biberiye1

Şifa Deposu Biberiyenin Faydaları

Şifa deposu olarak bilinen biberiye, oldukça lezzetli ve faydalı bir bitki. Tıbbi ve aromatik özellikleri öne çıkan biberiyle, insanlar tarafından yüzyıllardır farklı şekillerde kullanılıyor. Zengin antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Bu özellik, yaşlanma belirtilerinin erkenden görülmesini engelliyor. Kırışıklık oluşumunu geciktiriyor ve hücrelerin hasar görmesinin de önüne geçiyor. Biberiye, içerdiği anti-inflamatuar özelliklerle iltihaplanma riskini azaltıyor ve kronik hastalıklara karşı korunmayı sağlıyor. Hafızayı güçlendirme etkisi bulunduğu için de sıklıkla tüketiliyor. Sindirim sistemine yardımcı oluyor, mide bulantısını hafifletiyor ve sindirim sorunlarını azaltıyor. Saç ve cilt sağlığı için de tercih ediliyor. Düzenli kullanımda saç dökülmesini engelliyor ve cilt problemlerinin de minimum seviyeye inmesini sağlıyor. Özellikle sivilce ve akne sorunu yaşayanların düzenli ve kontrollü bir şekilde biberiye tüketimi gerçekleştirmesi gerekiyor. Biberiye otu faydalarının bir kısmı bu şekilde sıralanabiliyor.

biberiye2

Biberiye Nedir?

Biberiyle, bilimsel adıyla ‘‘Rosmarinus Officinalis’’, zeytingiller familyasına ait bitkilerden bir tanesi. Akdeniz bölgesine ait, sık yapraklı ve keskin bir kokuya sahip olan bu bitki, iğneye benzer yapraklarıyla öne çıkıyor. Hem baharat olarak kullanılabiliyor hem de bitki olarak yetiştiriliyor. Mutfaklarda sıklıkla tercih edilen bitki, taze biberiye faydaları ile öne çıkıyor. Et, balık, tavuk ya da sebze yemeklerine aromatik bir lezzet katmak için kullanılabiliyor. Tüm bunların yanı sıra yağ ve kozmetik ürünlerin içinde de bulunuyor. İçinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerin korunmasını sağlıyor ve iltihaplanmaların önüne geçiyor. Kronik hastalıklara karşı korunma sağlaması da biberiye bitkisinin faydaları arasında bulunuyor.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir?

süre ve düzenli kullanımda insan sağlığına pek çok katkı sağlıyor. Biberiye otu ne işe yarar sorusuna aşağıdaki şekilde yanıt verilebiliyor:
Antioksidan Zenginliği: Biberiye otu, vücudu serbest radikallere karşı korunmasını sağlıyor.  Bu sayede yaşlanma sürecinin yavaşlaması mümkün hale geliyor.
İltihap Karşıtı Özellikler: Biberiye, anti-inflamatuar özelliklere sahip. Bu özellik, iltihaplanmanın azalmasını sağlıyor. Romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkların engellenmesi açısından da önemli bir yere sahip olmasıyla biliniyor.
Sindirim Sağlığı: Biberiye, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sindirim sıvılarının salgılanmasına teşvik ederek sürecin hızlanmasını sağlıyor 
Kronik mide bulantısını engelliyor.
Cilt ve Saç Sağlığı: Biberiye yağı, cilt sağlığına olumlu etkide bulunuyor. Sivilce ve diğer cilt problemlerini engelliyor.
Biberiye nasıl yetiştirilir diye araştırdıktan sonra dilerseniz kendiniz yetiştirebilir, doğal olarak istediğiniz sonucu alabilirsiniz. 

biberiye3

Biberiye Nasıl Tüketilir?

Biberiye, çok yönlü bir bitki olduğu için farklı yollarla tüketilebiliyor. Biberiyenin farklı tüketim yollarını okuduktan sonra istediğiniz yöntemi tercih edebilirsiniz.
Yemeklerde Baharat Olarak Kullanabilirsiniz: Biberiye, özellikle et yemeklerine, tavuk ve balığa lezzet katmak için tercih ediliyor. Taze veya kurutulmuş yaprakları öğüterek veya bütün olarak yemeklerin içine ekleyebilirsiniz.
Taze Biberiye Yaprağı Kullanabilirsiniz: Taze biberiye yaprakları, tencerede pişen yemeklerin içine dal halinde ekleniyor veya çorbaların içinde pişirilerek kullanılabiliyor. 
Biberiye Yağı: Aromaterapi uygulamalarında ve cilt bakımında biberiye yağı kullanılabiliyor. Cilde masaj yaparken bitkisel yağlar kullanmak rahatlatıcı etki sağlıyor.
Biberiye Suyu: Bu bitkinin yaprakları kurutularak elde edilen su kullanılabiliyor. Pek çok kişi, biberiye suyu nasıl yapılır sorusunu merak ediyor. Biberiye bitkisini kaynattıktan sonra süzgeç yardımıyla süzerek suyunuzu hazır hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra biberiye çayı ne işe yarar sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Demlik yardımıyla hazırladığınız çay; sindirimi desteklemek, antioksidanlar almak veya sakinleşmek için tüketilebiliyor. Bir bardak kaynar suya birkaç taze veya kurutulmuş biberiye yaprağı ekleyerek biberiye suyu hazırlayabilirsiniz.

Biberiye Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Bu bitkiyi yemeklerinde ilk kez kullanacak olan pek çok kişi biberiye hangi yemeklerde kullanılır sorusunun yanıtını araştırıyor. Biberiyenin sıkça kullanıldığı yemeklerden bazıları şu şekilde sıralanabiliyor:
Izgara Etler: Biberiye, özellikle dana, kuzu ve domuz eti gibi ızgara etlerde kullanılabiliyor.
Tavuk ve Hindi Yemekleri: Tavuk ve hindi yemeklerine biberiye eklemek, lezzetlerini artırıyor.
Balık Yemekleri: Balık yemeklerine tazelik ve aroma katıyor. Özellikle ızgara veya fırın balıkları için kullanılıyor.
Sebzeli Yemekler: Biberiye, sebzelerle yapılan yemeklerin içine de eklenebiliyor. Özellikle patates, kabak, domates ve mantar ile uyum sağlıyor.
Çorbalar: Biberiye, çorbalara tat ve aroma katmak için kullanılıyor. Özellikle domates çorbasıyla oldukça fazla yakışıyor.
Makarna ve Pizza: Biberiye, makarnalara veya pizzalara ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.

biberiye4

Taze Biberiye Nasıl Saklanır?

Taze biberiye yapraklarını en iyi şekilde saklamak için iyice yıkamak ve kurulamak gerekiyor. Yıkama ve kurulama işlemini gerçekleştirdikten sonra, nemden uzak bir yerde tutmaya dikkat etmelisiniz. Yaprakları nemli bir peçete veya bezle sararak muhafaza edebilir veya bu şekilde plastik bir torba içinde tutabilirsiniz. Alternatif olarak, yaprakları dondurarak da saklamak mümkün.

Biberiye Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberiye kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ne için kullanılacağına göre değişiyor. Saç için kullanılan biberiye ile cilt için kullanılan arasında bazı farklar bulunuyor. Bu nedenle bazı faktörlere dikkat etmek gerekiyor. Saç için kullanım gerçekleştirecek olanların ilk olarak biberiye suyu saça nasıl uygulanır sorusunun yanıtını araştırması gerekiyor. Biberiyeyi kaynattıktan sonra elde edilen suyu soğutarak saça uygulamak mümkün. 15 dakika beklemenin ardından temiz su ile durulama gerçekleştirmek gerekiyor. Yiyeceklerde tercih edilecekse miktara dikkat etmek gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra biberiye yağının da gün içinde en fazla 1-2 damla kullanılması öneriliyor.

biberiye5