolabında en az 3 saat bekletin. Ardından dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 250gCalories: 535kcalCarbohydrates: 54.23gProtein: 12.26gFat: 31.48gCholesterol: 61.5mgSodium: 283.7mgPotassium: 364.7mgFiber: 3.54gVitamin A: 266.64IUVitamin C: 1.68mgCalcium: 184.97mgIron: 1.88mg
Etiket Kıbrıs Tatlısı Tarifi

Pastane Usülü Kıbrıs Tatlısı Püf Noktaları

Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır sorusunun ardından püf noktaları da merak konusu oluyor. 

Şerbetin Isı Ayarını Korumak:

Küçük büyük herkesin severek tükettiği bu tatlının öne çıkan püf noktası şerbeti ile ilgili. Şerbetinin mutlaka soğuk olması gereken bir tarif karşınıza çıkıyor. Kekiniz sıcak şerbet ise soğuk olursa kekin şerbeti daha iyi bir şekilde çekmesi sağlanıyor. Şerbetin sıcak bir şekilde dökülmesi halinde kekin hamurlaşması söz konusu oluyor. Kıbrıs tatlısını hızlı bir şekilde servis edebilmek açısından da soğuk şerbet önem arz eden bir detay oluyor. 

Kek Malzemelerini Hızlı Bir Şekilde Birleştirmek:

Kıbrıs tatlısı tarifinin bir diğer püf noktası ise kek hazırlanma aşamasında karşınıza çıkıyor. Kek hazırlamanın Kıbrıs tatlısı malzemeleri olan galeta unu, ceviz ve Hindistan cevizi eklediğiniz son aşamasında normalden biraz daha hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Kekin son malzemelerini ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra hızlı bir şekilde tepsiye yaymanız tavsiye ediliyor. Aksi takdirde içerisindeki malzemelerin kek kıvamının daha da katılaşmasına sebep olabiliyor. 

Bu püf noktalara ve tarif detaylarına dikkat ederek sevdiklerinize lezzetli bir Kıbrıs tatlısı hazırlayabilirsiniz. 

Kıbrıs Tatlısı Yanına Ne Gider?

Kek, şerbet ve krema olmak üzere üç katmandan oluşan Kıbrıs tatlısı; bir lezzet şöleni sunuyor. Hem sütlü hem de şerbetli tatlı isteyenlerin favorisi olan bu tarif, Kıbrıs tatlısı yanına ne gider sorusunu da beraberinde getiriyor. Kreması, şerbeti ve kekiyle yoğun bir tatlı deneyimi sunan bu tarifin yanında genellikle soğuk içecekler tercih ediliyor. Soğuk içeceklerin yanı sıra bol köpüklü bir Türk kahvesi ya da sohbetinizle demlenen bir bardak çay da güzel bir seçenek olabiliyor. Kıbrıs tatlısını servis ettikten sonra kalan dilimleri size uygun Karaca saklama kabı modellerinden birinde saklayarak ertesi gün de lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Tarif ve daha fazlası için ihtiyacınız olan her şey Karaca’da!

kibristatlisi4