incebellibardak1

Neden İnce Belli Bardak? Çay İçmenin Ardındaki Az Bilinen Gerçek  

Farklı çeşitleriyle dünyanın dört bir yanında önemli bir kültürün başrolü olan çay, ülkemizde de sevilen ve sıkça tüketilen içeceklerden biri. Siyah, yeşil, oolong, rooibos, beyaz, kırmızı çay ve daha birçok çeşidiyle zenginliğini gözler önüne seriyor. Bu zenginliği kutlamak adına 15 Aralık Dünya Çay Günü olarak ilan edilmiştir. Bu özel günde, çayın eşsiz bir içecek olması sebebiyle yapılan kutlamaların yanı sıra sürdürülebilir çay üretimi, ticareti ve tüketimi desteklerine de yer veriliyor. 

Uluslararası alanda farklı kültürel kutlamalara ev sahipliği yapan çayın ülkemizdeki yeri ise geçmişten günümüze değişen çay bardaklarına bakıldığında anlaşılıyor. Zaman içerisinde her ne kadar farklı modeller kullanılmış olsa da Türk kültüründe ince belli çay bardağının yeri hep aynı ve özel kalmıştır. İnce belli bardakta çay içmenin zevki ise sohbet ortamlarında her zaman konuşulan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 

incebellibardak2

İnce Belli Bardak Kullanmanın Çayın Lezzetindeki Rolü

Kültürel değeri yüksek olan ince belli bardak kullanımının duygusal yönü de göz ardı edilemez bir gerçek. Bu yönüyle bilimsel araştırmalara konu olan ince belli bardak gerçekten çayın lezzetini artırır mı merak konusu. İnce belli çay bardağının orta kısmında yer alan kavisden dolayı alt kısmının geniş olması, ergonomik açıdan avantaj sağlıyor ve ele oturan bir form sunuyor. Bardağın ortasında yer alan kavis, alt kısımdaki çayın daha geç soğumasını sağlıyor. Üst kısmının geniş olması da rahat bir içim sunuyor. İnce belli olması sayesinde sunduğu bu özelliklerin yanında camının ince olmasıyla da avantaj sağlıyor. Bu özellik, çayın taze kalmasına imkan tanıyor.

Yukarıda yer verilen nedenler, ince belli bardakta içilen çay başkadır diyenleri haklı çıkarıyor. Siz de çaya farklı bir lezzet katmak istiyorsanız yeni modellere bir şans verebilirsiniz. Refika’dan Karaca Tatlıcan 6’lı Çay Bardağı Seti ince belli ve geniş hacimli olmasıyla sizleri memnun etmeyi başarıyor. Ayrıca bu özel yapısı sayesinde çayın sıcak kalmasını da sağlıyor. Şık görünümüyle beğenilerinizi kazanırken lezzetli bir çay keyfi yapmanıza da fırsat tanıyor. Siz de ince belli bardak olmadan çay içmem diyenlerdenseniz bu seriyle hemen şimdi tanışabilirsiniz!

incebellibardak3

Günün Her Saatinde Çay İçmenin Nedenleri

Sabah kahvaltıda, öğlen arkadaşlarla, akşam ise yemekten sonra.. Günün her saatinde çay içmenin tıbbi etkileri araştırılsa da bu lezzetli içeceğin duygusal etkileri her an farklı bir yolculuğa çıkarıyor. Kahvaltıyı çaysız yapamam, sohbet çay ile demlenir gibi birçok cümle size tanıdık gelebilir. Bunları ya siz söylüyor ya da çevrenizden duyuyor olabilirsiniz. 15 Aralık Dünya Çay Günü bahanesiyle de olsa ailecek veya arkadaşlarınızla çay toplantıları gerçekleştirebilirsiniz. Peki, günün her saatinde neden çay içiyorsunuz hiç merak ettiniz mi? İşte, günün her saati çay içenlerin sıklıkla sunduğu nedenler: 

  • Çay İçmeden Ayılamıyorum Diyenler: Çay, içerisinde yer alan bileşenler nedeniyle gerçekten de sizi ayıltmaya yardımcı olabilir. Uyanmaya yardımcı etkisi duygusal yönüyle birleştiğinde, vazgeçilmez bir içecek haline geliyor. Sabah uyandığında ilk işi çay demlemek olanların çay aşkını bilimsel olarak tartışmak ise mümkün değil. Güne hızlı başlıyorum diyorsanız Gefu Çay Demleme Süzgeci, sabahın erken saatlerinde çay keyfinin tadını çıkarmanızı sağlıyor.
  • Arkadaş Toplantılarında Sohbet Çayla Koyulaşır Diyenler: Ardı ardına doldurulan çay bardakları ve oradan oraya taşınan çaydanlık da aynı fikirde mi bilemiyoruz. Kültürümüzde sohbet ve çay, ayrılmaz bir ikili. Sevdiklerinize çay demlerken çayın demini görmek isteyenlerdenseniz Karaca Flat Borosilikat Cam Çaydanlık Luster modeliyle hem arkadaş toplantılarınızda hem de mutfağınızda bir yenilik yapabilirsiniz. 
  • Yemekten Sonra Bir Bardak Çay İçmeden Olmuyor Diyenler: Çayın hazmı kolaylaştırdığı tartışılan bir konu olsa da yemekten sonra içilen o bir bardak çayın lezzeti tartışılmaz. Zencefil çayı gibi hazmı kolaylaştırıcı bitki çaylarıyla yemekten sonra midenizi rahatlamak istiyorsanız Lekue Çay Ritüeli ile tatlı bir değişiklik yapabilirsiniz. 

Dünyanın dört bir yanında farklı kültürlerde yer alan çay, sizin de kırmızı çizginiz olabilir. Herkesin çay içme alışkanlıkları farklılık gösterse de çay sunumu ve demlenmesi konusunda kullanılan ürünler aynı. Çay bardakları, çay tepsileri, çeşit çeşit çaydanlıklar, çay fincan takımları ve daha birçok üründe farklı modellerle kendi zevkinizi ortaya koymak istiyorsanız Karaca’ya göz atabilirsiniz. Özenle hazırlanmış farklı serileri hemen şimdi inceleyerek çay keyfinizi ikiye katlayacak ürünlere kolayca sahip olabilirsiniz!