caydemleme1

Çay Demlemenin Gerçek Tekniği! Bu Kadar Lezzetlisini Hiç İçmemiştiniz…

Pek çok kültürde çayın önemli bir yeri vardır. Her ülkenin çay kültürü ve geleneği hatta demleme yöntemleri farklılık gösterebiliyor. Ancak dünya üzerinde hemen hemen her yerde çay tüketildiğini görebiliriz. Ülkelerin iklim, toprak yapısı ve yeryüzü şekilleri değişkenlik gösterdiğinden tüketilen yaygın çay türlerinde de farklılıklar görülebiliyor. Dünyanın pek çok yerinde günlük hayatın bir parçası olan çay, sohbetin, muhabbetin ve ritüelin parçası oluyor. Tüm dünyada kutlanan 15 Aralık Dünya Çay Günü, çayın uluslararası önemini bizlere bir kere daha hatırlatıyor. Bu özel gün sayesinde bilgilerimiz tazelensin ve anılarımız canlansın diye sizler için çay konusunda bazı başlıklar derledik. 

Demleme çaydan iyi bir tat elde etmek veya istenilen lezzete ulaşmak, keyifli bir deneyim için oldukça önemli. Amaçlara göre farklı demleme şekilleri uygulanabiliyor. Yanlış demleme şekilleri istenilen sonuca ulaşmaya engel olabiliyor. Bu nedenle lezzetli bir çay için doğru demleme yöntemini bularak aradığınız tada ulaşmanız mümkün. Farklı demleme teknikleri çayın tadında değişikliklere yol açıyor. Bu teknikleri denemek, damak zevkine uygun lezzete ulaşmayı kolaylaştırıyor. 

caydemleme2

Çay Demlemenin Gerçek Tekniğiyle Keyif Dolu Anlar

Çayları, camellia sinensis bitkisinden üretilen ya da diğer bitki ve meyvelerden elde edilen olarak ikiye ayırabiliriz. Çay bitkisi için birden fazla demleme tekniği bulunuyor. Sıcak demleme ve soğuk demleme, en sık kullanılan teknikler arasında yer alıyor. Soğuk demleme özellikle bitki çaylarından aktif şekilde yararlanmak için değerli bir yöntem. Ancak keyif almak için farklı yöntemler de kullanılabiliyor. 

Türkiye’de camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah çayı severek tüketiyor, ocaklarımızdan eksik etmiyoruz. Genellikle sıcak demleme yöntemiyle hazırlanan bu çay, kültürümüzün ve günlük hayatımızın önemli bir parçası. Çay, sıcak demleme yönteminde de farklı teknik ve şekillerde hazırlanabiliyor. Genellikle çayın üzerine direkt kaynamış su ekleyerek demleme yapılsa da öncesinde demliğe su ekleyip sonra çayı ilave etmeniz daha iyi bir demleme yapmanızı sağlıyor. Çayın üzerine direkt olarak kaynar suyun eklenmesi, yaprakların haşlanmasına ve lezzetin azalmasına sebep olabiliyor. Gerçek bir demleme yapmak için kaynamış su üzerine çay koymanız tavsiye ediliyor.

İkinci bir yöntem olarak demliğe çay ile biraz soğuk su ekleyebilirsiniz. Su kaynadıktan sonra da demliğe kaynar su eklemesi yapabilirsiniz. Bu yöntemle de çayın haşlanıp ağızda buruk ve acı bir tat bırakmasının önüne geçilmiş oluyoruz.. Bu adımları takip ederek gerçekten demlenmiş lezzetli bir çaya ulaşabilir tam deminde bir çayın keyfini çıkarabilirsiniz.. 

caydemleme3

Çay Demleme Sanatında Ustalaşma Yolları

Çayı eşsiz bir şekilde demlemek ve sunmak, keyifli bir deneyim için önemli noktalar. İdeal ve hassas bir demleme yapmak, lezzet elde etmenin yanında çaya ve doğaya bir saygı duruşunu da ifade ediyor. Çay demleme konusunda ustalaşmak için buna emek vermek ve bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte ustaca çay demlemenin birkaç yolu: 

  • Çay demlerken kaliteli yapraklardan elde edilmiş çayları kullanmanız ve doğru bir şekilde muhafaza etmeniz lezzeti artırıyor. Çayınızı muhafaza etmek için en şık Karaca saklama kaplarını mutlaka keşfedin!
  • Kullandığınız demlik de bu noktada önemli. Farklı malzemelerden üretilen demlikler lezzeti etkiliyor. Bu yüzden demlik seçimini damak tadınıza göre yapabilirsiniz. Karaca Lori Borosilikat Cam Çaydanlık ile lezzetli bir demleme yapıp şık ve zarif bir sunum gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yumuşak bir su kullanmak ve iyice kaynatmak ustaca bir demleme için önemli. Bu noktada, çay demlemek için Karaca Çaysever Robotea seçeneklerini inceleyebilir, lezzete kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Su kaynadıktan sonra direkt çayın üzerine eklenmemeli. Öncelikle demlik kısmına biraz kaynamış su konulmalı, ardından çay eklenmeli. Sonrasında demleme yapılmalı.
  • İyi bir demlemek için çay taneciklerinin çökmesi beklenmeli. Burada çayın 20 dakika beklemesi, istenilen lezzeti elde etmek için oldukça önemli. 
  • İdeal demlemeden sonra çayı uygun bardaklarla sunuma hazırlayabilirsiniz. Çayı sıcak tutan ve lezzetini hissettiren özel çay bardakları ile sunumunuzu yapabilirsiniz. Özellikle çayın uzun süre sıcak kalması için özel olarak tasarlanan Refika’dan Karaca Tatlıcan 6’lı Çay Bardağı Seti, çay keyfinizi artırıyorken sohbetlerin de bölünmesini engelliyor.

Sevdiklerinizle çay eşliğinde keyifli dakikalar geçirmek için özenli bir demleme yapabilirsiniz. Bu sayede hoş bir sohbet eşliğinde özel anılar biriktirebilirsiniz. Sevdiklerinize yapacağınız çay sunumlarını Karaca Cumhuriyet Yüzyılı Tulu Pasta Tabaklı Çay Takımı ile taçlandırabilir, bu anıları eşsiz kılabilirsiniz.