mideusutmesi1

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Mevsimsel değişimlerle beraber soğuk havalara maruz kalmak, pek çok sorunu beraberinde getirir. Vücudun savunma mekanizmasını zorlayan ve sindirim sistemini etkileyen bu sorunlardan biri de mide üşütmesidir. Karın bölgesinin soğuktan korunmaması, çok soğuk içecek ya da yiyecek tüketmek; mide üşütmesine neden olan durumlar arasında bulunur. Peki, mide üşütmesi için evde neler yapabiliriz? Sıcak bir çorbadan bitki çaylarına kadar pek çok alternatifi değerlendirerek bu problemle mücadele edebilirsiniz. Mide üşütmesi hakkında detaylı bilgi almak için Karaca Blog’u ziyaret edin. Mide üşütmesi nedir, belirtileri nelerdir ne iyi gelir hemen öğrenin!

Mide Üşütmesi Nedir?

Mide üşütmesi, genelde mideye bir anda soğuk içecek veya dondurma gibi soğuk yiyecekler girmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Tüketilen soğuk besinler sonucu mide duvarları kasılır ve mide rahatsızlanmaya başlar. Ağrı, spazm, gaz ve şişkinlik gibi etkiler gözlemlenir. “Mide üşütmesi kaç gün sürer?” sorusu sıklıkla sorulur. Bu durum bir hastalık değildir ve geçicidir. 

mideusutmesi3

Mide Üşütmesi Neden Olur?

Mide üşütmesi neden olur sorusunun birçok cevabı bulunuyor. Mide üşütmesi aniden soğuk içecek veya yiyeceklerin tüketilmesi sonucu midenin normal sıcaklığının altına düşmesi ve bu soğukluğun mide duvarlarına etki etmesiyle meydana gelir. Mide üşütmesi genellikle geçici bir durumdur ve genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden düzelir. Ancak, belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse, bir hekime başvurmak önemlidir, çünkü bazen mide üşütmesi gibi belirtiler başka mide problemlerini veya sindirim sistemi sorunlarını gösterebilir.
Soğuk İçecek ve Yiyecek Tüketimi: Özellikle çok soğuk içecek veya yiyeceklerin hızlı bir şekilde tüketilmesi, midenin aniden soğumasına ve kasılmasına neden olabilir.
Hava Koşulları: Soğuk hava koşullarında soğuk içecek veya yiyecek tüketimi, vücut sıcaklığını düzenleyen mekanizmalar üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Hali hazırda ısınmaya çalışan vücudunuzu bir anda tekrar soğukla karşılaştırmamanızda fayda var.
Dondurma ve İçeceklerdeki Buz: Yaz aylarında sıkça tüketilen dondurma veya içeceklerdeki buz, mide üşütmesine neden olabilir. Özellikle çocuklarda mide üşütmesi, buzlu içecekler ve dondurma kaynaklı olarak sıkça görülmektedir. Buz kaynatılmış ya da steril olmayan (musluk suyu) sudan yapılmışsa mide enfeksiyonuna da yol açabilir.
Mideyi Etkileyen Diğer Faktörler: Bazı durumlarda, mide üşütmesi mideyi etkileyen diğer faktörlerle ilişkilidir. Örneğin, mide ülseri gibi mide problemleri yaşayan kişilerde mide üşütmesi belirtileri daha belirgin olabilir.
Duyarsızlık: Kişilerin mide duvarları soğuğa karşı farklı derecelerde duyarlılık gösterebilir. Bazı insanlar soğuk tüketimlere daha hassas olabilir ve bu durum onlarda daha belirgin bir şekilde mide üşütmesine neden olabilir.
Mide İrritasyonu: Soğuk tüketimler, bazı insanlarda mide duvarlarını tahriş edebilir ve bu da mide üşütmesine benzer belirtilere yol açabilir.
Mide Kaslarının Reaksiyonu: Soğuk içecek veya yiyeceklerin mideye ulaşmasıyla birlikte, mide kasları bu duruma reaksiyon göstererek kasılabilir. Bu kasılmalar, kişide rahatsızlık hissine yol açabilir.

Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Mide üşütmesi genellikle belirli belirtilerle kendini gösterir. Ancak, bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve genellikle hafif düzeyde olup birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Mide üşütmesi belirtileri sancılar, spazm, gaz ya da şişkinlik gibi hisler olarak başlar. Devamında istifra olarak seyredebilir. İşte mide üşütmesine neden olan bazı faktörler:
Mide Ağrısı: Mide üşütmesi genellikle hafiften orta düzeye kadar değişen mide ağrısıyla ilişkilidir. Ağrı, mide bölgesinde hissedilebilir ve rahatsızlık yaratabilir.
Şişkinlik: Mide üşütmesi sonrasında kişide şişkinlik hissi olabilir. Bu, mide kaslarının soğukla karşılaşma sonrasında kasılmasının bir sonucu olabilir.
Gaz: Mide üşütmesi, kişide gaz birikimine neden olabilir. Bu da karın bölgesinde rahatsızlık hissine yol açabilir.
Mide Bulantısı: Bazı kişilerde mide üşütmesi, hafif bir mide bulantısı hissiyle birlikte olabilir. Ancak, genellikle kusma ile sonuçlanmaz.
Üşüme Hissi: Mide üşütmesi adından da anlaşılabileceği gibi, kişi soğuk hissedebilir. Bu, mide duvarlarının soğukla temas etmesi nedeniyle ortaya çıkabilir.

mideusutmesi4

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Mide üşütmesi genellikle hafif bir durumdur ve birkaç saat içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, rahatlamaya yardımcı olabilecek bazı önlemler ve evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri bulunuyor. Özellikle mide üşütmesi belirtileri başka bir mide rahatsızlığının işareti olabilir. Unutmayın ki bu öneriler, genel bilgilendirme amaçlıdır ve spesifik durumunuz için doktorunuza danışmalısınız.
Peki, mide üşütmesine ne iyi gelir? İşte evde uygulayabileceğiniz birkaç öneri;
Sıcak İçecekler!
İlk olarak soğuktan dolayı kasılan mide kaslarımıza şifa olacak bir mug içinde servis edilebilen sıcak içecekler! Sıcak içecekler mide kaslarını rahatlatabilir ve rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Özellikle ılık su, bitki çayları veya hafif bir tavuk suyu içmek faydalı olabilir. Ayrıca bu noktada kış çayının faydalarını da değerlendirmek isteyebilirsiniz. Bunun için karaca blog’da bulunan kış çayı tarifinden faydalanabilirsiniz! Her derde deva çaylarınızı demlemek için kullanabileceğiniz birbirinden şık demlikleri ise keşfetmeyi unutmayın!
Midenizi Sıcak Tutun! 
Mide bölgesine ılık bir ısıtıcı ped uygulamak ya da sıcak su torbası kullanmak kasları rahatlatabilir ve ağrıyı azaltabilir.
Hafif Yiyecekler!
Mide üşütmesi sonrasında hafif, kolay sindirilebilen yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Mide üşütmesi kusmaya ne iyi gelir? sorusu bu noktada öne çıkar. Kraker, beyaz pirinç, haşlanmış tavuk gibi hafif yiyecekler mideyi toparlamaya yardımcı olur, sindirim sistemine daha az yük bindirebilir.
Dinlenin!
Mide üşütmesi nasıl geçer? diye düşünüyorsanız son olarak ise dinlenmeyi ihmal etmeyin. Vücut, iyileşmeye odaklanabilmek için dinlenmeye ihtiyaç duyar. Yeterli uyku almak ve vücuda gerekli enerjiyi yeniden yapılandırması için zaman tanımak önemlidir. Hastalık sırasında dinlenmek, vücudun kendi kendini iyileştirebilmesine ve enfeksiyonla mücadele edebilmesine olanak tanır. Bu nedenle, bir hastalık döneminde dinlenmek ve vücudu desteklemek önemlidir.

mideusutmesi2