kis cayi 1

Kış Çayı Nedir? Kış Çayı Faydaları

kis cayi

Kış mevsiminde içinizi ısıtacak çeşitli bitki çaylarını tüketmek iyi bir fikir olabilir. Özellikle soğuk aylarda birçok hastalıkta artış yaşanır. İçeriği zengin, sağlıklı bitkiler sayesinde bağışıklık sisteminizi bu tür rahatsızlıklara karşı güçlendirebilirsiniz. Bu içecekleri günlük olarak tüketmek vücudunuzu daha sağlıklı bir hâle getirmenize yardımcı olur. Kış çayı faydaları ile vücudunuzun direncini artırarak nezle, grip gibi hastalıkların bulaşma riskini azaltabilir.

Kış çayı nedir sorusuna kısaca; iyileştirme özelliği bulunan, çeşitli bitki ve meyve kurularının karışımından elde edilen bir içecek şeklinde yanıt verebiliriz. Evde kolayca hazırlanabilmesi sayesinde sıcak içecek seven birçok kişinin favorisidir. Kış çayının faydaları saymakla bitmez. Özellikle enfeksiyonların vücuttan atılmasında oldukça etkilidir. Birçok yararlı bitkinin karışımından oluştuğu için besin değeri oldukça zengindir. 

Kurutulmuş bitkilerden elde edilen kış çayı ne işe yarar sorusuna çeşitli mide rahatsızlıklarının da iyileştirilmesi için tüketildiğini söylemek mümkün. Hazımsızlık, şişkinlik, bulantı gibi sağlık sorunlarına iyi gelebilir. Bu gibi rahatsızlıklarınız varsa uzmana da danışarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Çok sıcak olmayacak şekilde tüketmeniz rahatlamanıza yardımcı olabilir. Havaların soğumasıyla birlikte içecek hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.  

Kış Çayı İçeriği

Kış çayı içeriği oldukça kapsamlı bir içecektir. Genellikle sabit tarifleri ve malzemeleri bulunmaz. Birçok bitkinin karışımından oluşturulan bu içeceği kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan kış çayı içinde neler var sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir: 

  • Portakal kabuğu 
  • Elma  
  • Limon kabuğu  
  • Ayva 
  • Nane  
  • Tarçın  
  • Ihlamur   
  • Zerdeçal  
  • Zencefil  
  • Karanfil  
  • Kuşburnu  
  • Hibiskus  
  • Hatmi çiçeği  
  • Papatya 

Kış çayı içindekiler arasında bu bitki ve meyve kurularını sayabiliriz. Dilediğiniz malzemeyi çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda daha birçok ürünle karıştırabilir, farklı aromalar elde edebilirsiniz. Tükettiğinizde hem bağışıklığınızı artırabilir hem de evinizin mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Karaca mutfak grubu içerisinde bulunan french press ve demlikleri bu içeceği yapmak için kullanabilirsiniz.

Kış Çayı Çeşitleri Nelerdir? 

Şifa deposu olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bu içeceklerin birçok çeşidi vardır. Farklı tatları ve kokuları sayesinde pek çok kişi bu içecekleri tüketir. İçerisinde bulunan meyveler, vitamin ihtiyacınızı karşılama imkânı sunar. İçimi kolay, lezzetiyle damağınızda tat bırakan içecekler hazırlamak için çaylar kategorisine göz atabilirsiniz. 

İçeceği sevenler tarafından sıkça merak edilen bir diğer soru kış çayı gribe iyi gelir mi olur. Ürün, yüksek oranda antioksidan içermesi nedeniyle metabolizmanızı güçlendirerek hastalıkları kısa süre içerisinde atlatmanızda rol oynayabilir.  

Kış çayı faydaları nelerdir diye sorulduğunda sayılabilecek farklı pek çok konu daha vardır. Bunlar arasında balgam söktürücü ve burun akıntısını engelleyici özellikleri de yer alır. Ayrıca kış çayı neye iyi gelir sorusuna yanıt verirken solunuma sağladığı katkıları da göz ardı etmemek gerekir. Özellikle astım hastalarına iyi gelerek göğüs ağrısının azalmasına yardımcı olarak günlük yaşam kalitelerini artırabilir.

kis cayi 2

Kış Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklara karşı önlem almak için kış çayını günlük olarak içebilirsiniz. Özellikle kış aylarında daha çok karşılaşılan boğaz tahrişi ve hâlsizlik gibi durumlar yaşamamak için sıklıkla tüketebilirsiniz. Oldukça faydası bulunan bu içeceğin hazırlanma ve saklanma koşullarına dikkat etmelisiniz.  

Bilinçsizce tüketilen bitki türleri vücutta çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle içeriğini araştırarak aşırıya kaçmadan içeceği tercih etmenizde fayda vardır. Kış çayı günde kaç defa içilir sorusu bu nedenle önem taşıyabilir. 

Hastalık durumlarında doktorunuza da danışarak 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fazla içtiğinizde vücudunuz yan etki göstererek tansiyonunuzu çıkarabilir, kalp çarpıntısı yaşayabilirsiniz. Papatya, ıhlamur gibi bitkiler kullanarak bitkilerin yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Bitki çaylarının faydalarından yararlanmak için yapılışına da dikkat etmelisiniz. Hangi bitkilerin yapraklarından oluştuğunu ve kullanım ömrünün ne kadar olduğunu bilmelisiniz. Hazırlanma ve pişirme süresini de doğru yapmaya özen göstererek kış aylarında birbirinden farklı tarifleri deneyerek içebilirsiniz.

Bir diğer merak edilen konu ise kış çayı zayıflatır mı sorusudur. İçerisinde bulunan zengin besin değeri gıda kategorisinde bulunan sağlıklı atıştırmalıklarla da desteklenirse tok kalmanıza yardımcı olur. Bu şekilde ara öğün yaparak açlık hissini daha az yaşayacağınız için zayıflamaya destek olabilir. 

Ancak hiçbir yiyecek veya içeceğin tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur. Bu durum kış çayı için de farklı değildir. Sağlıklı bir beslenme programı ile bunu başarabilirsiniz. Karaca’da bulunan bitki çayları kategorisinde yer alan ürünleri inceleyebilir, damak tadınıza hitap eden seçenekleri hemen satın alarak deneyebilirsiniz.

Kış Çayı Saklama Koşulları  

kis cayi 3

Kullanım ömrü oldukça uzun olan kış çaylarını saklarken bazı koşulları göz önünde bulundurmalısınız. Kuru gıdaların çoğu iki yıl depolamaya izin verir. Ancak bunun için serin ve güneş görmeyen alanları tercih etmeniz önerilir. Özellikle vakumlu saklama kabı kullanarak hava girişini engelleyebilir, bu sayede bozulmadan saklayabilirsiniz. Karaca mutfak gereçleri içerisinde depolama işlemini kolaylaştıracak farklı araçları da bulmanız mümkündür.

Bitki çaylarını bez torbalara koyarak su değmeyecek yerlerde muhafaza etmeyi de düşünebilirsiniz. Kavanoz kullanarak içerisine hava veya su girmesini önleyebilir, bu şekilde mutfak dolaplarınızın serin bir bölümünde de saklayabilirsiniz. Saklama koşullarına dikkat ederek sakladığınız çay çeşitleri ile damak tadınıza göre içecekler hazırladıktan sonra şık fincan takımlarında servis ederek tatlarının yanında görünümlerinin de öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.