nevzinetatlisi1

Anadolu’nun Lezzet Mirası: Nevzine Tatlısı Tarifi

Kayseri yöresine ait olan Nevzine tatlısı, Anadolu’nun lezzet mirası olarak gözler önüne seriliyor. Bir kez denendiği zaman damakta tadı kalan bu tatlıyla ilgili merak edilen pek çok konu bulunuyor. Bunlardan biri de nevzine nedir sorusunun cevabı. Şerbetli bir tatlı olan Kayseri Nevzine tatlısı, tahin ile süsleniyor ve şerbetine pekmez katılıyor. Bu sayede elde edeceğiniz lezzet, doruklara ulaşıyor. Kıyır kıyır nevzine tatlısının tarifini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz!

nevzinetatlisi3

Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılıyor?

Nevzine tatlısı nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız tek yapmanız gereken tarifte verilen ölçüleri doğru şekilde uygulamak ve malzemeleri bütünleştirmek. Hamurunda kullanılan tahinin lezzeti şerbetteki pekmez ile birleşince ortaya eşsiz bir tarif çıkıyor. Nevzine tatlısı malzemeleri, bunlarla sınırlı kalmıyor. Tereyağından limon suyuna, cevizden sirkeye kadar sayısız ürün kullanabilirsiniz. Bu sayede damağınızda yer edinecek eşsiz bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Nevzine tatlısının yapılışı, malzemeleri ya da püf noktaları gibi sorularınıza cevap bularak aradığınız lezzeti de yakalayabilirsiniz.

nevzinetatlisi2

Anadolu Esintileri Taşıyan Nevzine Tatlısı

Kıyır kıyır nevzine tatlısı; bayramlardan özel gün sofralarınıza kadar en güzel anlarınızda size eşlik ediyor. Hamurunda bulunan tahin ve şerbetindeki pekmez ile diğer tatlılardan ayrılan Nevzine tarifi, bir denendiğinde tekrar isteniyor. Lezzetli bir tatlı kaçamağı yapmak istiyorsanız bu tarifi inceleyebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 29 dakika
Toplam Süre 49 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Akdeniz Mutfağı
Porsiyon 10 kişi
Kalori 350 kcal

Anadolu Esintileri Taşıyan Nevzine Tatlısı Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Anadolu Esintileri Taşıyan Nevzine Tatlısı Malzemeleri
  

Şerbeti İçin:

  • 2 sb toz şeker
  • 2 sb su
  • 4 damla limon suyu
  • 1/2 sb pekmez

Hamuru İçin:

  • 125 gram tereyağı
  • 1 çb süt
  • 1 çb sıvı yağ
  • 1 çb tahin
  • 1 yk sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya
  • 3 sb un
  • 1 sb dövülmüş ceviz

Anadolu Esintileri Taşıyan Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılır
 

  • Şerbetini hazırlamak için bir tencereye su, şeker ve limon suyunu ekleyin. Karıştırın ve ocağın altını açın. Karışımın kaynamasını bekleyin ve ardından ocaktan alarak soğuması için kenara bırakın. Şerbeti hazırlarken Karaca çelik tencere modellerinden birini kullanabilirsiniz.
  • Şerbet bir kenarda soğurken tatlının hamurunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Hamuru için geniş bir kaseye tereyağını ve tahini alın. Tereyağı ve tahini karıştırın. Ardından üzerine süt ekleyerek elde ettiğiniz karışımı iyice karıştırın.
  • Nevzine tatlısının yapılışı; un, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek devam ediyor. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar karışımı yoğurun.
  • Hamurunuzu istenen kıvama getirdikten sonra cevizi de ilave edin ve son bir kez karıştırın. Ardından yağladığınız bir fırın kabına hamuru alın ve ellerinizle kaba yayın. Karaca fırın kabı ve tepsisi modellerine göz atabilirsiniz.
  • Hamuru yaydıktan sonra şekil verme işlemine geçebilirsiniz. Yemek çatalının sırtını kullanarak hamur üzerine çizikler atın. Dilerseniz düz çizgi dilerseniz kareler oluşturabilirsiniz. Ardından bıçak yardımıyla hamuru eşit parçalara bölün.
  • Önceden ısıtılmış olan 180 derece ayarlı fansız fırında hamurunuzu hafif renk alana kadar pişirin. Tatlı pişerken kenarda soğumuş olan şerbetin üzerine pekmezi ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz karışım tatlının gerçek şerbeti oluyor.
  • Tatlı fırından çıktıktan sonra sıcakken üzerine pekmezli şerbet karışımını ilave edin. Kısa bir süre dinlendikten sonra tatlınızı servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 350kcalCarbohydrates: 51.2gProtein: 7.2gFat: 22.6gCholesterol: 53.3mgSodium: 16.6mgPotassium: 251.8mgFiber: 1.6gSugar: 30gVitamin A: 110.8IUVitamin C: 1.43mgCalcium: 49.9mgIron: 1mg
Etiket Nevzine Tatlısı Tarifi

Nevzine Tatlısı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Geçmişten bugüne miras kalan bir lezzet olan Nevzine tatlısı, ezberleri bozan bir tarifle karşınıza çıkıyor. Geçmişte yalnızca önemli kişiler ve davetler için hazırlanan bu tatlı, Kayseri yöresinde farklı geleneklere de ev sahipliği yapıyor. Bu tatlıyı yaparken püf noktalarına dikkat ederek istenen lezzeti yakalayabilirsiniz.
Şerbette Pekmez Kullanmak:
Nevzine tatlısının püf noktaları arasında şerbetinde bulunan pekmez öne çıkıyor. Şerbetine mutlaka pekmez eklemeniz gerekiyor. Tatlının olmazsa olmazı olan bu malzemenin kalitesi de tatlının lezzetini doğrudan etkiliyor. 
Sıcak – Soğuk Dengesini Korumak: 
Nevzine tarifinin bir diğer püf noktası sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülmesi oluyor. Tatlınız fırından çıktıktan hemen sonra üzerine soğuk şerbeti dökmeniz gerekiyor. Bu sayede tatlınız şerbeti daha iyi bir şekilde çekebiliyor. 
Tatlıyı Dinlendirmek:
Tatlı şerbeti çektikten sonra bir süre dinlendirmeniz de tarifin lezzetini artırabilecek bir diğer püf nokta olarak karşınıza çıkıyor. Dinlendirdikten sonra hemen servis yapmayı düşünmüyorsanız Karaca saklama kabı modellerinden birine koyarak bekletebilirsiniz.

Nevzine Tatlısı Yanına Ne Gider?

Türk mutfağında severek tüketilen tahin ve pekmez, orjinal Nevzine tarifi içerisinde de bir araya geliyor. Bilinen ezberleri geride bırakan bu tarif, farklı tatlı arayışında olanların dikkatini çekmeyi başarıyor. Bu tatlının yanına ne gider sorusu ise sıklıkla merak ediliyor. Piştikten sonra gevrek, şerbetiyle hamurumsu, dinlendikten sonra ise helva kıvamına gelen bu tatlının yanında lezzetli bir Maraş dondurması iyi gidiyor. Sade Maraş dondurması ile servis edeceğiniz Nevzine tatlısı, yaz aylarının da favorisi oluyor.
Nevzine tatlısının servisinde Karaca kek ve pasta takımları modellerinden birini tercih ederek misafirlerinize şık bir sunum yapabilirsiniz. Üzerini dilediğiniz malzemeyle süsleyebileceğiniz bu tatlının dilimlerini de dilediğiniz boyutlarda kesmeniz mümkün oluyor. Servisinde ihtiyacınız olacak Karaca 6 kişilik çatal kaşık bıçak takımı ve ihtiyacınız olan diğer tüm malzemeleri hemen şimdi inceleyebilirsiniz.

nevzinetatlisi4